Wil je ex het huis niet verkopen? Zo los je dat op!

Alsof een relatiebreuk al niet erg genoeg is, kun je ook nog een ex-partner hebben die niet meewerkt aan het verkopen van jullie huis. Veel mensen vragen zich daarom af hoe lang hun ex de verkoop van het huis kan tegenhouden. Gelukkig staat de wet aan jouw kant. Als het nodig is, kun je een verdeling of verkoop afdwingen via de rechter.

Hoe lang kan je ex de verkoop van het huis tegenhouden?

Je bent nooit verplicht om samen eigenaar te blijven van het huis. Zelfs al zou je dit willen afspreken, kan het hooguit voor 5 jaar. Langer mag niet op grond van de wet. Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat iemand zo’n afspraak had gemaakt maar daar later spijt van kreeg. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat je zelf geen ander huis kunt kopen omdat je nog aansprakelijk bent voor de hypotheek. Als een mede-eigenaar het huis niet wil verkopen, kun je een vervangende machtiging vragen aan de rechter. Daarover later meer.

ex werkt niet mee aan verkoop huis

Bij een scheiding kan je ex de verkoop in elk geval 6 maanden tegenhouden door een voorlopige voorziening aan te vragen. Dit wordt “voortgezet gebruik” genoemd. De termijn loopt vanaf de inschrijving van de scheiding.

Zelf afspraken maken over de verdeling

Het ligt niet voor de hand om na je relatiebreuk samen eigenaar te blijven. Er zijn eigenlijk maar twee opties. De eerste is dat je het huis verkoopt. De tweede is dat één van beiden het huis overneemt. Wil jij de woning graag overnemen maar wil je ex niet uitgekocht worden? Ook in dat geval kun je naar de rechter stappen. In plaats van een machtiging tot verkoop kun je dan een “bevel tot overneming” aanvragen. Daarover later meer.

Ben je het wel met elkaar eens over de verdeling? Bij een scheiding is het gebruikelijk om hierover afspraken te maken in een convenant. Waren jullie niet getrouwd maar woonden jullie samen? Dan kun je zo’n convenant zelf maken. Als je alleen iets wilt afspreken over de woning dan passen de noodzakelijke afspraken op één bladzijde. Hier vind je een gratis voorbeeld waarmee je dit kunt regelen. Overigens moet je daarna nog wel naar de notaris om de verdeling in te laten schrijven bij het Kadaster.

Begin eerst eens met een waardebepaling

Wil jij na de scheiding het huis verkopen maar werkt je partner niet mee? In je eentje een opdracht geven aan een makelaar heeft weinig zin. En je wilt ook niet direct naar een advocaat stappen. Je zou een taxatierapport kunnen aanvragen, maar daar zijn kosten aan verbonden. Misschien is het een idee om eerst eens een waardebepaling te laten doen. Veel makelaars bieden dat gratis aan omdat het mogelijk leidt tot een verkoopopdracht. Je ex kan moeilijk bezwaar hebben tegen iets wat gratis is, toch? Misschien brengt de uitslag van de waardebepaling hem of haar op andere gedachten. Op deze website kun je een vrijblijvende waardebepaling aanvragen.

Wil je liever een officieel taxatierapport maar werkt je ex daar niet aan mee? Als de makelaar het huis niet in kan, dan is het mogelijk om een zogenoemde “geveltaxatie” te laten doen. In beginsel is dat niet toegestaan. Maar het mag wel bij een scheiding als een partner niet mee werkt aan het verkopen van het huis.

geveltaxatie

Machtiging tot verkoop aanvragen

Soms blijft er geen andere mogelijkheid over dan het aanvragen van een “machtiging tot verkoop”. Artikel 3:174 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek geeft daarnaast ook nog de optie van een “bevel tot overneming”.

ex wil huis niet verkopen

Helaas kun je deze machtiging niet met een simpel briefje aanvragen. Je moet eerst een dossier opbouwen in overleg met een advocaat en daarna een officieel verzoekschrift indienen. Bij het opbouwen van een dossier kun je denken aan het laten maken van een taxatierapport en het verzamelen van correspondentie. Heb je met je ex al vaak gesproken over de verkoop maar zijn er geen e-mails en brieven? Dan beland je snel in welles-nietes-discussies. Hier kan een rechter weinig mee. Daarom is het belangrijk om alles vast te leggen en te bevestigen.

Houd er bij het sturen van e-mails en brieven rekening mee dat je ex-partner deze kan gebruiken in een juridische procedure. Blijf daarom altijd zakelijk en beleefd en vermijd argumenten die juridisch niet van belang zijn.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kan mijn ex de verkoop van het huis tegenhouden?

Nee, niemand is verplicht om gezamenlijk met zijn ex eigenaar te blijven. Als een verkoop in onderling overleg niet lukt, dan kun je een machtiging tot verkoop vragen aan de rechter.

Wat kun je doen als een partner niet uitgekocht wil worden?

Als een ex-partner niet meewerkt aan de verdeling van het huis, dan kun je aan de rechter vragen om een overname te bevelen tegen de geschatte waarde. Een eerste stap is in dat geval dat je een taxatie laat doen.

Wat kan ik doen als mijn ex het huis wil verkopen maar ik niet?

Je ex kan naar de rechter stappen om een machtiging tot verkoop te vragen. Jij kunt in dat geval aan de rechter vragen om in plaats daarvan een overname van het huis te bevelen. Dit geeft jou het recht om de woning over te nemen tegen vergoeding van de geschatte waarde.

Kun je een huis verkopen zonder toestemming van de mede eigenaar?

In theorie is het mogelijk om jouw helft van het huis afzonderlijk te verkopen. Maar ik wens je veel succes met het vinden van een koper voor een half huis. Een lastig punt is dat je niet de helft van de hypotheek kunt aflossen. Die moet helemaal worden afgelost om de helft over te kunnen dragen. Overigens heb ik het één keer meegemaakt dat twee exen hun helft afzonderlijk verkochten aan dezelfde koper. Het kan dus wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *