De 8 soorten Executeursloon. Voor welke kies jij?

Een executeur testamentair heeft normaal gezien recht op een vergoeding. In dit blog leg ik uit welke opties je hebt als je bezig bent met je testament. En je ontdekt dat het executeursloon ook na een overlijden nog kan worden aangepast.

Ben jij er nog niet uit hoe je het in je testament wilt zetten? Bekijk dan de video hieronder over alle mogelijkheden:

Loon is iets anders dan onkosten

Een veel gestelde vraag is welke kosten de executeur in rekening mag brengen. Want ook als een executeur geen loon ontvangt, moet hij natuurlijk wel zijn onkosten vergoed kunnen krijgen. In de wet staat niet welke uitgaven onder de kosten van executele vallen. Uit rechtspraak blijkt dat het gaat om kosten die de executeur in redelijkheid moet maken, gelet op de taak die hij heeft op grond van de wet en het testament. Ook een belangrijk onderscheid is of het kosten zijn die een individueel belang dienen of een algemeen belang van alle erfgenamen. Als het vermijdbare kosten zijn die het belang dienen van één partij, dan zijn het geen kosten van executele.

De onkosten gaan dus van de erfenis af en staan los van de vergoeding voor de executeur testamentair. Denk aan de executeur die kosten bij de notaris maakt voor een verklaring van executele. Deze kosten worden uit de erfenis betaald en gaan dus niet van executeursloon af.

8 opties voor de vergoeding van de executeur testamentair

Als je de video hierboven hebt bekeken, dan weet je inmiddels dat je veel opties hebt voor het executeursloon. Ik zet ze nog een keer voor je op een rij:

  1. De wettelijke vergoeding voor de executeur testamentair is een bedrag ter grootte van 1% van de erfenis. Laat je € 250.000 na dan krijgt de executeur dus een beloning van € 2.500. Dit is de regeling die geldt als er niks in het testament staat.
  2. In je testament kun je natuurlijk een ander percentage opnemen. Bijvoorbeeld een half procent (0,5%) of twee procent (2,0%) van je erfenis.
  3. Je kunt het executeursloon ook op € 0 vaststellen. Denk aan het geval dat je drie kinderen hebt en dat de oudste de erfenis afwikkelt. Dat kind heeft dan nog wel recht op een onkostenvergoeding maar krijgt geen beloning bovenop het erfdeel.
  4. Een andere optie is om de beloning voor de executeur op een vast bedrag te zetten. Stel je laat de hele erfenis na aan een goed doel en je vraagt je beste vriendin om executeur te zijn. Dan kun je haar bijvoorbeeld een vast bedrag toekennen van € 1.500.
  5. Je kunt de executeur testamentair ook op uurtarief aan het werk zetten, waarbij je zelf het tarief bepaalt. Denk bijvoorbeeld aan een broer die als executeur optreedt en per uur € 50 in rekening mag brengen. Jij bepaalt het tarief in je testament, maar je broer bepaalt het aantal uren.
  6. Een uurtarief is ook de gebruikelijke manier om de kosten van de notaris als executeur testamentair te berekenen. Het voordeel is dat je erfgenamen alleen betalen voor het werk dat echt gedaan wordt. Het nadeel is dat je niet van tevoren weet wat het gaat kosten. Want met de notaris kun je meestal niet vooraf een uurtarief afspreken. In het testament staat in dit geval dat de notaris het normale uurtarief berekent, wat dat tarief ook mag zijn op het moment dat je overlijdt.
  7. Indexatie is geen optie op zich, maar wel iets om rekening mee te houden bij alle bovenstaande mogelijkheden. Want inflatie is terug van weg geweest en voor een euro koop je over 10 jaar een stuk minder dan nu. Je kunt in je testament zetten dat het loon stijgt op basis van het officiële inflatiecijfer.
  8. In sommige gevallen blijkt de regeling in de wet of het testament niet passend. In dat geval kan de executeur aan de kantonrechter vragen om een ander loon vast te stellen. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat de kantonrechter een nieuwe executeur aanwijst die zijn werk alleen op uurtarief wil doen, terwijl er in het testament een vast bedrag staat.
executeursloon

Wat is een normaal uurtarief voor een executeur testamentair?

Een professionele executeur werkt normaal gezien op basis van een uurloon. De hoogte van dit uurloon kan enorm variëren. Vraag je een zelfstandig boekhouder of administrateur om executeur te zijn? Dan is een uurloon van € 75 heel normaal. Is de notaris executeur? Dan kan het loon al snel oplopen richting € 300 per uur.

Voor de meeste notarissen geldt dat een groot deel van het werk wordt gedaan door medewerkers die een veel lager uurtarief hebben. Elke executeur, dus ook de notaris, moet rekening en verantwoording afleggen aan de erfgenamen. Dit betekent dat je erfgenamen altijd inzage krijgen in de urenadministratie. Als een erfgenaam het niet eens is met de hoogte van het loon, dan kan hij naar de tuchtrechter, de geschillencommissie of de kantonrechter stappen.

Betaalt de executeur testamentair inkomstenbelasting over de vergoeding?

De kosten van de executeur testamentair zijn niet aftrekbaar in de aangifte erfbelasting. De erfgenamen betalen dus erfbelasting over de hele erfenis vóórdat het loon van de executeur er af gaat. Een professionele executeur brengt over het loon BTW in rekening. Als je een uurtarief in je testament opneemt, moet er dus bij staan of het inclusief of exclusief BTW is. Een particuliere executeur testamentair geeft de vergoeding op in de aangifte inkomstenbelasting als inkomsten uit overig werk.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een redelijke vergoeding voor een executeur testamentair?

Dit is een vraag die vooral speelt bij kleine tot gemiddelde erfenissen. Denk aan iemand met een huurwoning en een flinke spaarrekening van bijvoorbeeld € 50.000. Of aan iemand met een koophuis waar een paar ton overwaarde in zit. Testateurs vinden 1% dan vaak net te weinig. In plaats daarvan nemen ze liever een vast bedrag op dat iets hoger ligt. In het geval van de spaarrekening kan een redelijke vergoeding bijvoorbeeld € 1.500 zijn. En in het geval van de koopwoning kun je denken aan bijvoorbeeld € 3.500.

Wat kost een executeur per uur?

Een professionele executeur werkt normaal gezien op basis van een uurloon. De hoogte van dit uurloon kan enorm variëren. Vraag je een zelfstandig boekhouder of administrateur om executeur te zijn? Dan is een uurloon van € 75 heel normaal. Is de notaris executeur? Dan kan het loon al snel oplopen richting € 300 per uur.

Wie betaalt de executeur testamentair?

Het loon van de executeur testamentair is een schuld van de nalatenschap en wordt daarom uit de erfenis betaald. Het loon komt dus voor rekening van de erfgenamen. Legatarissen en andere schuldeisers betalen er niet aan mee.

Hoeveel procent krijgt een executeur testamentair?

Staat er niks in het testament over een beloning? Dan heeft de executeur testamentair op grond van de wet recht op een bedrag gelijk aan 1% van de waarde van de nalatenschap. Je kunt in een testament ook een ander percentage opnemen. Bijvoorbeeld een half procent (0,5%) of twee procent (2%).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *