Erfenis vrij van recht? Dit is hoe het werkt

In dit blog leg ik uit hoe je de erfbelasting moet berekenen als je een legaat vrij van recht krijgt uit een erfenis. Bekijk ook even de video met uitleg en tips hieronder.

Wat betekent vrij van recht bij een erfenis?

Vrij van recht betekent dat de belasting over een legaat betaald wordt uit de erfenis. Je krijgt dus het volledige bedrag dat in het testament staat omdat de erfgenaam de belasting daarover betaalt.

Voorbeeld wel of niet vrij van recht

Kees heeft geen kinderen en wil daarom een goed doel tot erfgenaam benoemen. De erfenis is € 100.000. Aan zijn broer Erik wil hij graag een legaat geven van € 10.000. De rest is dan voor het goede doel. De notaris heeft voor Kees berekend wat het verschil is tussen een legaat vrij of niet vrij van recht:

erfenis vrij van recht 2022

Bij een legaat vrij van recht gaat het er dus niet alleen om wie de belasting betaalt. De belasting gaat ook omhoog omdat je meer krijgt.

Zelf de belasting berekenen over een legaat vrij van recht?

Wil je zelf berekenen hoe hoog de belasting is? Hieronder zie je hoe ik tot het bedrag hierboven ben gekomen voor het legaat vrij van recht. Eerst haal je de vrijstelling er van af en daarna verhoog je het bedrag vanwege de extra belasting. Met deze rekenhulp van de belastingdienst is het uitrekenen van de belasting heel simpel.

legaat vrij van recht 2022
(*delen door 0,7 als het belasting tarief 30% is)

Is een erfenis vrij van recht voordeliger?

Vrij van recht zorgt er voor dat iemand een groter bedrag erft. Maar de belasting gaat hierdoor niet omlaag. Kees kan kiezen tussen een legaat van € 10.000 vrij van recht of een legaat niet vrij van recht van € 13.311. In beide gevallen is de erfbelasting € 3.311 en in beide gevallen krijgt Erik € 10.000. Het gaat er om of je iemand een bepaald bedrag gunt onderaan de streep. Er is dus geen fiscaal voordeel. Vroeger was dit anders. Tot 2006 kon je op deze manier wel belasting besparen maar daarna zijn de regels veranderd.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is de betekenis van "vrij van recht"?

Vrij van recht betekent dat de erfbelasting over een legaat betaald wordt uit de erfenis. Je krijgt dus het volledige bedrag dat in het testament staat omdat de erfgenaam de belasting betaalt.

Hoe bereken je de belasting over een legaat vrij van recht?

Met de uitleg in dit blog kun je zelf de erfbelasting berekenen over een legaat vrij van recht. Je kunt ook de rekenhulp van de belastingdienst gebruiken. Beiden zijn gratis!

Is een erfenis vrij van recht voordeliger?

Vrij van recht zorgt er voor dat iemand een groter bedrag erft. Maar de belasting gaat hierdoor niet omlaag. Het heeft dus geen fiscaal voordeel. Het gaat er om of je iemand een bepaald bedrag gunt onderaan de streep. Vroeger was dit anders. Tot 2006 kon je op deze manier wel belasting besparen maar daarna zijn de regels veranderd.