Voor een donorcontract heb je geen notaris nodig

Voor een donorcontract met een bekende donor hoef je geen kosten te maken bij een notaris. Want een donorcontract dat je zelf maakt op basis van een voorbeeld is net zo geldig.

Wat is een donorcontract?

In een donorcontract leg je de afspraken vast tussen de moeder van een kind en de bekende donor. Als de moeder een partner heeft, dan kan een donorovereenkomst ook drie partijen hebben. Meestal zal het doel van het contract zijn dat de donor geen rechten en plichten heeft ten aanzien van het kind. Daarin schuilt natuurlijk een juridisch probleem. Want als moeder kun je niet zo maar beslissen welke rechten het kind en de vader hebben.

Moet je voor een donorcontract langs de notaris?

Wie voor een donorcontract naar de notaris gaat, heeft meestal niet door dat elke akte van de notaris naar de belastingdienst gaat. Wil je niet dat de donor bekend is bij de overheid? Dan is het wel een beetje raar om dit vast te leggen in een akte die juist wel naar de overheid gaat. Vanuit de notaris bekeken, is het maar de vraag of het slim is om een notarieel donorcontract te maken. Want de kans bestaat dat het voor een deel niet geldig is. En daar kun je achteraf als notaris nog een hoop gedoe van krijgen.

In een recent vonnis maakte de rechter gehakt van een donorcontract:

donorcontract notaris

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat staat er in een donorcontract?

In een donorcontract leg je de afspraken vast tussen de moeder van het kind en de bekende donor. In het donorcontract staat vooral wat de rol van de donor is.

Wat kost een donorcontract?

Voor een donorcontract geldt geen verplichte vorm. Als je geen notaris of andere adviseurs inschakelt, dan kost een donorcontract dus niks.

Kan een donor het kind erkennen?

Zolang een andere man het kind nog niet heeft erkend, kan de donor het kind erkennen. Dit kan niet zonder medewerking van de moeder (tot 16 jaar) of het kind (vanaf 16 jaar). Als de moeder weigert dan kan de donor het vaderschap ook gerechtelijk laten vaststellen.