Finaal verrekenbeding bij scheiding, zo werkt het

Een finaal verrekenbeding bij scheiding was tot 2018 de populairste variant voor huwelijkse voorwaarden. Door de invoering van de beperkte gemeenschap van goederen is dat nu niet meer het geval. Toch heeft het opnemen van deze clausule in je voorwaarden nog steeds een paar voordelen. In dit blog ontdek je hoe het zit.

Zijn jullie bezig met huwelijkse voorwaarden en wil je weten wat de voordelen zijn van een finaal verrekenbeding bij scheiding? Bekijk dan ook de video hieronder:

meer video’s over huwelijkse voorwaarden vind je op mijn YouTube kanaal

Wat is een finaal verrekenbeding bij scheiding?

Een finaal verrekenbeding bij scheiding is de afspraak tussen echtgenoten om af te rekenen alsof er een gemeenschap van goederen was. In het geval van een scheiding betekent dit dat de meest vermogende van beiden een bedrag uitbetaalt aan de ander. Je hebt dus geen echte gemeenschap van goederen maar doet alsof. Het grote voordeel is de bescherming die dit biedt tegen schuldeisers. Want de afspraak om af te rekenen is onderling en geldt alleen bij een scheiding. Op het moment dat één van beiden bijvoorbeeld failliet gaat, is het vermogen van de ander beschermd.

Wanneer kies je voor een finaal verrekenbeding bij scheiding?

Een finaal verrekenbeding is een mooie oplossing voor stellen die naar binnen toe wel een gemeenschap van goederen willen maar naar buiten toe niet. Het is bijvoorbeeld een optie voor het volgende geval.

Frank en Thea zijn al 10 jaar bij elkaar en willen gaan trouwen. Ze zijn beiden ondernemer en een gemeenschap van goederen lijkt ze daarom niet verstandig. Maar onderling voelt alles wel als gemeenschappelijk. Ze hebben samen kinderen en ook een koophuis op twee namen. De notaris stelt voor om een finaal verrekenbeding bij scheiding op te nemen in de huwelijkse voorwaarden. Als het met één van beide bedrijven verkeerd afloopt, is het vermogen van de ander beschermd. Maar gaan ze uit elkaar, dan wordt alles door de helft gedeeld. Frank en Thea dachten dat de huwelijkse voorwaarden een lastige kwestie zouden worden, maar achteraf blijkt het allemaal heel simpel.

Welke varianten zijn er?

Voordat je naar de notaris gaat, is het verstandig om na te denken over de verschillende opties.

  1. De eerste variant is afrekenen alsof er een algehele gemeenschap was. In dat geval telt alles mee bij de verrekening. De enige uitzondering is een erfenis of schenking die je kreeg met een privé clausule.
  2. De tweede variant is afrekenen alsof er een beperkte gemeenschap van goederen was. In dat geval gaat alleen de waarde van wat je tijdens het huwelijk opbouwt door de helft.
  3. Een derde optie is zelf afspreken wat je wilt verrekenen. Bijvoorbeeld alleen de overwaarde van het huis, als dat op één naam staat. Of alles verrekenen behalve de waarde van je bedrijf.

Een belangrijk punt om over na te denken is je pensioen. Denk aan het geval dat één van beiden in loondienst is en de ander ondernemer. Pensioenrechten vallen niet onder de verrekening maar spaargeld wel. Bespreek daarom altijd met de notaris hoe je hier een balans in kunt vinden.

Een ander punt om met de notaris te bespreken, is wat je wel en niet onder het “bedrijf” verstaat. Stel dat je alles wilt verrekenen behalve de waarde van de B.V. Wat moet je dan afspreken voor het geval dat één van beiden € 100.000 spaart op zijn privé rekening en de ander € 100.000 spaart in zijn B.V.? Wordt in dat geval het ene bedrag wel verrekend en het andere niet?

