Er kunnen aardig wat conflicten ontstaan bij de verkoop van een huis door de executeur testamentair. Mag de executeur dat wel? En zo ja, hoe hoort zo’n verkoop er dan uit te zien?
Is de executeur testamentair wel of niet bevoegd tot verkoop van het huis?
Voor een antwoord op deze vraag moet je kijken in de wet, het testament en de feitelijke situatie. De wet zegt dat een executeur testamentair bevoegd is tot verkoop van een huis als dat nodig is om een schuld te voldoen. Maar je moet ook kijken in het testament. Daarin kan aan de executeur een taak zijn gegeven die ruimer of beperkter is dan de wet.
En je moet ook kijken naar de situatie. Want wat als er genoeg geld op de bank staat om de schulden af te lossen en één van de erfgenamen het huis wil overnemen? Dan heeft de executeur toch geen geldige reden om het huis te verkopen?

Is de externe bevoegdheid van de executeur een interne kwestie?
Er zijn ook juristen die er een andere mening op na houden. Zij vinden dat de executeur altijd bevoegd is tot verkoop en levering van onroerende zaken uit de erfenis. Of de executeur daarbij te ver gaat of niet, is een onderlinge kwestie tussen de erfgenamen en de executeur. Naar buiten toe zou een executeur dus altijd bevoegd zijn om een huis te verkopen, ongeacht de situatie.

Wel of geen garanties?
Je hebt vast wel eens een advertentie gezien voor een huis dat te koop is op een executieveiling of uit een faillissement. In zo’n geval krijg je natuurlijk geen garanties van de verkoper. Want de verkoper is zelf iemand die wat te vorderen heeft van de eigenaar. Een executerende schuldeiser gaat dus niet instaan voor de afwezigheid van gebreken.
Hoe zit het dan als een executeur testamentair overgaat tot verkoop van een huis? De executeur heeft er niet zelf gewoond. En de erfgenaam meestal ook niet. Het is daarom gebruikelijk dat de executeur alle aansprakelijkheid zoveel mogelijk uitsluit bij de verkoop. Ook als het een normale verkoop is, waarbij de woning door een makelaar wordt aangeboden op Funda. De voorwaarden van het koopcontract lijken dus op die van een executieverkoop. Een verschil is nog wel dat je als koper een normaal voorbehoud kunt maken. Zoals een bouwtechnische keuring of een financieringsvoorbehoud.
Meer lezen?
- Meer tips voor de executeur.
- Zo kom je van een executeur af die zich niet aan de regels houdt.
- Ook populair is de ouderdomsclausule bij verkoop uit een erfenis (externe site).
Veelgestelde vragen:
Mag de executeur het huis verkopen?
Ja, de executeur mag het huis verkopen als dat nodig is om de schulden van de nalatenschap te kunnen betalen. In beginsel moet de executeur overleggen met de erfgenamen voordat hij het huis verkoopt. Maar in het testament wordt deze wettelijke plicht vaak geschrapt.
Wat kun je doen als je niet wilt dat de executeur testamentair het huis verkoopt?
Je kunt een kort geding starten bij de rechtbank om een verkoop tegen te houden. Een andere optie is dat je het ontslag van de executeur aanvraagt bij de kantonrechter. Voor de eerste optie heb je een advocaat nodig, voor de tweede niet.