Erfbelasting financieren? Dit zijn je 4 opties

Stel je krijgt een grote erfenis en een forse aanslag voor de erfbelasting. Maar er zit te weinig geld in de erfenis waardoor de erfgenamen de erfbelasting niet kunnen betalen. En je wilt ook geen bezit verkopen. Denk aan het geval dat je een bedrijf erft of een verhuurd pand. Wat zijn dan je opties voor het financieren van de erfbelasting?

1. Verhoog de hypotheek

Als je een bedrijfsgebouw, woning of verhuurd pand erft dan zit er vaak nog een hypotheek op. Ga je niet over tot verkoop? Dan is het normaal gezien nodig om een nieuwe financiering af te sluiten. Want op grond van de voorwaarden kan het zijn dat de lening afloopt door het overlijden. Als je toch een nieuwe hypotheek nodig hebt, dan kun je hem ook meteen verhogen om daarmee de erfbelasting te financieren. Daarvoor is het natuurlijk wel nodig dat je voldoende inkomen hebt.

2. Sluit een persoonlijke lening of doorlopend krediet af bij de bank

Je kunt natuurlijk ook een gewone lening afsluiten bij de bank zonder een onroerende zaak in onderpand te geven. Dit zal vaak wel de duurste optie zijn omdat je hiervoor een hoog rentepercentage betaalt. Je kunt ook andere zaken in onderpand geven. Mogelijk bespaar je daarmee op de rentekosten. Denk aan de aandelen in een bedrijf, voorraden of voertuigen.

3. Lenen bij de belastingdienst

Lenen bij de belastingdienst is ook een optie. In sommige gevallen is de belastingdienst bereid om de erfbelasting te financieren met een betalingsregeling. De voorwaarden vind je daarvoor niet online. Maar heb je een goede reden om het te vragen en heb je in het verleden geen fiscale problemen gehad? Dan is er een goede kans dat je voor de erfbelasting uitstel van betaling kunt krijgen. De erfbelasting gespreid in termijnen betalen lijkt mij de beste manier om het te financieren.

4. Lenen bij familie

Lenen bij je familie is ook een goede optie. Als je toch rente moet betalen, dan liever aan je familie dan aan de bank of de fiscus. Wist je dat je aan familie ook zekerheid kunt geven in de vorm van een pandrecht of hypotheekrecht? De notaris kan dat voor je op papier zetten.

Het is niet mogelijk om geld te lenen bij de notaris die de erfenis afwikkelt omdat de wet dit verbiedt.

erfbelasting financieren

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je erfbelasting in termijnen betalen?

Ja, het is mogelijk om de erfbelasting in termijnen te betalen. Je kunt dit aanvragen bij de belastingdienst als je er een goede reden voor hebt en in het verleden geen fiscale problemen hebt gehad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *