Echtgenoot onterven, kan dat?

Ja, het is mogelijk om je echtgenoot tijdens het huwelijk te onterven in een testament. Misschien ga je uit elkaar en wil je daarom je partner onterven? Het komt ook voor dat je beiden geen erfgenaam van elkaar wilt zijn. Denk aan het geval dat je voor de tweede keer trouwt en alles naar je eigen kinderen moet gaan. Nog een reden voor het onterven van een echtgenoot is dementie. Je partner heeft de erfenis dan niet meer nodig. In dit blog leg ik uit waar je op moet letten. Bekijk ook even de video met extra tips hieronder:

Je echtgenoot onterven kan alleen bij testament

Het onterven van een echtgenoot kan alleen maar in een testament. Dit kan zonder dat hij er achter komt. Je moet het dan wel handig aanpakken. Het beste ga je naar een notaris waar je nog geen klant bent. Met die notaris kun je afspreken dat je geen post wilt ontvangen en dat je de rekening contant betaalt. Op die manier laat je geen sporen na. Je kunt door de notaris ook in je testament laten opnemen dat het pas mag worden geopend na de uitvaart.

Echtgenoot onterven kan ook bij gemeenschap van goederen

Het onterven van je echtgenoot kan ook als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Jouw helft gaat bij overlijden dan naar een andere erfgenaam. Die moet samen met je echtgenoot het vermogen verdelen. Wanneer je huwelijkse voorwaarden hebt, dan kan het onterven van je partner erg lastig zijn om af te wikkelen. Is het wel duidelijk wat van wie is? Misschien kun je zelf nog bewijs verzamelen en dat alvast aan je erfgenaam geven.

Hoe zit het met je verzekering?

Dit is iets wat je snel over het hoofd kunt zien. Veel stellen hebben een verzekering op elkaars leven. De begunstiging op die polis verandert niet door je testament. Soms is het wel mogelijk om dit te wijzigen bij de verzekeraar. Maar het kan ook een goed idee zijn om dit juist te laten zoals het is. Heb je een polis die uitkeert aan je kinderen? En zijn die nog niet volwassen? Neem dan een bewind op in je testament.

De rechten van je partner na onterven

Je echtgenoot heeft na het onterven nog wel een paar rechten. Dit zijn de “andere wettelijke rechten” uit artikel 4:28 en volgende van het wetboek. Je echtgenoot heeft na onterven voor de rest van zijn leven recht op het vruchtgebruik van het koophuis en de inboedel. Wanneer je echtgenoot geen inkomen heeft, dan kan hij ook nog geld eisen uit je erfenis. Maar deze rechten zijn niet altijd van toepassing. Bespreek daarom met de notaris hoe het in jouw geval zit.

Meer lezen?

echtgenoot onterven

Veelgestelde vragen:

Kun je een langstlevende echtgenoot onterven?

Ja, het is mogelijk om je echtgenoot tijdens het huwelijk te onterven via een testament. Misschien ga je uit elkaar en wil je daarom je partner onterven? Het komt ook voor dat je beiden geen erfgenaam van elkaar wilt zijn. Denk aan het geval dat je voor de tweede keer trouwt en alles naar je eigen erfgenamen moet gaan.

Check mijn blog met tips over het onterven van je echtgenoot tijdens het huwelijk.

Kun je een echtgenoot ook onterven als je een gemeenschap van goederen hebt?

Het onterven van je echtgenoot kan ook als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Jouw helft gaat bij je overlijden dan naar de andere erfgenamen. Die moeten dan samen met je echtgenoot het vermogen verdelen.

Ontdek hier de 5 clausules die niet mogen ontbreken in je testament als je uit elkaar gaat met kinderen.

Kan het onterven van een echtgenoot alleen in een testament?

Een echtgenoot onterven kan alleen maar in een testament bij de notaris. Dat kan zonder dat je partner er achter komt. Je moet dit dan wel handig aanpakken. Het beste ga je naar een notaris waar je nog geen klant bent. Met die notaris kun je afspreken dat je geen post wilt ontvangen en dat je de rekening contant betaalt. Op die manier laat je geen sporen na. Je kunt door de notaris ook in het testament laten opnemen dat het pas mag worden geopend na je uitvaart.

Met een slimme clausule blijft je testament een week langer gesloten!

Kun je een partner ook onterven bij dementie?

Als je partner dement is dan heeft hij je erfenis misschien niet meer nodig. Voor sommige mensen is dat een reden om hun partner te onterven. Ja, dit is dus mogelijk.

Nog niks geregeld voor als je zelf dement wordt? Bekijk dan ook mijn Top 10 tips voor je Levenstestament.