Erfenis vrij van recht? Dit is hoe het werkt

Uit een erfenis vrij van recht een legaat krijgen? In dit blog leggen we uit wat daarvan de betekenis is en hoe je in dat geval de erfbelasting moet berekenen.

Wat is de betekenis van “vrij van recht”?

In 2010 is het “Successierecht” vervangen door de “Erfbelasting“. Vrij van recht betekent dat de belasting over een legaat betaald wordt uit de erfenis. Je krijgt dus het volledige bedrag dat in het testament staat omdat de erfgenaam de belasting betaalt.

Voorbeeld wel of niet vrij van recht

Kees heeft geen kinderen en wil daarom een goed doel tot zijn enige erfgenaam benoemen. Zijn erfenis is € 100.000. Aan zijn broer Erik wil hij graag een legaat geven van € 10.000. De rest is dan voor het goede doel. De notaris heeft voor Kees berekend wat het verschil is tussen een legaat vrij of niet vrij van recht:

erfenis vrij van recht

Bij een legaat vrij van recht gaat het er dus niet alleen om wie de belasting betaalt. De belasting zelf gaat ook omhoog omdat je meer krijgt.

Zelf de belasting berekenen over een legaat vrij van recht?

legaat vrij van recht

Wil je zelf berekenen hoe hoog de belasting is? Hiernaast zie je hoe we tot het bedrag hierboven zijn gekomen voor het legaat vrij van recht. Eerst haal je de vrijstelling er vanaf en daarna verhoog je het bedrag vanwege de extra belasting. Gelukkig heeft de belastingdienst een handige rekenhulp waarmee je een legaat vrij van recht kunt berekenen.

Is een erfenis vrij van recht voordeliger?

Nee, dat maakt niet uit. Kees kan kiezen tussen een legaat van € 10.000 vrij van recht of een legaat niet vrij van recht van € 13.339. In beide gevallen is de erfbelasting € 3.339 en in beide gevallen krijgt Erik daarom € 10.000. Er is dus geen voordeel voor de belasting.

Veelgestelde vragen:

Wat is de betekenis van “vrij van recht”?

In 2010 is het “Successierecht” vervangen door de “Erfbelasting”. Vrij van recht betekent dat de erfbelasting over een legaat betaald wordt uit de erfenis. Je krijgt dus het volledige bedrag dat in het testament staat omdat de erfgenaam de belasting betaalt.

Hoe bereken je de belasting over een legaat vrij van recht?

Is een erfenis vrij van recht voordeliger?

Nee, er is geen fiscaal voordeel bij een legaat vrij van recht. Het gaat er dus om of je iemand een bepaald bedrag gunt onderaan de streep. Vroeger was dit trouwens anders. Tot 2006 kon je hiermee met een speciale clausule in je testament wel belasting besparen.