Ja, het is mogelijk om je echtgenoot of partner te onterven in een testament. Dat kan zelfs zonder dat hij er achter komt. Want een testament is geheim en persoonlijk. Ook als je getrouwd bent, kun je een testament maken zonder je echtgenoot mee te nemen naar de notaris.
In de video hieronder leg ik uit waar je op moet letten bij het onterven van je echtgenoot. En ik leg uit welke rechten hij daarna nog heeft als jou wat overkomt. Want helemaal onterven, dat mag niet van de wet!
Waarom onterven?
Je kunt verschillende redenen hebben om je partner te onterven:
- Denk aan het geval dat je in scheiding ligt en daarom je testament zo snel mogelijk wilt aanpassen.
- Een andere reden kan zijn dat je echtgenoot dement is. In dat geval kun je alles beter aan de kinderen nalaten. Want je echtgenoot heeft jouw erfenis niet meer nodig als hij in het verpleeghuis zit.
- Nog een andere situatie is dat je partner geen erfgenaam wil zijn. Denk aan het geval dat je samen geen kinderen hebt en je partner vermogend is. Je zou de erfenis dan ook aan je broer of zus kunnen nalaten.
Je echtgenoot onterven kan alleen bij testament
Om je echtgenoot te onterven heb je dus een testament nodig. En dat kan alleen bij de notaris. Je wilt natuurlijk niet dat je partner er achter komt dat je een testament hebt gemaakt. Pak het daarom handig aan met de volgende tips:
- Ga naar een notaris waar je nog geen klant bent. Regel je het wel bij je eigen notaris? Dan bestaat de kans dat je partner er per ongeluk achter komt dat je een testament hebt gemaakt. Dit komt omdat stellen aan elkaar gekoppeld zijn in de software van de notaris. Een testament maken kan al vanaf € 255 (bekijk hier de tarieven)
- Spreek met de notaris af dat je geen post wilt ontvangen. Doe alles dus per e-mail.
- Neem geen afschrift of andere stukken mee naar huis. Laat alles dus achter bij de notaris.
- Betaal de rekening contant, meteen na het tekenen van je testament.
- Laat door de notaris in je testament zetten dat het pas mag worden geopend na je uitvaart.

Echtgenoot onterven kan ook bij gemeenschap van goederen
Het onterven van je echtgenoot kan ook als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Jouw helft gaat bij overlijden dan naar een andere erfgenaam. Die persoon moet samen met je echtgenoot het vermogen verdelen. Het kan een goed idee zijn om de notaris in dat geval tot executeur te benoemen.
Wanneer je huwelijkse voorwaarden hebt, dan kan een onterving nog lastiger zijn om af te wikkelen. Is het wel duidelijk wat van wie is? Misschien kun je zelf nog bewijs verzamelen en dat alvast aan je erfgenaam geven.
Hoe zit het met je verzekering?
Dit is iets wat je snel over het hoofd kunt zien. Veel stellen hebben een verzekering op elkaars leven. De begunstiging op die polis verandert niet door je testament. Je echtgenoot krijgt dus nog steeds een uitkering als jou wat overkomt. Maar andersom krijg jij ook wat bij het overlijden van je echtgenoot.
Heb je geen kruislingse polis maar eentje op je eigen naam? En wil je dat die uitkering naar je kinderen gaat? Check dan bij de verzekeraar hoe je dat in orde kunt maken. Als de kinderen nog minderjarig zijn, denk er dan aan om een bewind op te nemen in je testament. Bekijk in dit geval ook even de video hierboven want er zijn nog meer punten waar je in dat geval op moet letten.
De rechten van je partner na onterven
Je echtgenoot heeft na het onterven nog wel een paar rechten. Dit zijn de “andere wettelijke rechten” uit artikel 4:28 en volgende van het wetboek:
- Het vruchtgebruik van je koophuis, als je echtgenoot daar nog woonde op het moment van jouw overlijden.
- Het vruchtgebruik van de inboedel. Denk aan het geval dat je nog samenwoonde in een huurhuis.
- Ook kan je echtgenoot nog aanspraak maken op je geld, als hij zelf geen inkomen heeft.
Deze rechten zijn niet altijd van toepassing. Bespreek daarom met de notaris hoe het in jouw geval zit.
Maak ook een volmacht!
In je testament kun je dus regelen dat je erfenis niet naar je partner gaat. Maar hoe zit het als jij ziek wordt en iemand anders je zaken moet regelen? Het ligt voor de hand dat je partner in dat geval je bewindvoerder wordt. Wil je dat niet? Maak dan ook een levenstestament. Daarin kun je een volmacht geven aan iemand anders dan je partner. Ook dit kun je zonder je partner regelen bij de notaris.
Meer lezen?
- Nog geen levenstestament geregeld? Check dan mijn Top 10 tips.
- Je kinderen tot erfgenaam benoemen maar je partner wel een woonrecht geven.
- Met deze clausule blijft je testament een week langer gesloten.
- Zo bewijs je zonder notaris wat van wie is.
- Neem deze 5 punten op in je testament als je uit elkaar gaat.
- Dit mag niet ontbreken in je testament als je een polis hebt voor je kind.

Veelgestelde vragen:
Kun je een langstlevende echtgenoot onterven?
Ja, het is mogelijk om je echtgenoot of partner te onterven in een testament. Dat kan zelfs zonder dat hij er achter komt. Want een testament is geheim en persoonlijk. Ook als je getrouwd bent, kun je een testament maken zonder je echtgenoot mee te nemen naar de notaris.
Check mijn blog met tips over het onterven van je echtgenoot tijdens het huwelijk.
Kun je een echtgenoot ook onterven als je een gemeenschap van goederen hebt?
Het onterven van je echtgenoot kan ook als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Jouw helft gaat bij overlijden dan naar een andere erfgenaam. Die persoon moet samen met je echtgenoot het vermogen verdelen.
Neem deze 5 clausules op in je testament als je uit elkaar gaat en samen kinderen hebt.
Kan het onterven van een echtgenoot alleen in een testament?
Om je echtgenoot te onterven heb je een testament nodig. En dat kan alleen bij de notaris. Je wilt natuurlijk niet dat je partner er achter komt dat je een testament hebt gemaakt. Regel het daarom niet bij je eigen notaris maar ga naar een ander kantoor.
Met deze slimme clausule blijft je testament een week langer gesloten!
Kun je een partner ook onterven bij dementie?
Is je echtgenoot dement en daarom opgenomen in een verpleeghuis? In dat geval kun je alles beter aan de kinderen nalaten. Want je echtgenoot heeft jouw erfenis niet meer nodig.
Nog niks geregeld voor als je zelf dement wordt? Bekijk dan ook mijn Top 10 tips voor je Levenstestament.