Checklist Samenlevingscontract, dit is wat je moet weten

Woon je samen en ga je daarom binnenkort naar de notaris? Bereid je dan goed voor op het gesprek met mijn checklist voor je samenlevingscontract. Dit zijn de 8 onderwerpen om over na te denken als je een contract laat maken.

checklist samenlevingscontract

1. Wat komt er in jouw samenlevingscontract?

De wet zegt niet zoveel over wat er in het contract moet staan. De enige eis is dat je naar de notaris gaat en afspreekt dat je voor elkaar zult zorgen. Verder mag je zelf weten wat je er in wilt zetten. Het contract kan dus heel kort zijn. Niks hoeft, alles mag.

Een contract zorgt voor erkenning van je relatie door instanties. Denk aan de fiscus en het pensioenfonds. Ook kun je een paar afspraken maken voor het geval dat je uit elkaar gaat of één van beiden overlijdt. Denk aan het het erven van het huis en het pensioen bij overlijden. Of hoe je de spullen en het geld verdeelt als je uit elkaar gaat.

2. Wat vind je van trouwen of een partnerschap?

De overheid maakt geen verschil tussen een samenlevingscontract, huwelijk of partnerschap. Maar voor jullie zelf maakt het wel veel uit. Als je getrouwd bent, krijg je bij een scheiding de helft van het opgebouwde vermogen. Ook heb je recht op alimentatie en elkaars pensioen. Met alleen een contract heb je daar geen recht op. Wil je niet trouwen maar wel rechten hebben wanneer je uit elkaar gaat? Dan kun je ook kiezen voor een partnerschap. Dat kost niks en geeft dezelfde rechten als een huwelijk.

3. Wie betaalt de hypotheek?

Heb je na 2013 samen je eerste huis gekocht? Dan is er een grote kans dat je een annuïteiten hypotheek hebt. Daarbij betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. De rente valt onder de kosten van de huishouding en hoor je daarom naar draagkracht te betalen. Wie het meeste verdient, moet dus ook het meeste betalen.

inhoud samenlevingscontract

De betaalde rente ga je niet van elkaar terug vragen. Dat geld is weg. Maar het geld dat je aflost op de hypotheek is er nog wel. Dat zit in je huis. Gaat degene die het meeste verdient ook meer aflossen dan de ander? Of ga je elk de helft betalen, ook als je niet evenveel verdient? En als je meer aflost dan de ander, krijg je dit dan terug bij de verkoop van het huis? Of gaat de overwaarde van het huis altijd door de helft? Op al deze vragen is geen standaard antwoord te geven. Praat er met elkaar over voordat je naar de notaris gaat. En let er op dat hierover een afspraak in het contract komt die bij jullie past.

Stop je een schenking of erfenis in het huis? Standaard staat in het contract dat je dit geld terug krijgt bij verkoop. Wil je dat het bedrag mee stijgt of daalt met de waarde van het huis? Of alleen wat terug kunnen vragen als er genoeg overwaarde is? Daarover kun je afspraken maken in het contract.

4. Is de inboedel van je samen of niet?

Standaard staat in het contract dat de inboedel van je samen is. Maar deze afspraak is niet verplicht. Daarom vind je in een checklist voor je samenlevingscontract altijd een paar opties hiervoor.

Je kunt afspreken dat alles van je samen is of privé blijft. Daarbij heb je de keuze om wel of geen lijst te maken waarop staat wat van wie is. Toen je ging samenwonen heb je beiden wat weg gedaan. De beste spullen heb je gehouden en samen heb je wat nieuwe dingen gekocht. De meeste stellen maken daarom geen lijst en spreken af dat de inboedel van hun samen is. Ongeveer een kwart van de stellen maakt wel een lijst met spullen die privé blijven. Daarbij kun je denken aan kunst, antiek of een verzameling. Door een lijst te maken kun je later bewijzen wat van wie is.

5. Hoe goed ben je verzekerd?

Ben je beiden in loondienst en staat de woning op twee namen? Grote kans dat je dan heel goed verzekerd bent bij overlijden. De langstlevende kan met de verzekering de hypotheek aflossen waardoor de woonlasten omlaag gaan. En van het partnerpensioen kun je de boodschappen betalen.

Maar niet iedereen heeft het zo goed voor elkaar. Denk aan een jonge moeder die parttime werkt en in een huurhuis woont, samen met haar vriend die zzp’er is. Als haar vriend overlijdt, heeft ze niks om op terug te vallen. De woonlasten gaan niet omlaag en ze erft ook geen pensioen.

Een verzekering bij overlijden hoeft niet duur te zijn. Voor advies daarover kun je het beste naar de bank of een financieel adviseur gaan. Ga je liever zelf op onderzoek uit, kijk dan eens op de site van independer.

6. Wil je wel of geen testament?

Met alleen een contract ben je nog geen erfgenaam van elkaar. Er zijn veel redenen waarom je een testament kunt maken naast je contract. Ik noem er een paar:

  1. Jullie hebben samen een kind of je hebt al een kind uit een eerdere relatie.
  2. Het huis staat op één naam en je wilt dit aan elkaar nalaten.
  3. Je hebt geen contact meer met je familie en wilt daarom iemand onterven.
  4. Je hebt al een testament en dat klopt niet meer.
  5. Wanneer de laatste van jullie beiden overlijdt, wil je beide families tot erfgenaam benoemen. Zonder testament gaat het hele vermogen naar één familie.

7. Hoe zit het met je pensioen?

Je pensioen bestaat uit meer dan één regeling. Zo kun je ook een extra uitkering krijgen als je arbeidsongeschikt raakt. En je partner of kind kan een uitkering krijgen als je overlijdt. Ook een ex-partner kan nog recht hebben op een deel van je pensioen. De meeste mensen weten weinig over hun pensioen. Dit is een goed moment om uit te zoeken hoe het zit.

partnerpensioen

Voor meer info over pensioen kun kijken op Wijzer In Geldzaken. Leg het overzicht van je pensioen eens naast elkaar. Zijn er grote verschillen? Het is normaal om in het contract iets af te spreken over wat er met het pensioen gebeurt bij overlijden of uit elkaar gaan. De meeste stellen spreken af dat het pensioen bij overlijden voor de langstlevende is. Je kunt ook afspreken dat dit recht vervalt als je uit elkaar gaat en geen kinderen hebt.

8. Wil je speciale afspraken maken?

Naast de tips in deze checklist kun je nog veel meer in je samenlevingscontract zetten. Denk aan de situatie dat je al 10 jaar samen de kosten betaalt van een huis dat op één naam staat. In het contract kun je dan afspreken dat je beide recht hebt op de helft van de overwaarde. Je kunt door de notaris ook op papier laten zetten wie het meeste geld in het huis heeft zitten. Want de bank, de fiscus en het kadaster houden dat niet voor je bij.

Je kunt ook speciale afspraken maken die niet over het huis gaan. Denk aan het betalen van alimentatie alsof je getrouwd was. De notaris zal daar niet over beginnen. Dus als je hierover wat wilt afspreken, dan moet je dit zelf aangeven.

Na deze checklist nog meer lezen over het samenlevingscontract?

Veelgestelde vragen:

Wat staat er in een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een akte van de notaris waarin je afspreekt dat je voor elkaar zult zorgen. Dat is de enige verplichte inhoud. Verder mag je zelf weten wat je er in wilt zetten. Het contract kan dus heel kort zijn. Niks hoeft, alles mag.

Bekijk mijn model contract met alle gebruikelijke afspraken.

Heb je met een samenlevingscontract recht op de erfenis van je partner?

Met alleen een samenlevingscontract ben je nog geen erfgenaam van elkaar. Als je ook erfgenaam wilt zijn, dan heb je een testament nodig. Of je gaat een partnerschap aan, want dan ben je wel erfgenaam.

Check de 10 redenen om voor een samenlevingscontract te kiezen.

Of ontdek de 10 redenen waarom steeds meer stellen kiezen voor een partnerschap.

Wat staat er in een samenlevingscontract over de hypotheek?

De hypotheekrente valt onder de kosten van de huishouding en hoor je daarom naar draagkracht te betalen. Wie het meeste verdient, moet dus ook het meeste betalen. De rente kun je niet van elkaar terug vragen maar een investering of aflossing wel. Daarover kun je afspraken maken in je samenlevingscontract.

Met mijn gratis model kun je ook zelf (zonder notaris) afspraken maken over het eigen geld dat je in de woning stopt.

Wat staat er in een samenlevingscontract over de inboedel?

Een standaard afspraak in het samenlevingscontract is dat de inboedel van je samen is. Maar dit is niet verplicht. Je kunt dus ook afspreken dat alles privé blijft.

Check mijn gratis contract waarmee je zelf (zonder notaris) afspraken kunt maken over de inboedel.