Erkenning ongeboren vrucht en nog 5 dingen om te regelen

Erkenning van de ongeboren vrucht betekent dat je als vader het erkennen van je kind regelt voor de geboorte. Maar dat is niet het enige wat je in orde moet maken. Dit zijn nog 5 punten die je al tijdens de zwangerschap kunt regelen.

Erkenning en gezag

Het erkennen van de ongeboren vrucht kan dus al voor de geboorte, maar het aanvragen gezag kan pas daarna. Dit gaat wel veranderen. Want er komt een nieuwe wet aan waardoor je bij een erkenning na 1 januari 2023 vanzelf het gezag krijgt.

erkenning ongeboren vrucht

Samenlevingscontract

Het erkennen van je kind is belangrijk, maar het erkennen van je relatie ook. Dat doe je met een samenlevingscontract bij de notaris. Of je kiest voor een partnerschap of huwelijk. Als je dat nog voor de geboorte regelt, dan is de erkenning van de ongeboren vrucht niet meer nodig. Want als partner of echtgenoot ben je automatisch ook de juridische vader van je kind.

Testament

Met een contract ben je nog geen erfgenaam van elkaar. Dat kun je regelen in een testament. Daarmee voorkom je een hoop kosten en belasting bij overlijden. Alleen een contract is dus niet genoeg als je samenwoont en een kind hebt.

Partnerpensioen

Partnerpensioen is misschien wel het belangrijkste wat je moet regelen. Je partner krijgt hierdoor een uitkering bij overlijden. Hiermee laat je elkaar goed verzorgd achter. Aanmelden kan wanneer je 6 maanden samenwoont en een contract hebt getekend bij de notaris. Zodra de nieuwe Pensioenwet in werking treedt, kun je elkaar ook aanmelden zonder een bezoek aan de notaris.

Overlijdensrisico

De geboorte van een kind is een goede reden om opnieuw naar je polissen te kijken. Voor advies hierover kun je naar de bank of je hypotheekadviseur gaan. Het afsluiten van een polis die uitkeert bij overlijden is vooral van belang als je geen pensioen opbouwt. Woon je niet samen dan kun je elkaar niet aanmelden voor het pensioen, maar kun je wel een verzekering afsluiten. Check in dat geval ook dit blog met nog veel meer tips voor stellen die niet samenwonen.

Arbeidsongeschiktheid

Ben je ondernemer of zzp’er? Een verzekering voor als je niet meer kunt werken is erg duur. Heb je deze in het verleden niet afgesloten, dan denk je daar nu misschien anders over. Want waar gaat je gezin van leven als jij niet meer voor een inkomen kunt zorgen?

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Waarom is erkenning van de ongeboren vrucht verstandig?

Door de erkenning staat het vaderschap vast. Je legt dan ook meteen de keuze voor een achternaam vast. Dit betekent bijvoorbeeld dat je als vader aangifte van de geboorte kunt doen. Voor de moeder is dat wel zo fijn.

Wanneer kun je de ongeboren vrucht erkennen?

Het erkennen van de ongeboren vrucht kan tijdens de zwangerschap. Het kan dus vanaf het moment dat je weet dat je in verwachting bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *