Deze belastingtruc bespaart de meeste erfbelasting!

Het bijzondere aan de Nederlandse erfbelasting is dat je er heel gemakkelijk onderuit kunt komen. Als je wilt dat de belastingdienst geen cent van je erfenis krijgt, dan kun je alles aan een goed doel geven. Want goede doelen betalen geen erfbelasting. Maar ook voor wie alles aan zijn gezin wil nalaten, is er een slimme belastingtruc waarmee je veel erfbelasting kunt besparen. Het enige wat je nodig hebt, is een testament waarbij je de erfenis fiscaal gunstig verdeelt over je erfgenamen. Hierna volgen drie manieren waarop je dat kunt doen.

1. Meer erfgenamen, minder erfbelasting

Stel je hebt geen partner of kinderen en je wilt alles aan je broers en zusters nalaten. Elke erfgenaam heeft recht op een vrijstelling. Daarboven gelden twee tariefschijven. Meer erfgenamen betekent meer vrijstellingen. De eerste tariefschijf voor een broer of zus is 30%. Elke euro die je belastingvrij aan een neef of nicht geeft, bespaart dus 30 cent belasting! Benoem daarom naast je broers en zusters ook je neven en nichten tot erfgenaam. Of neem voor iedere neef of nicht een klein legaat op in je testament ter grootte van het vrijgestelde bedrag.

Boven een bepaald bedrag betaalt je broer of zus in de tweede schijf 40% erfbelasting. In dat geval is het gunstig om aan de neven en nichten een groter bedrag na te laten dan de vrijstelling. Op die manier verhuist een deel van je erfenis van de 40% schijf naar de 30% schijf. Op een bedrag van € 100.000 scheelt dat € 10.000 aan erfbelasting. Dat is snel verdiend! Het enige wat je hoeft te doen, is een paar extra erfgenamen benoemen in je testament. Je kunt het haast geen belastingtruc noemen, omdat iedereen snapt hoe gemakkelijk je daarmee de erfbelasting omlaag krijgt.

2. Laat een bedrag na aan je kleinkind

Veel grootouders laten een bedrag na aan hun kleinkinderen. Het is een uitstekende bestemming voor je erfenis en je bespaart er ook nog erfbelasting mee. Veel mensen weten niet dat de vrijstelling voor een kleinkind net zo groot is als de vrijstelling voor een kind. Als je vijf kleinkinderen hebt, kun je ze per grootouder belastingvrij meer dan € 100.000 nalaten. Het hoogste tarief dat je kinderen betalen, is 20%. In dit voorbeeld zou je dus € 20.000 belasting kunnen besparen door een deel van je erfenis aan de kleinkinderen te geven.

3. Gebruik de vrijstelling van je partner

Ben je getrouwd en heb je kinderen? Dan gaat de erfenis eerst naar de langstlevende en daarna naar de kinderen. In de tussentijd erven je kinderen een geldvordering. Deze mogen ze pas opeisen wanneer je partner overlijdt. Over de waarde van deze vordering moet bij jouw overlijden erfbelasting worden betaald. De langstlevende moet deze belasting voorschieten. Dat kan erg lastig zijn als je vermogen bijvoorbeeld vastzit in de overwaarde van een huis.

De langstlevende heeft een veel grotere vrijstelling voor de erfbelasting dan de kinderen. Je kunt de belastingheffing uitstellen door een groter deel van je erfenis aan je partner na te laten. Dit noemen we een “opvullegaat” omdat je de vrijstelling van de langstlevende “opvult” met een legaat. Door dit legaat gaan de geldvorderingen van de kinderen omlaag. Een lagere vordering betekent minder erfbelasting. Met deze slimme belastingtruc weten veel stellen de erfbelasting uit te stellen tot na het overlijden van de langstlevende.

Het maakt niet uit wat je situatie is, voor iedereen is er wel een slimme belastingtruc te bedenken waarmee je de erfbelasting omlaag krijgt. Het enige wat je nodig hebt, is een eenvoudig testament en een notaris die met je meedenkt.

Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Dit heeft tot gevolg dat er grote prijsverschillen zijn tussen notariskantoren. De tarieven voor een testament lopen uiteen van € 343 tot € 1.136 (bron). Gezien het enorme verschil is het slim om eerst een paar offertes aan te vragen voordat je een notaris kiest. De tarieven bij jou in de buurt vind je op deze pagina. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

Meer lezen?

belastingtruc erfbelasting

Veelgestelde vragen:

Hoe kom je onder de erfbelasting uit?

De gemakkelijkste manier om onder de erfbelasting uit te komen, is een slim testament waarmee je de erfenis gunstig verdeelt over je erfgenamen. Door alle vrijstellingen en de lagere tariefschalen te benutten, gaat in veel gevallen de erfbelasting drastisch omlaag.

Hoeveel procent gaat er van een erfenis af?

Boven de vrijstellingen gaan de volgende percentages van een erfenis af:

  • je partner en kinderen betalen 10% tot 20% erfbelasting
  • je kleinkinderen betalen 18% tot 36% erfbelasting
  • overige erfgenamen betalen 30% tot 40% erfbelasting
  • goede doelen betalen 0% erfbelasting

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *