Zo werkt de erfbelasting bij een gemeenschap van goederen

Veel stellen maken zich ten onrechte zorgen over de belasting bij overlijden. Als je in gemeenschap van goederen bent gehuwd, dan valt het met de erfbelasting wel mee. In dit blog leg ik uit hoe het zit.

Hoeveel erfbelasting betaal je bij een gemeenschap van goederen?

Jaap en Els zijn getrouwd en hebben twee kinderen. Ze hebben geen testament. Hun totale vermogen is € 180.000. Als Jaap overlijdt, gaat zijn helft naar Els. De andere helft was al van Els. De kinderen erven nog niks en krijgen in ruil daarvoor een “tegoedbon”. Dit is een vordering waarover ze geen rente of aflossing ontvangen. De twee kinderen hebben elk dus € 30.000 tegoed van Els. In het plaatje hieronder zie je hoe dat werkt. 

erfbelasting gemeenschap van goederen

De fiscale waarde van de “tegoedbon” is lager dan € 30.000. Want een euro die je pas over 20 jaar krijgt, is nu geen euro waard. De fiscus heeft hiervoor deze tabel gemaakt (klik onderaan de tekst op “berekening”). De waarde hangt af van de leeftijd van Els op het moment dat Jaap overlijdt. Els is 68 jaar en de vordering van de kinderen wordt daarom met 48% afgewaardeerd van € 30.000 naar € 15.600. Dit is minder dan de vrijstelling. Dankzij de gemeenschap van goederen en de gunstige waardering betaalt Els dus geen erfbelasting. 

Meer lezen?

Heb je veel meer vermogen dan Jaap en Els? Dan zijn er genoeg andere manieren om te voorkomen dat je erfenis naar de fiscus gaat. Tips daarvoor vind je in de volgende blogs:

Hoeveel erfbelasting betaal je bij het overlijden van je echtgenoot?

Als echtgenote heb je een grote vrijstelling voor de erfbelasting. Deze bedraagt in 2022 minimaal € 175.837 en maximaal € 680.645. Tot dat bedrag betaal je dus geen erfbelasting. Erf je meer dan dit bedrag? Dan gelden er twee tariefschijven van 10% en 20%.