Executeur testamentair ontslaan? Zo kom je er van af!

Ben je niet tevreden over de executeur? Dan kan de kantonrechter de executeur testamentair ontslaan. Als erfgenaam mag je dit bij “gewichtige redenen” zelf aanvragen. In dit blog leg ik uit hoe je dat aanpakt. Bekijk ook de video met extra tips hieronder:

Waar kun je het ontslag aanvragen?

Je kunt het ontslag dus zelf aanvragen bij de kantonrechter. Op pagina 56 van dit document staat hoe het werkt. Toch vind ik het niet slim om dit zonder hulp van een notaris of advocaat te doen. Want het ontslaan van de executeur testamentair lost jouw probleem niet op als de afwikkeling van de erfenis daardoor vast loopt. Een notaris of advocaat kan je helpen met de juiste strategie om de erfenis weer vlot te trekken.

executeur testamentair ontslaan

Wat zijn gewichtige redenen voor ontslag?

Kun je niet meer met elkaar door één deur? Voor ontslag moet er wel wat meer aan de hand zijn. Denk aan het geval dat de executeur er een puinhoop van maakt of zich niet aan de wet houdt. Gelukkig kun je op deze site zoeken in uitspraken van de rechter over het ontslaan van de executeur testamentair. Kun je een uitspraak vinden die lijkt op jouw geval? Dan is de kans groot dat de rechter op jouw verzoek hetzelfde beslist.

Hoe verder na het ontslaan van de executeur testamentair?

Zijn de erfgenamen het met elkaar eens over hoe het verder moet? Dan kun je met een volmacht regelen dat één van jullie alles afwikkelt.

Zijn de erfgenamen het niet met elkaar eens? Dan kun je de rechter vragen om een nieuwe executeur te benoemen. Dat kan alleen als in het testament staat dat dit mag. Het ligt voor de hand om hiervoor een notaris te vragen. Je moet dit dan wel met de notaris overleggen voordat je dit verzoek indient.

executeur testamentair wijzigen

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wie is bevoegd om de executeur testamentair te ontslaan?

Alleen de kantonrechter is bevoegd om de executeur testamentair te ontslaan. Als erfgenaam kun je hiervoor zelf een verzoek indienen. Dit mag als je daar “gewichtige redenen” voor hebt.

In dit blog leg ik uit hoe je het ontslag zelf kunt aanvragen zonder advocaat.

Wie mag een verzoek doen tot ontslag van de executeur?

Een verzoek tot ontslag kan worden gedaan door:
– de executeur zelf;
– een mede executeur;
– een erfgenaam;
– het openbaar ministerie.
Ook kan de kantonrechter “ambtshalve” beslissen om de executeur te ontslaan, dus zonder dat iemand daar om heeft gevraagd.

Moet je ook een reden geven waarom je de executeur testamentair wilt laten ontslaan?

Ja, als erfgenaam kun je alleen maar een verzoek doen als je daarvoor “gewichtige redenen” aangeeft.

In mijn blog lees je hoe je daar voorbeelden van kunt vinden.

Heb je een advocaat nodig voor het ontslaan van de executeur?

Nee, je mag zonder advocaat een verzoek tot het ontslaan van de executeur testamentair indienen bij de kantonrechter. Maar of dat slim is? Een advocaat of notaris kan je helpen met de juiste strategie om de erfenis weer vlot te trekken.