De 4 nadelen van de beperkte gemeenschap van goederen

Wie na 2018 in het huwelijk treedt of een partnerschap aangaat, krijgt standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze kleiner dan de algehele gemeenschap van goederen. De nieuwe wetgeving sluit meer aan bij wat in het buitenland gebruikelijk is. De hoop was dat hierdoor het aantal huwelijkse voorwaarden omlaag zou gaan. Want in Nederland trouwen relatief gezien veel mensen onder voorwaarden. Toch zijn er ook na de invoering van de nieuwe wet nog steeds veel stellen die voorwaarden maken. Dit komt doordat ook een beperkte gemeenschap van goederen grote nadelen kan hebben.

1. Samen failliet

Een belangrijke reden om voorwaarden te maken, is dat stellen liever niet samen failliet gaan. Is één van jullie beiden ondernemer? Dan wil je het vermogen en inkomen van de ander graag beschermen tegen schuldeisers. Het inkomen van de niet-ondernemer valt gewoon in de beperkte gemeenschap van goederen. De schuldeisers van de ondernemer kunnen daarop verhaal nemen. Als je trouwt zonder voorwaarden, bestaat dus de kans dat jouw spaargeld naar de schuldeisers van je echtgenoot gaat.

Indien het zakelijk helemaal verkeerd loopt, kun je als ondernemer je eigen faillissement aanvragen. Als je geen huwelijkse voorwaarden hebt, kun je een faillissement alleen samen aanvragen. Voor ondernemers blijft het dus belangrijk om voorwaarden te maken. Sommige mensen denken dat huwelijkse voorwaarden niet meer nodig zijn na 2018. Die gedachte is dus echt onjuist.

2. Geld gaat door de helft

Stellen die kiezen voor huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden willen hun geldzaken vaak gescheiden houden. De nieuwe wet heeft aan deze behoefte niets veranderd. Woon je al een tijdje samen en ben je gewend om te sparen op je eigen bankrekening? Dan wil je daar misschien gewoon mee doorgaan tijdens het huwelijk. Het is geen probleem om beiden je eigen spaarrekening aan te houden als je gaat trouwen. Maar realiseer je wel dat het geld wat je er tijdens het huwelijk op stort voor de helft van de ander is. Je inkomen valt in de beperkte gemeenschap van goederen. Het deel wat je hiervan niet uitgeeft, is dus voor de helft van de ander. Ook als je het op je eigen rekening stort.

Dat je spaargeld door de helft gaat, is één van de nadelen van de beperkte gemeenschap van goederen. Vaak is dit de belangrijkste reden waarom stellen ook na 2018 nog voorwaarden maken.

Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Dit heeft tot gevolg dat er grote prijsverschillen zijn tussen notariskantoren. De tarieven voor huwelijkse voorwaarden lopen uiteen van € 659 tot € 1.797 (bron). Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest. De tarieven bij jou in de buurt vind je op deze pagina. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

3. Het bewijsprobleem bij een scheiding

Bij een algehele gemeenschap van goederen gaat in beginsel alles door de helft. Er zijn een paar uitzonderingen maar de hoofdregel is voor iedereen duidelijk. Bij de beperkte gemeenschap van goederen is je trouwdag een soort streep in het zand. Wat je al had blijft privé, wat er bij komt is van jullie samen. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Wat zou jij redelijk vinden in de navolgende situatie?

Arie en Bianca trouwen op 1 juli 2023 in beperkte gemeenschap van goederen. Arie heeft op dat moment geen spaargeld en Bianca heeft € 25.000 spaargeld. Op 1 juli 2025 kopen ze samen een woning. Arie heeft op dat moment nog steeds geen spaargeld. Bianca heeft flink gespaard en inmiddels staat er € 50.000 op haar spaarrekening. Van dit bedrag is € 25.000 privé vermogen en € 25.000 gemeenschappelijk vermogen. Voor de aankoop van het huis wordt € 25.000 spaargeld gebruikt. Is dat die 25.000 euro spaargeld die van Arie en Bianca samen was? Of is dat de 25.000 euro die Bianca al had vóór het huwelijk? In het eerste geval is de € 25.000 die nog over is op de spaarrekening privé vermogen van Bianca. In het tweede geval is die € 25.000 op de spaarrekening gemeenschappelijk vermogen en heeft Bianca een vergoedingsrecht voor het geld wat in het huis zit. Als je hier geen duidelijke afspraken over maakt in huwelijkse voorwaarden, weet je niet waar je aan toe bent bij een scheiding.

4. One size fits all?

Ik heb sinds 2018 regelmatig stellen gesproken die de beperkte gemeenschap van goederen niet zagen zitten. Hoewel veel stellen verheugd zijn met de nieuwe wet, zijn er natuurlijk ook mensen bij wie het oude systeem beter past.

Denk bijvoorbeeld aan het geval dat je al 10 jaar samenwoont in een koophuis dat op één naam staat. Als je daar al die tijd samen de kosten van hebt gedragen, dan kan ik me voorstellen dat je graag wilt dat het huis gemeenschappelijk wordt. Vóór 2018 hoefde je elkaar alleen maar het jawoord te geven om dit gratis te kunnen regelen. Het huis ging automatisch de gemeenschap van goederen in waardoor je samen eigenaar werd.

Onder de nieuwe wet blijft een huis dat je al had standaard privé bezit. Als je wilt afspreken dat het huis gemeenschappelijk wordt, heb je na 2018 huwelijkse voorwaarden nodig. Daarin kun je bijvoorbeeld kiezen voor een algehele gemeenschap van goederen of een beperkte gemeenschap met inbegrip van het huis.

Meer lezen?

nadelen beperkte gemeenschap van goederen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *