Erfbelasting over de overlijdensrisicoverzekering is je eigen schuld

Foute polis? Jammer dan! Als je het niet goed regelt, gaat er tot wel 40% erfbelasting van je overlijdensrisicoverzekering af.

Waarom betaal je erfbelasting over een overlijdensrisicoverzekering?

Alles wat jou armer maakt en je erfgenaam rijker, is volgens de fiscus een belastbaar voordeel. Stel je sluit een polis af die bij overlijden uitkeert aan je erfgenaam. Jij sterft armer omdat je de premie hebt betaald. En je erfgenaam is rijker omdat die een uitkering krijgt. Dat is voor de fiscus voldoende om een aanslag op te leggen. Hierdoor gaat er tot 40% van de polis naar de staat. De oplossing is simpel. Je erfgenaam moet zelf een polis afsluiten op jouw leven. Want als jij niet mee betaalt aan de polis, kan de fiscus daarover geen belasting heffen.

erfbelasting overlijdensrisicoverzekering

Voorbeeld 1: moeder en zoon

Sandra is alleenstaande moeder. Zij heeft een polis afgesloten voor haar zoon. Als ze overlijdt, krijgt haar zoon € 200.000. Daarmee kan hij de hypotheek aflossen en in het huis blijven wonen. Pas na het afsluiten van de polis komt ze er achter dat de uitkering te laag is. Want er gaat tot 20% erfbelasting af. Hierdoor blijft er niet genoeg over om de hypotheek af te lossen. Ze had het dus anders moeten regelen. Haar zoon had zelf een polis moeten afsluiten op het leven van zijn moeder. In dat geval is de uitkering belastingvrij.

Voorbeeld 2: Samenwoners met een hoog inkomen

Simon is IT-ondernemer. De zaak draait geweldig en hij maakt wel € 400.000 winst per jaar. Samen met zijn vriendin heeft hij drie kinderen. Zijn vriendin is gestopt met werken om voor de kinderen te zorgen. Als Simon wat overkomt, valt het inkomen voor een groot deel weg. Simon heeft daarom een polis afgesloten die bij zijn overlijden € 1.500.000 uitkeert aan zijn vriendin. Ook deze polis is helaas niet in orde. Er gaat tot 20% erfbelasting af omdat de verkeerde persoon de verzekering heeft afgesloten. Zijn vriendin had dit zelf moeten doen, waardoor er tonnen extra overblijven als Simon overlijdt.

Voorbeeld 3: Echtpaar met kinderen

Anita en Tom zijn getrouwd en hebben twee kinderen. Hun huis is € 300.000 waard en er zit een hypotheek op van € 250.000. Bij overlijden is € 125.000 verzekerd zodat de hypotheek halveert. Het maakt in dit geval niet uit hoe de polis er uit ziet. Dankzij de gemeenschap van goederen betaalt de overledene altijd mee aan de polis. Toch is er geen reden tot zorg. Meestal is een polis voor een echtpaar lager dan de vrijstelling voor de erfbelasting. Het maakt dan niet uit of de uitkering belast is of niet. Is de polis wel hoger dan de vrijstelling? Dan kun je toch onder de belasting uitkomen door huwelijkse voorwaarden te maken. Daarover vertelt de notaris je graag meer.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoeveel erfbelasting betaal je op een levensverzekering?

Als een levensverzekering uitkeert aan je partner of kind, dan betaalt diegene daarover maximaal 20% erfbelasting. Andere erfgenamen betalen tot wel 40% belasting.

Wie erft de levensverzekering?

De begunstigde in de polis erft de levensverzekering, tenzij de polis verpand is. Dat laatste is vaak het geval bij een polis die afgesloten is bij de hypotheek. Deze is dan verpand aan de bank en die lost de hypotheek er mee af. In dat geval erft je erfgenaam dus de levensverzekering.

Is een uitkering door een levensverzekering belastingvrij?

Een uitkering door een overlijdensrisicoverzekering is belastingvrij als de polis goed in elkaar zit. Dat is het geval als niet de overledene maar de begunstigde de polis afsluit. Tussen partners wordt dit een kruislingse polis genoemd.