Alsof een auto al niet duur genoeg is, mag je bij het erven van een auto ook nog eens belasting betalen. In dit blog leg ik uit hoe je de waarde van een auto zo laag mogelijk kunt opgeven in de aangifte erfbelasting.
Marktwerking is de beste manier om de waarde van iets te bepalen. Als je een huis te koop zet op Funda of een auto te koop zet op Marktplaats, weet je zeker dat de hoogste bieder zich vanzelf meldt. Als je een auto kort na het overlijden verkoopt, dan kun je de verkoopprijs opgeven als waarde voor de erfbelasting. Mits er uiteraard sprake is van marktwerking, zoals bij een verkoop via Marktplaats. Verkoop je de auto voor een vriendenprijs aan een kennis? Dan is de prijs niet op de vrije markt tot stand gekomen en moet je de echte waarde op een andere manier bepalen.
Hoe bepaal je de waarde van een auto voor de erfbelasting?
Verkoop je de auto niet en houd je deze zelf? Of geef je de auto bijvoorbeeld gratis weg aan iemand? Dan zijn er een paar manieren waarop je de waarde kunt bepalen.
- Gaat het om een wat oudere auto met een normale kilometerstand, zonder schade en waar er nog veel van rond rijden? Dan is de kans groot dat je online wel particuliere advertenties kunt vinden voor vergelijkbare auto’s. Maak een printje van de goedkoopste die je kunt vinden uit hetzelfde bouwjaar. De vraagprijs kun je voor de erfbelasting opgeven als de waarde van jouw auto. Krijg je daarover later een vraag van de fiscus? Dan kun je de advertentie opsturen als bewijs.
- Is de auto nieuw gekocht en nog maar een paar jaar oud? Dan kan het een goed idee zijn om een garage te vragen om de waarde te bepalen. Geef daarbij wel aan dat het gaat om de prijs die je kunt krijgen wanneer je de auto als particulier te koop zet. Neem in de aangifte erfbelasting niet de prijs op waarvoor vergelijkbare occasions te koop staan bij de dealer. Want dat zijn vraagprijzen en geen verkoopprijzen. Bovendien geeft de dealer voor dat bedrag garantie op de auto. Als particuliere verkoper geef je geen garantie, wat de waarde verlaagt. Maak ook niet de fout om de inruilprijs of inkoopprijs van de garage te gebruiken. Want die kan hoger of lager zijn dan de prijs die je krijgt als je de auto zelf verkoopt.
- Heb je een zeldzame oldtimer? Dan kan het best lastig zijn om een waarde te bepalen voor de erfbelasting. Vooral als het gaat om een type dat niet vaak op de markt komt. In dat geval kun je het beste een taxatie laten doen door een specialist. Daarbij gaat het dus om de waarde bij verkoop in de huidige staat door jouzelf. Ook als je in werkelijkheid niet van plan bent om de auto te verkopen.
Wat zijn de regels van de fiscus?
Bij de fiscus hebben ze natuurlijk geen zin in gezeur over de waarde van de erfenis. Daarom is in 2010 in de wet gezet dat je een huis verplicht moet opgeven voor de WOZ waarde. Ben je het daar niet mee eens? Dan kun je alleen maar klagen bij de gemeente, want die stelt de WOZ waarde vast. Dat heeft de belastingdienst dus mooi geregeld. Over de waarde van een huis valt niet meer te praten.
Voor de waarde van de auto stelt de fiscus dat je moet kijken naar de waarde volgens de BOVAG koerslijst. Alsof dit de officiële regels zijn. Maar ik vind dat standpunt onzin. Er staat niet in de wet dat je op deze manier de waarde van een auto moet bepalen voor de erfbelasting. Wat als jouw auto een deuk heeft of een kapotte motor? Dan heb je niks aan die lijst van de Bovag. Wanneer er in jouw geval een betere manier is om de juiste waarde te bepalen, dan vind ik dat je dit gewoon moet proberen.
