Sta jij op het punt om je benoeming tot executeur te aanvaarden? En ben je nog niet eerder executeur geweest? Dit zijn de 4 nadelen waarom je misschien geen executeur testamentair wilt worden.
1. Je komt er niet van af
Executeur worden is heel eenvoudig. Ben je benoemd in het testament en ga je na het overlijden aan de slag? Dan heb je de benoeming aanvaard. Je hoeft dus niet langs de rechtbank of de notaris. Maar wil je geen executeur meer zijn? Dan gelden er opeens wel formaliteiten. Je kunt geen ontslag nemen en de erfgenamen kunnen je ook niet ontslaan. Als je geen executeur meer wilt zijn, dan moet je een verzoek indienen bij de kantonrechter.

2. Veel wettelijke taken
Het kan flink tegenvallen hoeveel werk het worden van executeur met zich meebrengt. Veel mensen kunnen zich wel een beeld vormen van alle praktische taken. Maar los daarvan kunnen de erfgenamen je ook houden aan allerlei formaliteiten. Zo ben je als executeur onder andere verplicht om:
- een boedelbeschrijving te maken;
- alle vragen van erfgenamen te beantwoorden;
- de aangifte erfbelasting in te dienen.

3. Te lage beloning
Op grond van de wet krijgt een executeur, als er niks in het testament staat, 1% van de erfenis als loon. Stel dat je een maand lang voltijd bezig bent met een erfenis van € 100.000. Dan lijkt mij € 1.000 loon aan de lage kant. Reken maar eens uit waar dat per uur op neer komt. Je kunt het loon als executeur niet eenzijdig aanpassen.
4. Inkomstenbelasting
Wist je dat je over het loon dat je als executeur krijgt gewoon inkomstenbelasting moet betalen? Met een beetje pech ben je de helft van je loon daardoor kwijt.
5. Rechtszaken
Het zal je maar gebeuren. Je belooft een goede vriend om de erfenis af te wikkelen omdat zijn kinderen ruzie met elkaar hebben. En vervolgens raak je als executeur betrokken bij een rechtszaak. Eén van de nadelen van het worden van executeur testamentair is dat je op grond van de wet de erfgenamen vertegenwoordigt. Het maakt dus niet uit waarom er een rechtszaak komt. Jij raakt er als executeur altijd bij betrokken.
En tot overmaat van ramp gebeurt het ook nog wel eens dat je zelf de kosten van je advocaat mag betalen. Een erfgenaam die procedeert tegen jou zal er alles aan doen om te voorkomen dat hij behalve zijn eigen advocaat ook die van jou moet betalen. Want als jij je advocaat uit de erfenis betaalt, dan wordt het erfdeel van die erfgenaam kleiner.
Meer lezen?
- Meer uitleg over het ontslag van de executeur.
- Stappenplan voor de executeur.
- Dit zijn alle opties voor het loon van de executeur.
- Uitleg van de belastingdienst over “inkomsten uit overig werk”.
