Een langstlevende testament is nog steeds nodig in deze gevallen

Sinds 2003 staat er een standaard langstlevende testament in de wet. Maar dit testament is niet altijd van toepassing. En als het wel van toepassing is, kan het zijn dat een ander soort testament beter bij je past. Dit zijn 4 gevallen waarin een langstlevende testament nog steeds nodig is.

1. Er ligt nog een oud testament uit de jaren ’70 of ’80.

De nieuwe wettelijke regeling geldt alleen wanneer je geen testament hebt. Een verouderd testament uit de jaren ’70 of ’80 gaat dus gewoon voor. In dat geval is het nodig om je oude testament te herroepen en een nieuw testament te maken bij de notaris.

langstlevende testament nog nodig

2. Kinderen uit een eerdere relatie

De standaard regeling in de wet houdt in dat de hele erfenis naar de langstlevende gaat. In ruil daarvoor krijgen de kinderen een “tegoedbon”. Dit is een vordering in geld op de langstlevende die de kinderen nog niet mogen opeisen. Maar voor stiefkinderen zit het een beetje anders. Want een stiefkind mag de vordering meteen ruilen voor bezittingen. Dit noemen we een “wilsrecht”. In dit geval is een langstlevende testament nog steeds nodig. Daarin kun je de wilsrechten bijvoorbeeld uitzetten. Daarmee bescherm je de langstlevende tegen de aanspraken van de stiefkinderen.

voordelen langstlevende testament

3. Grote erfenis

De Nederlandse erfbelasting zit heel bijzonder in elkaar. Je mag in je testament eerst je erfenis verdelen en pas daarna wordt de erfbelasting berekend. Als je de erfenis gunstig over je erfgenamen verdeelt, gaat er minder belasting van je erfenis af.

Eén van de belangrijkste voordelen van een langstlevende testament is dat je er belasting mee kunt besparen. Dezelfde erfenis gaat naar dezelfde personen, maar er blijft dus meer over. Een voorbeeld hiervan is het “opvullegaat”. Voor meer info, zie de link onderaan deze pagina.

4. Familiebedrijf

Is één van de kinderen je bedrijfsopvolger? Dan past een standaard langstlevende testament meestal niet bij je. Want daarmee gaat de hele erfenis, dus ook de onderneming, naar de langstlevende. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld je kind tot erfgenaam benoemen en de langstlevende alleen het vruchtgebruik geven. Of je kunt het bedrijf aan je kind legateren en de rest van de erfenis aan je partner nalaten.

Meer lezen?