Ben je op zoek naar de beste erfrecht advocaat van Nederland? Kijk dan eens in de spiegel, want misschien kun je zelf wel meer dan je denkt.

Zelf naar de kantonrechter, zonder advocaat
Wist je dat er in het erfrecht een hoop rechten zijn die je zelf kunt inroepen bij de kantonrechter? Dit betekent dat je zonder een advocaat een verzoek kunt indienen bij de kantonrechter. En daar zitten best serieuze kwesties tussen! Dit zijn een paar van die rechten, met steeds een link naar het betreffende wetsartikel:
- Het vaststellen of wijzigen door de kantonrechter van de hoogte van je vordering als kind bij de wettelijke verdeling.
- De kantonrechter laten beslissen welke goederen op jouw naam als kind komen wanneer je een wilsrecht uitoefent.
- De kantonrechter laten beslissen op welke goederen je een vruchtgebruik mag claimen als onterfde langstlevende.
- Als kind het recht opeisen om een bedrijf van je overleden ouder over te mogen nemen uit de erfenis.
- Als onterfd kind de executeur laten oproepen bij de kantonrechter wanneer je de boedelbeschrijving niet vertrouwt.
- Het aanvragen van het ontslag van de executeur door een erfgenaam.
- Het aanvragen van het ontslag van de bewindvoerder door de rechthebbende.
- Een termijn laten stellen aan een erfgenaam die niet meewerkt aan de verklaring van erfrecht.
In deze handleiding voor erfrecht procedures bij de kantonrechter vind je voor elk van bovenstaande rechten meer uitleg.
Zelf een brief schrijven, met hulp van de notaris
Ben jij prima in staat om zelf een goede brief te schrijven? En is het probleem alleen maar dat je niet thuis bent in het erfrecht? Het kan best zijn dat je met een beetje hulp van de notaris een flink eind komt. Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek is vrij recent (in 2003) vernieuwd en er is heel erg lang aan gewerkt. Het resultaat is dat het erfrecht op veel vragen een duidelijk antwoord geeft.
Veel notarissen vinden het geen enkel probleem om op de achtergrond mee te denken met een executeur, erfgenaam of onterfd kind. De notaris helpt je om de weg te vinden in het wetboek en zelf pak je vervolgens de communicatie op. Dat is een stuk goedkoper dan alles uit handen geven aan een erfrecht advocaat.
Meer lezen?
- Tips waarmee je kunt besparen op de kosten van je advocaat.
- Overzicht van gratis voorbeelden op deze site (waaronder ook voorbeeldbrieven).
Veelgestelde vragen:
Wat kost een erfrecht advocaat?
Een erfrecht advocaat werkt normaal gezien op uurtarief. Maar je kunt ook gratis juridische hulp krijgen van je rechtsbijstandverzekering of een toevoeging aanvragen voor een pro deo advocaat.
Hoe kies je een advocaat?
De meeste tips voor het vinden van een goede advocaat kun je zelf ook wel bedenken. Maar er is één slimme methode die bijna niemand gebruikt. Op de website van de rechtspraak kun je zoeken in uitspraken van de rechter. Stel je wilt een zaak beginnen tegen de executeur op grond van artikel 4:148. Als je dit nummer invult op het zoekscherm, dan krijg je alle uitspraken te zien over dit artikel. Bij elke uitspraak staat de naam van de advocaat die de zaak heeft aangespannen. Op deze manier kun je dus een advocaat vinden die ervaring heeft met jouw situatie.
Wanneer is een advocaat verplicht?
Je vindt het erfrecht in Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek. Als er in een artikel “rechter” staat, dan is het een procedure waarvoor een advocaat verplicht is. Staat er in een artikel “kantonrechter”, dan is het een procedure waarvoor een advocaat niet nodig is.