Geld schenken zonder belasting te betalen? Zo doe je dat

Wil je meer geld schenken zonder belasting te betalen? Er zijn genoeg slimme manieren om meer geld over te maken zonder de wet te overtreden.

1. Schenk aan meer mensen

Stel je wilt aan je broer, je zus of een goede vriend of vriendin geld geven. Boven het jaarlijkse vrije bedrag betaalt de ontvanger minimaal 30% schenkbelasting. Het kan een slimme zet zijn om ook de kinderen van je broer, zus, vriend of vriendin bij de schenking te betrekken. De vrijstelling geldt niet per gezin maar per persoon. Stel iemand heeft twee kinderen, dan kun je ze samen in totaal dus 3 keer de vrijstelling geven. Let op: de fiscaal partner van de ontvanger geldt niet als een aparte persoon.

2. Smeer de schenking uit over meerdere jaren

Stel je wilt nu meteen een groter bedrag geven en de komende jaren niet. Dan kun je toch de vrijstellingen van de volgende jaren gebruiken met de volgende truc. Maak van het gedeelte boven de vrijstelling een lening en scheldt daarop in de komende jaren de vrijstelling kwijt. Een mooie manier om in feite direct meer geld te schenken zonder belasting te betalen.

3. Gebruik een speciale vrijstelling

Veel mensen kennen de zogenoemde “jubelton” die binnenkort wordt afgeschaft. Weinig mensen weten dat deze niet alleen voor je kind geldt maar ook voor je kleinkind of wie je maar wilt. Er zijn nog meer speciale vrijstellingen:

  • de eenmalige schenking voor een studie;
  • een gunstige verkoop van je bedrijf aan een opvolger;
  • de eenmalig verhoogde schenking (zonder bepaald doel);
  • een schenking aan “iemand, die niet in staat is zijn schulden te betalen, indien en voor zover het verkregene strekt om de begiftigde daartoe in staat te stellen“.

Deze laatste is bij de meeste mensen niet bekend. Aan iemand die in de schulden zit mag je dus geld schenken zonder belasting te betalen. Opvallend is dat hiervoor geen maximum bedrag geldt! Om deze reden zijn hierover ook al meerdere rechtszaken gevoerd:

geld schenken zonder belasting te betalen

Meer lezen?

Hoeveel geld mag je overmaken naar iemand anders?

Voor een schenking in geld bestaat geen maximum bedrag. Of je nou € 100 of € 1.000 of € 1.000.000,- wilt schenken, het kan gewoon via de bank. De ontvanger moet natuurlijk wel schenkbelasting betalen. Dat is ook degene die aangifte moet doen. Schenk je aan een vreemde? Aan iemand anders mag je in 2023 maximaal € 2.418 overmaken zonder schenkbelasting. Let op: dit is de vrijstelling voor het hele kalenderjaar. Als je meer dan één schenking doet in hetzelfde jaar, dan moet je deze bij elkaar optellen.

Hoeveel mag ik schenken aan neefjes en nichtjes?

Aan neefjes en nichtjes mag je zoveel schenken als je wilt, maar boven een bepaald bedrag moeten ze wel schenkbelasting betalen. Tot € 2.418 betalen ze 0%. Daarboven zijn er twee schijven van 30% en 40%.

Hoeveel mag je belastingvrij schenken aan een broer of zus?

Tot 2010 had je broer of zus nog een speciale positie in de Successiewet. Sinds 2010 is dat niet meer zo. Dit betekent dat voor je broer of zus de laagste vrijstelling en het hoogste tarief geldt. In 2023 mag je belastingvrij aan een broer of zus € 2.418 schenken. Dit geldt per broer of zus. Heb je 3 broers dan mag je aan iedere broer dit bedrag geven zonder belasting.

Kan ik een schenking gewoon overmaken?

Ja, een schenking kun je gewoon overmaken zonder iets op papier te zetten. Een schenking komt tot stand door aanbod en aanvaarding. Meestal is dit vormvrij, wat betekent dat je geen akte nodig hebt. Om duidelijk te maken dat het om een gift gaat, kun je bij de overboeking het beste “schenking” vermelden. Je wilt natuurlijk niet dat iemand na je overlijden zegt dat het een lening was en dat het geld terug moet naar de erfgenamen.