Een dertig dagen clausule in je testament voorkomt dat je familie niks erft wanneer jij en je partner bijna tegelijk overlijden. Maar dit betekent nog niet dat iedereen dit in zijn testament moet zetten. Wat het beste is, dat verschilt per geval.
Wat is een dertig dagen clausule?
Als je kort na elkaar overlijdt, dan zorgt de dertig dagen clausule in je testament ervoor dat jouw erfenis terug gaat naar je eigen familie. Zonder deze clausule krijgt één familie alles en de andere familie niks.
Deze twee treurige zaken tonen het belang van de clausule aan:
- Een paar jaar geleden is de zaak van Michou en Jeroen veel in het nieuws geweest. Eerst je kind verliezen en daarna nog een rechtszaak moeten voeren over de erfenis. Je moet er toch niet aan denken.
- Recent heeft de tuchtrechter een oordeel gegeven over deze zaak tegen een notaris. Een ouder stel overleed binnen een week na elkaar aan corona. Omdat er geen 30 dagen clausule in het testament stond, ging een deel van de erfenis naar de andere familie. De klacht tegen de notaris is afgewezen.

Wanneer neem je een dertig dagen clausule op in je testament?
Bart en Els zijn 70 jaar en hebben beiden geen kinderen. Ze zijn niet getrouwd en wonen samen in het huis van Els, waarop geen hypotheek zit. Als ze tegelijk overlijden, dan gaat de erfenis van Bart naar zijn nicht en de erfenis van Els naar haar neef. Wanneer Els het eerste sterft, is Bart haar enige erfgenaam. Maar er staat wel een 30 dagen clausule in haar testament. Overlijdt Bart een dag later dan gaat het huis daardoor terug naar de neef van Els.
Bestaat er ook er een 30 dagen clausule voor een samenlevingscontract?
Maar voor jonge stellen zonder kinderen die een huis kopen, ligt een 30 dagen clausule in het samenlevingscontract minder voor de hand. Hierdoor gaat het bedrag dat de verzekering bij het eerste overlijden uitkeert voor 100% naar de familie van de langstlevende. Jonge stellen kunnen daarom beter kiezen voor het benoemen van een reserve erfgenaam in hun testament. Notarissen noemen dat ook wel een “nadere erfstelling”. Dit betekent dat degene die het laatste sterft in zijn of haar testament beide families tot erfgenaam benoemt. Daardoor krijgen beide families elk 50% van het bedrag dat de verzekering uitkeert.
Staat er ook een dertig dagen clausule in de Successiewet?
Ja, in de Successiewet staat ook een soort dertig dagen clausule. Als hetzelfde vermogen twee keer vererft binnen 30 dagen, dan hoef je maar één keer erfbelasting te betalen.
