Kun je een executeur benoemen zonder notaris?

Kun je een executeur benoemen of aanwijzen zonder testament bij de notaris? Dat is een goede vraag. Vroeger was het aanwijzen van het oudste kind tot executeur heel normaal. Dit deed je dan in een zelf geschreven briefje dat je thuis bewaarde.

Executeur benoemen zonder testament bij de notaris?

In een codicil dat voor 2003 is gemaakt, mag op die manier nog een executeur zijn benoemd. Maar sinds dat jaar mag het niet meer in een zelf geschreven briefje. Wat je nog wel in een codicil mag opnemen? Daarover kun je meer lezen in dit blog. Het aanwijzen van een executeur kan nu dus niet meer zonder een bezoek aan de notaris:

executeur benoemen zonder notaris

Wie is executeur als er geen testament is?

Is er geen testament? Of een testament waarin alleen de erfgenamen staan maar geen executeur is benoemd? In dat geval kunnen de erfgenamen elkaar een volmacht geven zodat één van hen de erfenis kan afwikkelen. Dit wordt ook wel een “boedelvolmacht” genoemd. Je kunt dat regelen via de notaris. Die legt dit dan vast in een verklaring van erfrecht. Een andere optie is het laten benoemen van een “vereffenaar” door de rechter. Maar dat is niet altijd mogelijk en het kan alleen via een advocaat.

Is het aanwijzen van een executeur dus niet nodig?

Laat je maar een paar erfgenamen na en kunnen die goed met elkaar overweg? Dan kunnen ze na je overlijden dus ook een volmacht aan elkaar geven. Is er wel wat aan de hand? Zoals ruzie, schulden of geen contact? Heb je veel erfgenamen of wonen ze in het buitenland? Dan is het slim om een executeur te benoemen in een testament bij de notaris. Daarmee voorkom je een hoop kosten en gedoe voor je erfgenamen.

Meer lezen?

Meer lezen over dit onderwerp? Klik hier voor een overzicht van alle blogs over de executeur.

Veelgestelde vragen:

Kun je een executeur benoemen zonder testament bij de notaris?

Tot 2003 mocht in een zelfgemaakt codicil een executeur worden benoemd. Sinds dat jaar mag dit niet meer. Wat je nog wel in een codicil mag opnemen? Daarover kun je meer lezen in dit blog.

Het aanwijzen van een executeur kan nu dus niet meer zonder een bezoek aan de notaris.

Wie is executeur als er geen testament is?

Is er geen testament? Of een testament waarin alleen de erfgenamen staan maar geen executeur is benoemd? In dat geval kunnen de erfgenamen elkaar een volmacht geven zodat één van hen de erfenis kan afwikkelen. Dit wordt ook wel een “boedelvolmacht” genoemd. Je kunt dat regelen via de notaris.

Is het aanwijzen van een executeur dus niet nodig?

Laat je maar een paar erfgenamen na en kunnen die goed met elkaar overweg? Dan kunnen ze na je overlijden dus ook een volmacht aan elkaar geven. Is er wel wat aan de hand? Dan is het slim om een executeur te benoemen in een testament bij de notaris.