Erfbelasting besparen? Dat kan met deze 3 tips!

Ook jij kunt 100% erfbelasting besparen met deze 3 tips. Je moet er wel wat voor doen maar dan ben je er ook echt van af.

1. Verhuis naar een zonnig land

Je hoeft niet ver weg op een eiland te gaan wonen om erfbelasting te besparen. Ook op het vaste land in Europa zijn er plekken waar je weinig of geen belasting betaalt. Een huis in Monaco is voor de meeste mensen te duur maar Portugal is nog goed te doen. Als je meer dan 10 jaar weg bent uit Nederland dan betalen je kinderen hier geen belasting meer over jouw erfenis. En in Portugal hoeven ze ook niks te betalen want daar is de erfbelasting afgeschaft.

In Italië moeten je kinderen nog wel erfbelasting betalen, maar alleen als ze meer erven dan € 1.000.000. Blijft je erfenis daar onder dan hoef je dus geen Portugees te leren.

2. Goede doelen betalen geen erfbelasting

Goede doelen betalen in Nederland geen erfbelasting meer. Dit hebben we mede te danken aan Johan Cruyff, die daarvoor actie heeft gevoerd. Wanneer je alleen goede doelen tot erfgenaam benoemt in je testament, dan betaal je dus geen erfbelasting.

3. Geef je vermogen bij leven al weg

Je kunt er ook voor kiezen om je vermogen bij leven al weg te geven. Met elke schenking kun je erfbelasting besparen. In 2023 kun je aan wie je maar wilt € 2.418 geven zonder dat daar belasting van af gaat. Aan je kind mag je wat meer geven: € 6.035. Je kunt ook één keer een groter bedrag aan je kind geven. In 2023 is dat maximaal € 28.947. Dit kan tussen de 18e en 40e verjaardag van je kind.

Zit je geld vast in je huis? Check dan hier mijn uitleg over het schenken op papier. Vlak voor je overlijden alles weg geven, dat werkt niet. Van alles wat je schenkt binnen 180 dagen voor je overlijden, gaat alsnog erfbelasting af. Schenk je bij leven aan een goed doel? Dan ben je nog slimmer bezig. In plaats van belasting betalen krijg je dan geld terug vanwege de giftenaftrek! Op deze pagina van de fiscus kun je daar meer over lezen.

erfbelasting besparen
Nu de huizencrisis voorbij is, loopt de erfbelasting weer op

Erfbelasting besparen met een slim testament

Ik heb de beste manier om erfbelasting te besparen nog niet genoemd. Stellen met kinderen kunnen met een slim testament de belasting vaak met meer dan de helft verlagen. Zo’n testament hoeft niet eens veel te kosten.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *