Erfbelasting aangifte is verplicht in deze 2 gevallen

Stel je bent erfgenaam maar je weet niet of het nodig is om aangifte te doen. Misschien is het wel een kleine erfenis of is het een bijzondere situatie. Er zijn twee gevallen waarin het verplicht is om aangifte erfbelasting te doen. In andere situaties hoeft het dus niet.

1. Aangiftebrief erfbelasting

Wanneer iemand overlijdt, stuurt de belastingdienst eerst een condoleance briefje. Daarbij ontvang je een formulier waarop je als nabestaanden kunt aangeven wie de contactpersoon is. Diegene ontvangt enige tijd later een Aangiftebrief Erfbelasting. Dit is een uitnodiging om voor een bepaalde datum aangifte te doen voor de erfbelasting. In dit geval is het doen van aangifte erfbelasting min of meer verplicht, ook als de erfenis onder de vrijstelling zit. Want de belastingdienst laat je niet met rust totdat je aangifte hebt gedaan.

2. Geen aangiftebrief, toch aangifte doen

Het kan ook zijn dat je geen aangiftebrief erfbelasting krijgt maar dat je wel aangifte moet doen. Daarbij kun je denken aan het geval dat de belastingdienst niet weet wie de erfgenaam is en ook niet wie de contactpersoon is. Stel dat je vader of moeder overlijdt in Nederland en jij bent het enige kind en je woont al 30 jaar in Australië. Dan heeft de fiscus misschien geen enkel idee hoe ze jou kunnen bereiken. Ook al woon je niet in Nederland, je moet hier wel erfbelasting betalen als de erfenis groter is dan je vrijstelling. In dit geval is het doen van aangifte erfbelasting gewoon verplicht, ook al heb je daarvan geen bericht gekregen.

Wanneer hoef je geen aangifte erfbelasting te doen?

Krijg je van de fiscus geen uitnodiging om aangifte te doen? En weet je dat de erfenis kleiner is dan de vrijstelling? Dan hoef je geen aangifte te doen.

Meer lezen?

aangifte erfbelasting verplicht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *