Kun je in 2022 nog een executeur benoemen zonder notaris?

Kun je een executeur benoemen zonder testament bij de notaris? Dat is een goede vraag. Vroeger was het aanwijzen van het oudste kind tot executeur heel normaal. Dit deed je dan in een zelf geschreven briefje dat je thuis bewaarde. Lees snel verder of bekijk de video hieronder:

Executeur benoemen zonder testament bij de notaris?

In een codicil dat voor 2003 is gemaakt, mag op die manier nog een executeur zijn benoemd. Maar sinds dat jaar mag het niet meer in een zelf geschreven briefje. In dit blog leg ik uit wat je nog wel in een codicil kan zetten. Het aanwijzen van een executeur kan nu dus niet meer zonder een bezoek aan de notaris:

executeur benoemen zonder notaris

Wie is executeur als er geen testament is?

Is er geen testament? Of een testament waarin alleen de erfgenamen staan maar geen executeur is benoemd? In dat geval kunnen de erfgenamen elkaar een “boedelvolmacht” geven zodat één van hen de erfenis kan afwikkelen. Een tweede optie is het laten benoemen van een “vereffenaar” door de rechter. Maar dat is niet altijd mogelijk en het kan alleen via een advocaat. Klik hier voor een lijst van alle advocaten die je hiermee kunnen helpen.

Is het aanwijzen van een executeur bij de notaris dus niet nodig?

Laat je maar een paar erfgenamen na en kunnen die goed met elkaar overweg? Dan kunnen ze na je overlijden dus ook een volmacht aan elkaar geven. Is er wel wat aan de hand? Zoals ruzie, schulden of geen contact? Heb je veel erfgenamen of wonen ze in het buitenland? Dan is het slim om een executeur te benoemen in een testament bij de notaris. Daarmee voorkom je een hoop kosten en gedoe voor je erfgenamen.

Kun je de notaris tot executeur benoemen?

Een notaris mag niet in zijn eigen testament staan. Maar wat wel mag is de notaris tot executeur benoemen. De notaris die je testament maakt, kan het dus ook voor je uitvoeren.

notaris tot executeur benoemen

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je een executeur benoemen zonder testament bij de notaris?

Tot 2003 mocht in een zelfgemaakt codicil een executeur worden benoemd. Sinds dat jaar mag dit niet meer. Het aanwijzen van een executeur kan nu dus niet meer zonder een bezoek aan de notaris.

In dit blog leg ik uit welke twee opties je hebt als er geen executeur is benoemd.

Wie is executeur als er geen testament is?

Is er geen testament? Of een testament waarin alleen de erfgenamen staan maar geen executeur is benoemd? In dat geval kunnen de erfgenamen elkaar een volmacht geven zodat één van hen de erfenis kan afwikkelen. Dit wordt ook wel een “boedelvolmacht” genoemd. Je kunt dat regelen via de notaris.

Met een volmacht kun je ook zelf de erfenis afwikkelen.

Is het aanwijzen van een executeur dus niet nodig?

Laat je maar een paar erfgenamen na en kunnen die goed met elkaar overweg? Dan kunnen ze na je overlijden dus ook een volmacht aan elkaar geven. Is er wel wat aan de hand? Dan is het slim om een executeur te benoemen in een testament bij de notaris.

Kun je de notaris tot executeur benoemen?

Een notaris mag niet in zijn eigen testament staan. Maar wat wel mag, is de notaris tot executeur benoemen. De notaris die je testament maakt, kan het dus ook voor je uitvoeren.

Artikel 4:61 Burgerlijk Wetboek:
“De notaris of andere persoon, die een uiterste wil of een akte van bewaargeving van een niet gesloten aangeboden onderhandse uiterste wil heeft verleden, en de getuigen die daarbij zijn tegenwoordig geweest, kunnen niet bij die uiterste wil worden bevoordeeld.”
 
Artikel 20 Wet op het notarisambt:
“Een benoeming tot executeur van een nalatenschap is geen verboden begunstiging.”