Voorbeeld verrekenbeding

Het voorbeeld verrekenbeding hieronder gaat uit van de eerste variant, dus een afrekening alsof er een volledige gemeenschap van goederen was. Het enige wat er buiten blijft, zijn de pensioenrechten en erfenissen en schenkingen met een privé clausule.

De kosten voor huwelijkse voorwaarden liggen tussen € 659 en € 1.797 (bron). Gezien het absurd grote verschil raad ik je aan om eerst een paar offertes op te vragen voordat je een notaris kiest. Dit kan gratis en vrijblijvend op de pagina huwelijkse voorwaarden. Vul een plaatsnaam in en je ziet meteen hoeveel jij kunt besparen.

finaal verrekenbeding bij scheiding

Is het mogelijk om een erfenis te verrekenen?

Erfenissen en schenkingen vallen standaard niet meer in de beperkte gemeenschap van goederen. Als je afspreekt om te verrekenen alsof er een beperkte gemeenschap was, blijven een erfenis of schenking dus privé. Bij een algehele gemeenschap van goederen is een erfenis of schenking in beginsel niet privé. Kies je voor een verrekening alsof er een algehele gemeenschap van goederen was? Dan telt dit vermogen dus ook mee. Je kunt afspreken om alle erfenissen en schenkingen er buiten te houden. Of je kunt de keuze laten aan de schenker of erflater. Want die kan kiezen voor een privé clausule. Die keuze heeft altijd voorrang boven je eigen afspraken.

Het finaal verrekenbeding heeft een wettelijke basis. Je vindt deze in artikel 1:132 tot en met 1:143 van het Burgerlijk Wetboek.

Heeft een finaal verrekenbeding fiscale gevolgen?

De belastingdienst behandelt een finaal verrekenbeding bij scheiding hetzelfde als een gemeenschap van goederen. Het maken van de afspraak leidt niet tot een belastingheffing en de afwikkeling ook niet. Hier vind je het laatste besluit waarin dat staat.

Wat als één van beiden vermogen verzwijgt?

Op het verzwijgen van vermogen bij een echtscheiding staat een zware sanctie. Het maakt niet uit of je een echte gemeenschap van goederen hebt of een finaal verrekenbeding. In beide gevallen komt (de waarde van) verzwegen vermogen voor 100% toe aan de ander!

verzwijgen van vermogen bij echtscheiding

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een finaal verrekenbeding?

Een finaal verrekenbeding is de afspraak om aan het einde van het huwelijk af te rekenen alsof er een gemeenschap van goederen was. Het is een mooie manier om vermogen met elkaar te delen zonder dat je risico loopt voor elkaars schuldeisers. Daarom is het vooral geschikt voor ondernemers.

Waarom zou je kiezen voor een finaal verrekenbeding?

Een finaal verrekenbeding is een onderlinge afspraak die je uitvoert aan het einde van het huwelijk. Dit betekent dat een schuldeiser er tijdens het huwelijk geen beroep op kan doen. Daardoor is je vermogen over en weer beschermd tegen de schuldeisers van de ander. Daarom is het interessant voor ondernemers.

Wat is een beperkt finaal verrekenbeding?

Bij een beperkt finaal verrekenbeding wordt niet alles verrekend. Standaard blijven pensioenrechten en een schenking of erfenis met een privé clausule er al buiten. Maar je kunt naar keuze meer vermogen privé houden. Bijvoorbeeld alle schenkingen en erfenissen (dus ook zonder privé clausule) of bijvoorbeeld je bedrijfsvermogen.

Hoe werkt een verrekenbeding?

Een verrekenbeding houdt in dat één van beiden een zodanig bedrag uitkeert aan de ander dat beiden evenveel hebben. Stel bijvoorbeeld dat één van beiden € 75.000 heeft en de ander € 25.000. Op grond van het verrekenbeding moet de één dan € 25.000 uitkeren aan de ander zodat ze beiden € 50.000 hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *