Depotovereenkomst notaris (uitleg en voorbeeld)

Wanneer je een bestaande woning koopt, is er altijd wel iets wat niet aan je verwachtingen voldoet. Zoals een kras op de muur of een vlek op de vloer. Tot op zekere hoogte moet je daar genoegen mee nemen. Maar voor grotere gebreken geldt dat natuurlijk niet. Denk aan het geval dat het huis nog niet leeg is. Of dat er net lekkage is geweest en de gevolgen daarvan niet bekend zijn. In zo’n geval is het mogelijk om een bedrag in depot te storten bij de notaris op grond van een depotovereenkomst.

Hoe werkt een depotovereenkomst?

Een depotovereenkomst is een vorm van zekerheid voor de koper. Het is een stok achter de deur om er voor te zorgen dat de verkoper een verplichting nakomt. Denk bijvoorbeeld aan een depot dat blijft staan totdat de verkoper een zware machine uit een verkochte bedrijfshal verwijdert. Als dat eenmaal is gebeurd, krijgt de verkoper alsnog dat deel van de koopprijs uitbetaald.

Een depot bij de notaris lijkt een beetje op een escrow overeenkomst maar het is niet hetzelfde. Escrow houdt in dat een derde partij een bedrag ontvangt van de ene partij en dat bedrag uitkeert aan de andere partij zodra aan een afgesproken voorwaarde is voldaan. Het verschil met een depot bij de notaris is dat normaal gezien de partij die het geld stort dit bedrag ook weer terug krijgt.

Depotovereenkomst voorbeeld

Hieronder vind je een eenvoudig model voor een depotovereenkomst. Zoals je ziet, hoeft zo’n contract niet lang of ingewikkeld te zijn. Let er als verkoper op dat er goed in moet staan waarom je een bedrag in depot stort bij de notaris. Daarmee voorkom je dat de koper er later nog andere zaken er bij haalt.

depotovereenkomst notaris voorbeeld

In de praktijk is het gebruikelijk dat de notaris de overeenkomst opstelt. In elk geval moet het in overleg met de notaris, want die is zelf ook partij. Elke notaris werkt met een kantoormodel. Daar kunnen nog wat extra (standaard) bepalingen in staan. Aan de hand van het voorbeeld hierboven kun je in elk geval bepalen wat de verkoper en koper met elkaar moeten vastleggen:

  1. Wat is er aan de hand?
  2. Wie gaat wat doen en wanneer?
  3. Welk bedrag komt er in depot?
  4. Wie betaalt de kosten van de notaris?

Wie betaalt de kosten van de notaris voor de depotovereenkomst?

Het is altijd een lastig punt wie de kosten van de notaris moet dragen voor de depotovereenkomst. Aan de ene kant is het depot nodig vanwege een tekortkoming van de verkoper. Aan de andere kant is het de koper die er om vraagt. Want ook zonder een depot kun je afspreken dat de verkoper nog iets moet doen of ergens het risico voor draagt.

Vaak spreken partijen al een depot af vóórdat ze naar de notaris gaan. Pas bij de notaris komt aan de orde dat het depot geld kost. In mijn beleving is dat meestal de schuld van de makelaar die het depot voorstelt als oplossing. De makelaar weet donders goed dat een depot niet gratis is, maar laat het aan de notaris over om het slechte nieuws te brengen.

Rechtszaken over een depotovereenkomst

In de praktijk gaat er veel mis bij een depot. Bij het tuchtrecht voor notarissen vind je maar liefst 75 uitspraken over een depotovereenkomst. Ook in het civiele recht worden er veel procedures gevoerd over een depot. Hier vind je meer dan 300 uitspraken over de depotovereenkomst.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een depotovereenkomst?

Een depotovereenkomst is een contract tussen drie partijen: de verkoper, de koper en de notaris. Daarin spreken ze af dat een deel van de koopprijs nog een tijdje in depot blijft bij de notaris totdat de verkoper aan een bepaalde verplichting voldoet. Het depot is een vorm van zekerheid voor de koper.

Hoe werkt een depot bij de notaris?

Een depot bij de notaris houdt in dat een deel van de koopprijs niet wordt uitgekeerd aan de verkoper maar op de kwaliteitsrekening van de notaris blijft staan. De notaris betaalt het bedrag pas uit als de verkoper en koper het eens zijn over wie het geld moet krijgen. Worden partijen het niet eens, dan moet de rechter een beslissing nemen. De notaris is onpartijdig en beslist dus niet wie het geld krijgt.

Wat kost een depot bij de notaris?

Het aanhouden van een depot kost de notaris extra tijd. Op de dag van de overdracht moet met spoed een depotovereenkomst worden gemaakt. De afspraak duurt langer vanwege extra overleg. En de notaris moet de afrekeningen aanpassen. Daarna is de notaris soms nog veel tijd kwijt aan e-mails en telefoongesprekken met partijen. Het is daarom heel normaal dat een depot bij de notaris tenminste € 250,- kost. Dit betekent dat het niet uit kan om een depot aan te houden voor een klein geschil. Het is beter om dat op een andere manier op te lossen.