De 5 soorten Executeursloon. Voor welke kies jij?

Loon naar werken krijgen? Het lijkt logisch, maar dat is niet hoe het wettelijk loon voor de executeur is geregeld. In dit blog leg ik uit welke opties er zijn voor het executeursloon. Bekijk ook even de video met extra tips hieronder:

5 opties voor het executeursloon

  1. De wettelijke vergoeding voor de executeur testamentair is 1% van de erfenis. Laat je € 250.000 na dan krijgt de executeur dus een beloning van € 2.500. Dit is het geval als er in het testament niks staat over het loon.
  2. Het is ook mogelijk om een executeursloon van € 0 toe te kennen in het testament. Denk aan het geval dat je 3 kinderen hebt die goed met elkaar overweg kunnen. Het is heel normaal dat het kind dat alles regelt daarvoor niet iets extra krijgt.
  3. Een andere optie is om het honorarium voor de executeur testamentair op een vast bedrag te zetten. Daarbij kun je denken aan een testament waarin de hele erfenis naar een goed doel gaat. Misschien vraag je een goede vriend om dit af te wikkelen en geef je hem daarvoor als dank een beloning van € 1.500.
  4. De notaris die tot executeur testamentair is benoemd, zal meestal op uurtarief werken. Dat zorgt er voor dat de hoeveelheid werk de hoogte van het loon bepaalt.
  5. In sommige gevallen blijkt de regeling in de wet of het testament niet passend. In dat geval kun je aan de kantonrechter vragen om een ander loon vast te stellen. Zoals in de situatie dat de kantonrechter de benoemde executeur vervangt door een notaris. Een vast bedrag voor de executeur kan dan worden vervangen door een uurloon.
executeursloon

De kosten van de notaris als executeur testamentair

Als de notaris executeur is, dan is het dus normaal om een uurloon af te spreken. Betekent dit dat de notaris zelf zijn salaris bepaalt? Niet helemaal. Als de erfgenamen de rekening te hoog vinden dan kunnen ze daarover een klacht indienen.

Het loon van de executeur en de belasting

De kosten van de executeur testamentair zijn niet aftrekbaar. De erfgenamen moeten dus erfbelasting betalen over de hele erfenis voordat het loon van de executeur er af gaat. Je moet ook inkomstenbelasting betalen over het executeursloon. Dit wordt door de fiscus gezien als inkomsten uit overig werk.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe hoog is het executeursloon?

De wettelijke vergoeding voor de executeur testamentair is 1% van de erfenis. Maar in je testament kun je ook bepalen dat de executeur geen loon krijgt of een ander percentage, een vast bedrag of een uurloon.

In dit blog lees je meer over de 5 soorten executeursloon.

Wat zijn de kosten als de notaris executeur testamentair is?

Als de notaris executeur is, dan is het normaal om een uurloon af te spreken. Betekent dit dat de notaris zelf zijn salaris bepaalt? Niet helemaal. Als de erfgenamen de rekening te hoog vinden dan kunnen ze daarover een klacht indienen.

Niet tevreden over de notaris als executeur? Er zijn wel 4 instanties waarbij je kunt klagen over de notaris.

Moet je als executeur ook belasting betalen over het loon?

De kosten van de executeur testamentair zijn niet aftrekbaar. De erfgenamen moeten dus erfbelasting betalen over de hele erfenis voordat het loon van de executeur er af gaat. Daarna moet je ook nog inkomstenbelasting betalen over het executeursloon.

Wat kun je doen wanneer je als executeur het loon te laag vindt?

Wanneer je als executeur het loon te laag vindt, dan heb je twee opties om daar wat aan te doen:

1. de benoeming niet aanvaarden, of

2. de kantonrechter vragen om het loon te verhogen.