Wil je ex het huis niet verkopen? Zo los je dat op!

Alsof een scheiding al niet erg genoeg is, kun je ook nog een ex hebben die niet mee werkt aan het verkopen van jullie huis. Veel mensen vragen zich daarom af hoe lang hun ex de verkoop van het huis kan tegenhouden. Of wat je kunt doen als je het huis wilt overnemen maar je ex niet uitgekocht wil worden.

Je bent nooit verplicht om samen eigenaar te blijven

Je kunt natuurlijk uit vrije wil samen eigenaar blijven van de woning, maar dit is niet gebruikelijk. De meeste stellen kiezen na een scheiding voor overname of verkoop van het huis. Niemand kan je verplichten om samen eigenaar te blijven. Zelfs als je dat vrijwillig met elkaar afspreekt, mag dit maximaal voor 5 jaar. De hoofdregel is dat iedere deelgenoot altijd verdeling mag eisen.

ex werkt niet mee aan verkoop huis

Natuurlijk wil je proberen om een rechtszaak hierover te voorkomen. Het staat bij voorbaat vast dat je tot een verdeling komt, dus het liefste regel je dit in onderling overleg. Het is gebruikelijk om in een echtscheidingsconvenant af te spreken wat je met het huis gaat doen. Maar bij een slepende scheiding kan het lastig zijn om tot een alles omvattend document te komen.

Je kunt de afspraken over het huis ook los van de andere onderwerpen vastleggen. Dit mag je zelfs zonder advocaat doen in een onderhandse akte. Zo kun je zelf met dit voorbeeld convenant afspraken maken over de verdeling van het huis. Het voorbeeld is bedoeld voor samenwoners, maar je kunt het ook gebruiken als je getrouwd was. Daarvoor is wel nodig dat de scheiding is ingeschreven bij de gemeente. Want zonder dat laatste lukt het niet om een nieuwe hypotheek aan te vragen bij de bank.

Als je ex niet uitgekocht wil worden, dan kun je de rechter vragen om een overname te bevelen tegen de geschatte waarde. Maar voordat je dit doet, kun je nog het volgende proberen. Bied aan dat je ex een NVM makelaar mag uitzoeken voor een taxatie en dat jij de kosten betaalt. Een taxatie kost jou net zoveel als een eerste brief van je advocaat. Op de meeste ex-partners zal een taxatierapport een beter effect hebben dan een boze brief. Vooral als je ex zelf een makelaar mag kiezen.

Hoe lang kan mijn ex de verkoop van het huis tegenhouden?

Vaak is een overname van het huis geen optie omdat het inkomen te laag is om de hypotheek op één naam te kunnen zetten. Als iemand geen andere woonruimte kan vinden, is de vraag relevant hoe lang een ex de verkoop van het huis kan tegenhouden. Als je ex het huis niet wil verkopen, is het mogelijk om een vervangende machtiging te vragen aan de rechter. Daarvoor geldt geen vaste termijn, maar je moet wel eerst proberen om op een normale manier tot een verkoop te komen.

Om sterker te staan in een rechtszaak, is het belangrijk om aan “dossiervorming” te doen. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om telefonisch gemaakte afspraken te bevestigen aan je ex per e-mail. Blijf altijd beleefd, want mogelijk moet je die e-mails nog laten zien aan de rechter. Ook kun je eenzijdig opdracht geven voor een taxatie van de woning. Als je ex niet meewerkt aan de taxatie, dan mag een taxateur een zogenoemde “geveltaxatie” afgeven. In het rapport vermeldt de taxateur in dat geval dat je ex niet wilde meewerken.

geveltaxatie

Het aanvragen van een machtiging kan voor iedere mede-eigenaar die het huis niet wil verkopen. Behalve ex-echtgenoten kan het ook voor ex-samenwoners, geregistreerd partners, erfgenamen of voormalige vennoten die samen eigenaar zijn. Op deze website kun je zoeken in uitspraken van rechters over dit onderwerp. Vul als zoekterm in 3:174 machtiging en je krijgt meer dan 200 resultaten.

Je ex kan een verkoop nog tegenhouden door bij de rechter aan te sturen op een overname van de woning. Maar dit kan alleen een overname zijn door jouw ex. Je ex-partner kan jou dus niet tegen je zin dwingen om zijn of haar aandeel over te nemen.

ex wil huis niet verkopen

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kan mijn ex de verkoop van het huis tegenhouden?

Nee, niemand is verplicht om gezamenlijk met zijn ex eigenaar te blijven. Als een verkoop in onderling overleg niet lukt, dan kun je een machtiging tot verkoop vragen aan de rechter.

Wat kun je doen als een partner niet uitgekocht wil worden?

Als een ex-partner niet meewerkt aan de verdeling van het huis, dan kun je aan de rechter vragen om een overname te bevelen tegen de geschatte waarde. Een eerste stap is in dat geval dat je een taxatie laat doen.

Wat kan ik doen als mijn ex het huis wil verkopen maar ik niet?

Je ex kan naar de rechter stappen om een machtiging tot verkoop te vragen. Jij kunt in dat geval aan de rechter vragen om in plaats daarvan een overname van het huis te bevelen. Dit geeft jou het recht om de woning over te nemen tegen vergoeding van de geschatte waarde.

Kun je een huis verkopen zonder toestemming van de mede eigenaar?

In theorie is het mogelijk om jouw helft van het huis afzonderlijk te verkopen. Maar ik wens je veel succes met het vinden van een koper voor een half huis. Een lastig punt is dat je niet de helft van de hypotheek kunt aflossen. Die moet helemaal worden afgelost om de helft over te kunnen dragen. Overigens heb ik het één keer meegemaakt dat twee exen hun helft afzonderlijk verkochten aan dezelfde koper. Het kan dus wel.