De gratis lezingen over je erfrechtplan trekken elke week veel bezoekers. Maar heeft het zin om daarna een paar duizend euro uit te geven voor je erfrechtplanning? Gezien de hoge kosten is het geen wonder dat je op internet wel een paar klachten vindt over bedrijven als Erfrechtplan en de Erfrecht Planners. In het geval van de Erfrechtplanners is er zelfs al een klacht bij de tuchtrechter ingediend. Met de gratis info op deze site kun je een hoop geld besparen door zelf een plan te maken. In dit blog leg ik uit hoe je dat aanpakt.

Wat is een erfrechtplan?
Eind 2019 zijn de Erfrechtplanners besproken in het programma Kassa maar Erfrechtplan en Erfrechtplanning doen ongeveer hetzelfde. Ze geven tegen betaling advies voordat je naar de notaris gaat om het te regelen. Daarbij spelen ze handig in op vier angsten van oudere echtparen: erfbelasting, zorgkosten, dementie en schoonkinderen. Hierna volgt een korte uitleg van deze vier onderwerpen. Ik verwijs daarbij steeds naar een blog met meer uitleg en een voorbeeld akte. Je hoeft daarvoor niets te betalen want alles op deze site is gratis.
1. Erfbelasting
Natuurlijk wil je zo weinig mogelijk erfbelasting betalen. Vooral de erfbelasting bij het overlijden van de eerste echtgenoot is stellen een doorn in het oog. Dit kun je oplossen met een “opvul legaat”. Dat is een slim stukje tekst dat de notaris meestal zonder extra kosten opneemt in je testament. In de eerste tabel bij dit blog kun je zelf opzoeken of een opvul legaat zin heeft voor jou. Is je vermogen groter dan het bedrag in de tabel? Vraag de notaris dan om een “opvul legaat” waarmee het probleem van de erfbelasting weg is. Als je dit zelf kunt opzoeken dan is het niet nodig om geld uit te geven voor advies hierover. Moeilijker dan dit is het niet. In dit blog leg ik uit hoe je ook belasting kunt besparen door een kleinkind op te nemen in je testament.
2. Zorgkosten
Sinds 2013 moet je voor het verpleeghuis weer een eigen bijdrage betalen op basis van je vermogen. Bij de meeste ouderen is dit wel bekend. Een AWBZ clausule is een simpel stukje tekst dat de notaris zonder extra kosten zal opnemen in de akte. Dit houdt in dat de erfenis voor de kinderen is zodra de laatste van beiden naar het verpleeghuis gaat. Je vindt in dit blog een voorbeeld waarmee je dat kunt regelen.
3. Dementie
Wanneer één van jullie in de toekomst dement wordt, valt je hele plan in het water. Want het is niet mogelijk om je plan uit te voeren als je daarvoor geen handtekening meer kunt zetten. Gelukkig kun je dit voorkomen met een levenstestament. Dat is een akte van de notaris waarin je uit voorzorg een volmacht aan elkaar en de kinderen geeft. Ook daarvoor heb ik een gratis model dat je hier kunt bekijken. Wat mij betreft gewoon doen, want je zult er geen spijt van krijgen.
4. Schoonkinderen
Je wilt natuurlijk niet dat je schoonzoon er met de erfenis vandoor gaat als je dochter gaat scheiden. Ook dit kun je voorkomen met een stukje tekst in je testament. Je kunt daarbij kiezen uit deze 6 opties voor de privé clausule. Voor de meeste stellen is optie 2 de beste maar bekijk ze voor de zekerheid allemaal.
Naar de notaris?
Heb je alles gelezen en weet je wat je nodig hebt? Dan lijkt het mij niet nodig om iemand voor je erfrechtplanning in te schakelen voordat je naar de notaris gaat. Maak een afspraak bij de notaris om de 4 onderwerpen hierboven te bespreken en dan komt het vast wel goed. Als je slim bent, neem je ook een overzicht van je vermogen mee naar de notaris. Daarop zet je de WOZ waarde van je huis, de hoogte van je hypotheek en hoeveel spaargeld je hebt.
Wat zijn de kosten van een testament en levenstestament?
Ik raad je aan om als echtpaar in totaal niet meer dan € 1.000 uit te geven voor je testament en levenstestament. Vooraf een paar offertes opvragen is een goed idee. Als je daarbij aangeeft dat je als echtpaar een testament en levenstestament wilt afsluiten dan krijg je meestal een mooie korting. Wie het handig aanpakt, is maar een derde kwijt van de kosten die je zou hebben via Erfrechtplan, Erfrechtplanning of de Erfrecht Planners.
Update 1: check hieronder ook het item van Kassa over de Erfrecht Planners:
Update 2: Erfrechtplan is sinds 2020 ook actief onder de namen TestamentHulp en HEP Lezingen.
Veelgestelde vragen:
Wat is een erfrechtplan?
Een erfrechtplan houdt in dat je een tussenpersoon betaalt voor advies en begeleiding voordat je naar de notaris gaat om een testament te maken.
Wat zijn de kosten van een erfrechtplan?
Wil je als echtpaar een erfrechtplan met twee testamenten en twee levenstestamenten, dan kost dat een paar duizend euro (inclusief de kosten van de notaris). Ik schat in dat je gemiddeld twee keer zo duur uit bent dan wanneer je rechtstreeks naar de notaris gaat, zonder tussenpersoon.
Is een erfrechtplan zonde van je geld?
Wanneer je als echtpaar geen speciale wensen hebt maar het gewoon goed wilt regelen, dan heeft het geen zin om naar een tussenpersoon te gaan voor advies. Maak direct een afspraak bij een notaris en vraag vooraf wat de kosten zijn. Wanneer je daarbij aangeeft dat je als echtpaar een testament en levenstestament wilt afsluiten dan krijg je meestal een mooie korting!
Bestaat er ook een gratis erfrechtplan?
Ja, met de gratis uitleg en gratis voorbeelden op deze site kun je ook zelf uitzoeken wat het beste is voor jullie. Neem een lijstje met wensen en vragen mee naar de notaris en dan komt het vast wel goed.