Wat is de waarde van een auto voor de erfbelasting?

Alsof een auto al niet duur genoeg is, mag je ook nog erfbelasting betalen over de waarde. In dit blog leg ik uit hoe je een auto zo laag mogelijk kunt waarderen voor de aangifte erfbelasting.

Als je een auto snel na het overlijden verkoopt, dan kun je de koopprijs opgeven als waarde voor de erfbelasting. Daarbij ga ik er van uit dat je een advertentie hebt gezet of de auto verkoopt aan een garage. Verkoop je de auto aan een goede vriend voor een lage prijs? Dan is de prijs niet op de vrije markt tot stand gekomen en moet je de echte waarde op een andere manier bepalen.

Hoe bepaal je de waarde van een auto voor de erfbelasting?

Maar wat als je de auto niet verkoopt en zelf houdt of weg geeft? Dan zijn er een paar manieren om de waarde vast te stellen.

  • Gaat het om een wat oudere auto met een normale kilometerstand, zonder schade en waar er nog veel van rond rijden? Dan is de kans groot dat je online wel advertenties kunt vinden voor auto’s die bijna hetzelfde zijn. Maak een printje van de goedkoopste die je kunt vinden uit hetzelfde bouwjaar. De vraagprijs kun je voor de erfbelasting opgeven als de waarde van jouw auto. Krijg je daarover later een vraag van de fiscus, dan kun je de advertentie opsturen als bewijs.
  • Is de auto nieuw gekocht en nog maar een paar jaar oud? Dan kan het een goed idee zijn om een garage te vragen om de waarde te bepalen. Geef daarbij wel aan dat het gaat om de prijs die je kunt krijgen wanneer je de auto als particulier te koop zet. Neem in de aangifte nooit de prijs op die de dealer zelf vraagt voor een occasion. Want dat is meestal niet de prijs waarvoor die auto weg gaat. En bovendien geeft de dealer daarvoor nog garantie. Maak ook niet de fout om de inruilprijs te gebruiken. Want die kan een stuk hoger zijn dan de prijs die je krijgt wanneer je geen andere auto koopt.
  • Heb je een zeldzame oldtimer? Dan kan het best lastig zijn om een waarde te bepalen voor de erfbelasting. Vooral als het gaat om een type dat niet vaak op de markt komt. In dat geval kun je het beste een taxatie laten doen door een specialist. Daarbij gaat het dus om de waarde bij verkoop in de huidige staat door je zelf (ook als je dat niet van plan bent).

Wat zijn de regels van de fiscus?

Bij de fiscus hebben ze natuurlijk geen zin in gezeur over de waarde van de erfenis. Daarom is in 2010 in de wet gekomen dat je een huis verplicht moet opgeven voor de WOZ waarde. Ben je het daar niet mee eens? Dan kun je alleen maar klagen bij de gemeente. Dat heeft de belastingdienst dus mooi geregeld voor zichzelf.

Voor de waarde van de auto stelt de fiscus dat je moet kijken naar de waarde volgens de BOVAG koerslijst. Alsof dit de regels zijn. Maar ik vind dat onzin. Er staat niet in de wet dat je op deze manier een auto moet waarderen voor de erfbelasting. Wat als jouw auto een deuk heeft of een kapotte motor. Dan heb je niks aan de lijst van de Bovag. Wanneer er in jouw geval een betere manier is om de juiste waarde te bepalen, dan vind ik dat je dit gewoon moet proberen.

erfbelasting waarde auto

Meer lezen?