De beste erfrecht advocaat, dat ben je zelf!

Ben je op zoek naar de beste erfrecht advocaat van Nederland? Kijk dan eens in de spiegel, want misschien kun je zelf wel meer dan je denkt.

de beste erfrecht advocaat van nederland

Zelf naar de kantonrechter, zonder advocaat

Wist je dat er in het erfrecht een hoop rechten zijn die je zelf kunt inroepen bij de kantonrechter? Dit betekent dat je zonder een advocaat een verzoek kunt indienen bij de kantonrechter. En daar zitten best serieuze kwesties tussen! Dit zijn een paar van die rechten, met steeds een link naar het betreffende wetsartikel:

In deze handleiding voor erfrecht procedures bij de kantonrechter vind je voor elk van bovenstaande rechten meer uitleg.

Zelf een brief schrijven, met hulp van de notaris

Ben jij prima in staat om zelf een goede brief te schrijven? En is het probleem alleen maar dat je niet thuis bent in het erfrecht? Het kan best zijn dat je met een beetje hulp van de notaris een flink eind komt. Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek is vrij recent (in 2003) vernieuwd en er is heel erg lang aan gewerkt. Het resultaat is dat het erfrecht op veel vragen een duidelijk antwoord geeft.

Veel notarissen vinden het geen enkel probleem om op de achtergrond mee te denken met een executeur, erfgenaam of onterfd kind. De notaris helpt je om de weg te vinden in het wetboek en zelf pak je vervolgens de communicatie op. Dat is een stuk goedkoper dan alles uit handen geven aan een erfrecht advocaat.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat kost een erfrecht advocaat?

Een erfrecht advocaat werkt normaal gezien op uurtarief. Maar je kunt ook gratis juridische hulp krijgen van je rechtsbijstandverzekering of een toevoeging aanvragen voor een pro deo advocaat.

Hoe kies je een advocaat?

De meeste tips voor het vinden van een goede advocaat kun je zelf ook wel bedenken. Maar er is één slimme methode die bijna niemand gebruikt. Op de website van de rechtspraak kun je zoeken in uitspraken van de rechter. Stel je wilt een zaak beginnen tegen de executeur op grond van artikel 4:148. Als je dit nummer invult op het zoekscherm, dan krijg je alle uitspraken te zien over dit artikel. Bij elke uitspraak staat de naam van de advocaat die de zaak heeft aangespannen. Op deze manier kun je dus een advocaat vinden die ervaring heeft met jouw situatie.

Wanneer is een advocaat verplicht?

Je vindt het erfrecht in Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek. Als er in een artikel “rechter” staat, dan is het een procedure waarvoor een advocaat verplicht is. Staat er in een artikel “kantonrechter”, dan is het een procedure waarvoor een advocaat niet nodig is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *