Erfbelasting duurt lang? 4 tips om het sneller te regelen

Enkele jaren geleden had de belastingdienst een grote achterstand in het verwerken van aangiftes. Gelukkig ligt die tijd achter ons en de laatste tijd krijg je vrij snel een aanslag. Dit zijn 4 tips om er voor te zorgen dat jouw aangifte erfbelasting niet te lang duurt.

1. Dien de aangifte in zodra je voldoende gegevens hebt

Je hoeft niet te wachten tot je een uitnodiging krijgt om aangifte te doen. Probeer alle gegevens zo snel mogelijk te verzamelen en zet ze meteen in de aangifte. Wist je dat je de aangifte in concept kunt maken en steeds opnieuw in kunt loggen om nieuwe gegevens toe te voegen? Vraag je bank om een overlijdensopgave. Je hoeft niet te wachten op de jaaropgave die je pas in januari of februari krijgt.

Misschien zit je nog steeds te wachten op die ene rekening van een paar tientjes voordat je de aangifte in kunt dienen. Is het wel de moeite waard om daar op te wachten zodat je een paar euro erfbelasting kunt besparen?

2. Laat de aangifte checken voordat je hem verstuurt

De meeste mensen vullen maar één of twee keer in hun leven een aangifte erfbelasting in. Een fout is dan al snel gemaakt. Beter ontdek je dat voordat je de aangifte indient. Laat de concept aangifte controleren door bijvoorbeeld je notaris of belastingadviseur. Iemand die er ervaring mee heeft, pikt de fouten er zo uit. Als de belastingdienst een fout ontdekt in de aangifte erfbelasting, dan duurt het extra lang voordat je een aanslag hebt.

3. Doe online, digitaal aangifte

Zorg er voor dat de fiscus je aangifte geautomatiseerd kan afwikkelen. Dit doe je door online, digitaal aangifte te doen. Als de gegevens kloppen, dan kan de aangifte super snel worden verwerkt door de belastingdienst. Goede kans dat je binnen een maand al de aanslag ontvangt.

4. Vraag om een voorlopige aanslag

Is er een bijzondere situatie en verwacht je niet dat je er snel uit bent met de belastingdienst? Bijvoorbeeld als er een complexe erfenis en er onduidelijkheid is over de waarde? Vraag dan om een voorlopige aanslag erfbelasting. Op dat verzoek krijg je binnen 3 weken een reactie. Dan kun je in elk geval verder met het betalen van de (vermoedelijke) belasting en het afwikkelen van de erfenis.

Meer lezen?

erfbelasting duurt lang

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *