Executeur testamentair ontslaan? Zo kom je er van af!

“Zeg nooit dat je iemand kent, alvorens je een erfenis met hem hebt gedeeld.” Menig erfgenaam kan de juistheid van dit gezegde bevestigen. Bij het afwikkelen van een erfenis kunnen er enorme conflicten ontstaan. Gelukkig biedt het erfrecht bijna altijd een uitweg als twee partijen niet meer door één deur kunnen. Een voorbeeld daarvan is dat je de executeur testamentair kunt laten ontslaan door de kantonrechter. In dit blog leg ik uit hoe het werkt.

Bekijk ook de video hieronder met uitleg en tips over het ontslag van de executeur:

Hoe kun je de executeur testamentair laten ontslaan?

Het ontslaan van de executeur is een bevoegdheid van de kantonrechter. Zelfs als de executeur het eens is met zijn ontslag, moet je naar de kantonrechter om het officieel te regelen. In de praktijk zal dat laatste niet vaak gebeuren. Want een executeur die wil stoppen, heeft naast ontslag meestal ook de optie van opvolging. Dit komt omdat in het testament vaak staat dat de executeur zelf een vervanger mag aanwijzen. Je kunt dit regelen bij de notaris. Die legt de vrijwillige opvolging vast in een nieuwe verklaring van executele.

Een erfgenaam heeft niet de optie om zelf de executeur aan de kant te schuiven, tenzij de afwikkeling te lang duurt. Want na 18 maanden heb je het recht om het beheer van de executeur te beëindigen. In de praktijk blijkt dat je aan dat recht niet zoveel hebt. Want als er een conflict ontstaat, dan is dat meestal al binnen een paar maanden na het overlijden. In zo’n geval heb je als erfgenaam dus de optie om het ontslag van de executeur aan te vragen. Je vindt de procedure daarvoor in deze handleiding van de kantonrechter:

  1. De erfgenaam dient een verzoekschrift in met de nodige bijlagen.
  2. De kantonrechter plant een zitting en nodigt de belanghebbenden uit.
  3. Er volgt een beschikking waarbij de executeur wel of niet wordt ontslagen.
  4. Als een partij het niet eens is met de uitspraak, dan is hoger beroep mogelijk.
executeur testamentair ontslaan

Heb je een advocaat nodig om het verzoek in te dienen?

Omdat het een verzoek aan de kantonrechter is, mag je dit indienen zonder advocaat. Maar ik betwijfel of het slim is om geen juridische hulp in te schakelen. Je verzoek is kansloos als je het niet goed onderbouwt of indient op verkeerde gronden. Ik zou altijd een notaris om advies vragen of een erfrecht advocaat in de arm nemen. Zo kan het best zijn dat een andere strategie een sneller of beter resultaat oplevert. Want je hebt als erfgenaam nog meer manieren om een executeur aan te pakken.

Wat zijn gewichtige redenen voor ontslag?

Dat je niet meer met elkaar door één deur kan, is op zich nog geen reden voor ontslag. Er moet echt wat ernstigs aan de hand zijn en dit moet te wijten zijn aan het gedrag van de executeur. Daarbij kun je denken aan de executeur die zijn taak wel aanvaardt maar daarna helemaal niks doet. Of een executeur die weigert om een boedelbeschrijving te maken of al een half jaar geen enkele vraag van de erfgenaam wil beantwoorden.

Er zijn twee manieren om er achter te komen of jouw verzoek kansrijk is:

  1. Vraag het aan een notaris of erfrecht advocaat. Stuur geen mail maar neem telefonisch contact op met een lokaal kantoor. Veel advocaten bieden zelfs een gratis eerste gesprek aan.
  2. Zoek in uitspraken van rechters. Dit kun je doen door op deze pagina van de rechtspraak te zoeken op de volgende woorden: executeur gewichtige redenen. Als je een zaak kunt vinden die lijkt jouw geval, dan is er een goede kans dat de uitspraak ook hetzelfde gaat zijn.

Hoe verder na het ontslag van de executeur testamentair?

Iets wat je over het hoofd kan zien, is de vraag hoe het verder gaat als de kantonrechter de executeur daadwerkelijk ontslaat. Want wie is er daarna bevoegd om de erfenis af te wikkelen?

  • Zijn de erfgenamen het met elkaar eens en willen ze samen een gevolmachtigde aanwijzen?
  • Vraag je de kantonrechter om een vervanger te benoemen?
  • Wat staat er in het testament? Is er bijvoorbeeld ook een testamentair bewind ingesteld?
  • Mogen alle erfgenamen zelf een handtekening zetten? Is er bijvoorbeeld iemand wilsonbekwaam? Zit een erfgenaam in de schuldsanering of heeft een erfgenaam een bewindvoerder?
  • Had de overledene schulden en moet er misschien een vereffenaar worden benoemd?

Een notaris kan dit voor je uitzoeken en mee denken over een oplossing. Het is verstandig om dit te doen vóórdat je naar de kantonrechter stapt. Want het onderwerp zal op de zitting zeker aan de orde komen.

executeur testamentair wijzigen

Voorbeeld verzoekschrift ontslag executeur

Het verzoekschrift voor het ontslag van de executeur is in feite gewoon een brief waarin je netjes aan de kantonrechter vraagt om de executeur weg te sturen. Inhoudelijk is maar één ding echt van belang. Je moet heel goed onderbouwen waarom de executeur weg moet. Want zonder “gewichtige redenen” volgt er geen ontslag.

voorbeeld verzoekschrift ontslag executeur

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wie is bevoegd om de executeur testamentair te ontslaan?

Alleen de kantonrechter is bevoegd om de executeur testamentair te ontslaan. Als erfgenaam kun je hiervoor een verzoek indienen. Dit mag als je daar “gewichtige redenen” voor hebt. In dit blog leg ik uit hoe je het ontslag zelf kunt aanvragen zonder advocaat.

Wie mag een verzoek doen tot ontslag van de executeur?

Een verzoek tot ontslag kan worden gedaan door:
– de executeur zelf;
– een mede executeur;
– een erfgenaam;
– het openbaar ministerie.
Ook kan de kantonrechter “ambtshalve” beslissen om de executeur te ontslaan, dus zonder dat iemand daar om heeft gevraagd.

Moet je ook een reden geven waarom je de executeur testamentair wilt laten ontslaan?

Ja, een verzoek heeft alleen zin als je daarvoor “gewichtige redenen” aangeeft. In dit blog lees je hoe je daar voorbeelden van kunt vinden.

Heb je een advocaat nodig voor het ontslaan van de executeur?

Nee, je mag zonder advocaat een verzoek tot het ontslaan van de executeur testamentair indienen bij de kantonrechter. Maar ik denk niet dat het slim is om dit zonder juridische hulp te doen. Een advocaat of notaris kan je helpen met de juiste strategie om de erfenis weer vlot te trekken.