Zo werkt de gemeenschap van goederen bij een erfenis

De algehele en beperkte gemeenschap van goederen werken niet hetzelfde als je een erfenis krijgt van je ouders. In dit blog leg ik met een paar simpele voorbeelden uit hoe het zit.

Wat gebeurt er bij een algehele gemeenschap van goederen met je erfenis?

Jantien en Frank zijn in 1995 getrouwd en gaan in 2021 scheiden. Frank heeft in 2005 geld geërfd van zijn ouders. Zijn ouders hadden geen testament en Frank heeft zelf geen huwelijkse voorwaarden. De erfenis is daardoor in de algehele gemeenschap van goederen gevallen en Jantien heeft recht op de helft.

Kees en Jaap hebben sinds 2010 een partnerschap en gaan in 2021 uit elkaar. Ze hebben vooraf geen voorwaarden gemaakt. De ouders van Jaap zijn in 2015 overleden. Zij hadden wel een testament. Daarin staat dat Kees geen recht heeft op de erfenis. Daarom is het geld dat Jaap erfde voor 100% van hem. Kees krijgt daar niks van als ze uit elkaar gaan.

algehele gemeenschap van goederen erfenis

Wat gebeurt er bij een beperkte gemeenschap van goederen met je erfenis?

Richard en Manon zijn in 2019 met elkaar getrouwd. In 2020 krijgt Manon een grote erfenis van haar tante. Omdat Richard en Manon een beperkte gemeenschap van goederen hebben, valt de erfenis daar niet meer in. Richard heeft er dus geen recht op bij een scheiding.

Ook een schenking hoef je niet met elkaar te delen als je na 2018 bent getrouwd. Bij de notaris kun je nog wel kiezen voor een ouderwetse, grote gemeenschap. In dat geval valt een erfenis of schenking er wel in. Als ouders kun je niet voorkomen dat je kind hier voor kiest. Daarom is het nog altijd verstandig om een testament te maken met een privé clausule. Ook wanneer je kind na 2018 is getrouwd. In dat geval weet je 100% zeker dat de erfenis altijd buiten de gemeenschap van goederen valt.

beperkte gemeenschap van goederen erfenis

Hoe zit het als je de erfenis van je ouders in de gemeenschap van goederen stopt?

Heb je een erfenis gekregen en die in een huis of ander bezit op twee namen gestopt? Dan kun je dit geld terug vragen als je uit elkaar gaat. Dit recht op vergoeding staat in de wet. In de praktijk ontstaan er vooral problemen als er niks op papier staat. Advocaten verdienen daar een goed belegde boterham mee. Dus voorkom een rechtszaak en leg het schriftelijk vast. Dat kan bij de notaris maar het hoeft niet. Wat je zelf opschrijft, is meestal ook geldig. Maar check voor de zekerheid wel altijd even bij een notaris of dit in jouw geval ook zo is.

gemeenschap van goederen erfenis ouders

Is een uitsluitingsclausule nog nodig voor de erfenis bij een gemeenschap van goederen?

Voor het antwoord op deze vraag maakt het uit of je kind is getrouwd voor of na 2018. Ook is van belang of er voorwaarden zijn gemaakt en wat daar in staat. Slimme ouders maken altijd een testament, ongeacht de keuzes die hun kinderen maken. Maar meestal is bij een huwelijk na 2018 een privé clausule niet meer nodig.

gemeenschap van goederen erfenis uitsluitingsclausule

Krijg je aan het einde van een huwelijk in gemeenschap van goederen je erfenis weer terug?

Je erfenis terug krijgen aan het einde van je huwelijk kan nog knap lastig zijn:

  • Kun je bewijzen dat je geld hebt geërfd? Wie heeft immers nog zijn bankafschriften van 25 jaar geleden.
  • Was het wel echt privé? Heb je het testament van je beide ouders nog?
  • Hoe heb je het geld besteed? Kun je wel aantonen dat het er nog is of wanneer je het in de woning hebt gestopt?

Meer lezen?