Eigendomsbewijs huis (zo regel je het gratis)

Geef nooit geld uit aan een nieuw eigendomsbewijs van je huis! Want met de 3 tips hieronder kun je het gewoon gratis regelen. Het te koop zetten van je huis is een voorbeeld van een geval waarin je een eigendomsbewijs nodig hebt.

Wat is het eigendomsbewijs van je huis?

De meeste mensen met een koophuis zijn eigenaar doordat ze het gekocht hebben. Als je een huis koopt, dan is het pas van jou wanneer de akte van de notaris is ingeschreven bij het kadaster. Het eigensombewijs van je huis is de combi van de koopakte, de akte van levering en de inschrijving. Met deze drie kun je bewijzen wat je rechten zijn. Is de eigenaar na de aankoop overleden en heb jij het geërfd? Dan heb je nog een vierde bewijsstuk nodig: de verklaring van erfrecht.

eigendomsbewijs huis

Zo kom je gratis aan een nieuw eigendomsbewijs

Met deze drie tips krijg je de stukken boven water zonder kosten te maken:

  1. Ben je de koopakte kwijt, dan kun je meestal nog een kopie of een scan opvragen uit het archief van de makelaar.
  2. Als je de akte van levering kwijt bent, vraag de notaris dan om een digitaal afschrift. Voor een kopie op papier krijg je meestal een rekening maar een pdf over de mail zou gratis moeten zijn.
  3. Log in op Mijn Overheid en ga naar het tabje “Wonen”. Daar vind je een knop “Bekijk kadastrale gegevens”. Van elk perceel dat op jouw naam staat, kun je hier gratis eigendomsinformatie downloaden.

Meer lezen?