Zo werkt de erfbelasting bij een gemeenschap van goederen

Veel stellen maken zich ten onrechte zorgen over de erfbelasting bij het overlijden van de eerste echtgenoot. Als je in gemeenschap van goederen bent gehuwd, dan valt het met de erfbelasting wel mee. In dit blog leg ik uit hoe het zit.

Hoeveel erfbelasting betaal je bij een gemeenschap van goederen?

Voordat we kijken naar de erfbelasting, eerst even een voorbeeld van hoe het erfrecht werkt zonder testament.

Jaap en Els zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en hebben twee kinderen. Ze hebben geen testament. Hun totale vermogen is € 180.000. Als Jaap overlijdt, gaat zijn helft van het vermogen naar Els. De andere helft was al van Els. De kinderen krijgen in ruil daarvoor een soort “tegoedbon”. Dit is een vordering van de kinderen op Els, waarover zij geen rente of aflossing betaalt. In het plaatje hieronder zie je hoe dat werkt. 

erfbelasting gemeenschap van goederen

De eerste meevaller is dat Els over haar eigen helft geen erfbelasting betaalt. Jaap laat drie erfgenamen achter. Els erft € 90.000 aan vermogen met in ruil daarvoor een schuld aan de kinderen van € 60.000. De kinderen erven ieder een vordering op Els van € 30.000 per persoon. Els betaalt over haar eigen erfdeel geen belasting. Want zij heeft een grote vrijstelling van maximaal € 723.526 (2023).

De tweede meevaller is dat de belastingdienst de vordering van de kinderen afwaardeert. Want een euro die je pas over 20 jaar krijgt, die is nu geen euro waard. Je mag er het percentage afhalen dat je vindt in deze tabel van de fiscus (klik onderaan de tekst op “berekening”). De waarde hangt af van de leeftijd van Els op het moment dat Jaap overlijdt. Els is 68 jaar en de vordering van de kinderen wordt daarom met 48% (8 x 6 %) afgewaardeerd van € 30.000 naar € 15.600. Dit is veel lager dan de vrijstelling voor een kind. Dankzij de gemeenschap van goederen en de gunstige waardering betaalt Els dus geen erfbelasting. Niet over haar eigen deel en ook niet over het deel van de kinderen.

Meer lezen?

Heb je veel meer vermogen dan Jaap en Els? Dan zijn er genoeg andere manieren om te voorkomen dat je erfenis naar de fiscus gaat. Tips daarvoor vind je in de volgende blogs:

Veelgestelde vragen:

Hoeveel erfbelasting betaal je bij het overlijden van je echtgenoot?

Als echtgenote heb je een grote vrijstelling voor de erfbelasting. Deze bedraagt in 2023 minimaal € 186.915 en maximaal € 723.526. Tot dat bedrag betaal je dus geen erfbelasting. Erf je meer dan dit bedrag? Dan gelden er twee tariefschijven van 10% en 20%.

Hoeveel erfbelasting moet ik betalen als mijn partner overlijdt?

Ook zonder een huwelijk kun je recht hebben op de partnervrijstelling in de erfbelasting. Je kunt in 2023 tot maximaal € 723.526 erven zonder erfbelasting als je:

  1. een geregistreerd partnerschap hebt;
  2. langer dan 6 maand officieel samenwoont en een notarieel contract hebt;
  3. langer dan 5 jaar officieel samenwoont zonder notarieel contract.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *