Erfdienstbaarheid opheffen? Zo kom je er van af!

Erfdienstbaarheden zijn een bron van vele burenruzies. Ze kunnen een hoop ellende geven. Gelukkig biedt de wet een paar mogelijkheden om van zo’n recht af te komen. De rechter kan op jouw verzoek een erfdienstbaarheid wijzigen of opheffen. Dit zijn de regels.

Wat is een erfdienstbaarheid?

Een erfdienstbaarheid is een last om iets te dulden of niet te doen, waarmee een onroerende zaak ten behoeve van een andere onroerende zaak is bezwaard. Hierbij kun je denken aan het recht van de buurman om vanaf de straat over jouw erf naar zijn achtertuin te lopen.

wat is een erfdienstbaarheid

Hoe ontstaat een erfdienstbaarheid?

Een erfdienstbaarheid kan ontstaan door vestiging of verjaring. Vestiging betekent dat de eigenaren van beide erven een afspraak hebben vastgelegd bij de notaris. Verjaring betekent dat er niks op papier staat maar dat de eigenaar het gebruik door de buurman langer dan 20 jaar duldt. Ook daardoor kan er dus een erfdienstbaarheid ontstaan.

hoe ontstaat een erfdienstbaarheid

Wanneer kun je een erfdienstbaarheid verplaatsen?

Je hebt meerdere manieren voor het opheffen of wijzigen van een erfdienstbaarheid. De eerste optie is het aanwijzen van een andere route. Denk aan het geval dat je een pad dat de buurman gebruikt, wilt verplaatsen. Als het voor de buurman geen nadelen heeft, dan moet hij het verplaatsen van de erfdienstbaarheid accepteren.

erfdienstbaarheid verplaatsen

Wanneer kun je een erfdienstbaarheid laten opheffen?

Stel je de volgende situatie voor. Twee ondernemers hebben naast elkaar een perceel met daarop een bedrijfsgebouw. Lang geleden is op het perceel van buurman A een erfdienstbaarheid gevestigd ten behoeve van het perceel van buurman B. Maar die gebruikt dat recht niet meer omdat zijn perceel sinds kort een eigen uitrit heeft. Buurman A wil zijn gebouw uitbreiden maar dat betekent wel dat buurman B niet meer over het perceel van buurman A kan rijden. Als buurman B niet vrijwillig afstand wil doen van zijn erfdienstbaarheid, dan kan buurman A het recht laten opheffen bij de rechter.

erfdienstbaarheid opheffen

Wanneer kun je een erfdienstbaarheid laten wijzigen?

Tot slot heb je nog de mogelijkheid om een erfdienstbaarheid te laten wijzigen wegens onvoorziene omstandigheden. Aan de ene kant lijkt het mooi dat je zo’n ruime mogelijkheid hebt om aanpassing te eisen. Maar in de praktijk zul je wel met een goed verhaal moeten komen, wil je de rechter daarin mee krijgen.

Voor het vestigen van een erfdienstbaarheid heb je een notaris nodig. Een doorhaling van een erfdienstbaarheid kan ook bij de notaris, als de rechthebbende meewerkt. Voor het afdwingen van een opheffing of wijziging van een erfdienstbaarheid heb je een advocaat nodig. Je kunt zo’n vordering dus niet zelf indienen bij de rechtbank.

erfdienstbaarheid wijzigen

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Moet je voor het opheffen van een erfdienstbaarheid naar de notaris?

Wil iemand vrijwillig afstand doen van een erfdienstbaarheid? Dan kun je dit samen bij de notaris regelen. Maar wil iemand niet meewerken? Dan kan een advocaat voor je aan de rechter vragen om de erfdienstbaarheid op te heffen.

Kun je een erfdienstbaarheid verplaatsen?

Het is mogelijk om een erfdienstbaarheid, zoals een recht van overpad, te verplaatsen. Beide partijen kunnen dit samen bij de notaris regelen. Als één van beiden niet wil meewerken, dan kan de ander aan de rechter vragen om de erfdienstbaarheid te wijzigen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *