Certificeren van aandelen, slim of onzin?

Het certificeren van je aandelen is een slimme zet, maar je moet het wel goed doen. Want te vaak is het alleen een lege huls en staat er geen plan op papier.

Wat is certificeren van je aandelen?

Bij het certificeren van je aandelen maak je een splitsing tussen de eigendom en de zeggenschap over je bedrijf. Het is meestal een beschermingsconstructie waardoor je kind later wel het bedrijf erft maar weinig te zeggen heeft.

Als DGA draag je alle aandelen over aan een stichting die je zelf opricht. In ruil daarvoor geeft de stichting certificaten aan jou uit. Zolang je er zelf nog bent, merk je geen verschil met de oude situatie. Want jij hebt alle certificaten en bent de enige bestuurder van de stichting. Dit verandert als je overlijdt. Je kinderen erven de certificaten maar iemand anders wordt bestuurder van de stichting.

Waarom zou je kiezen voor het certificeren van je aandelen?

Peter is gek op ondernemen. Hij heeft meerdere bedrijven zelf opgebouwd en neemt ook wel eens een concurrent over. Onder zijn holding hangen meer dan twintig BV’s met in totaal wel 250 man personeel. Er zijn drie mensen die alles van het bedrijf weten: Els, de accountant, Frans, de advocaat en Michiel, de CEO.

Peter heeft gekozen voor het certificeren van zijn aandelen. Dit betekent dat een stichting nu de enige aandeelhouder is. Als Peter overlijdt, erven zijn kinderen Daan en Julia de certificaten die de stichting uitgeeft in ruil voor de aandelen. De kinderen erven dus het bedrijf. Maar het stemrecht op de aandelen ligt bij de stichting. Na het overlijden van Peter bestaat het bestuur van de stichting uit Daan, Julia, Els, Frans en Michiel. Samen bepalen ze de koers van de onderneming.

certificeren van aandelen

Waar moet je op letten?

Te vaak is er alleen maar sprake van een juridische huls en mist de inhoud. Veel DGA’s weten na een paar jaar al niet meer wie ze in het bestuur hebben benoemd. Meestal ligt er ook geen stappenplan klaar voor na het overlijden. Bespreek daarom de volgende punten met je notaris:

  • Staat er al op papier wat de bedoeling is op de lange termijn? Is een familiestatuut nodig in jouw situatie?
  • Hoe voorkom je dat een kind de certificaten verkoopt?
  • Is certificeren de enige optie of kun je ook kiezen voor een bewind in je testament of een combi van beiden?
  • Wie komen er in het bestuur van de stichting wanneer jij overlijdt?
  • Heb je al een executeur benoemd in je testament?
  • Wie regelt jouw zaken als je dement wordt of in coma ligt? Staat dit al op papier bij de notaris?
  • Wat kan je kind doen als er een conflict is met het bestuur?
  • Zijn er nog meer aandeelhouders? Dan kan het certificeren van je aandelen leiden tot een aanbiedingsplicht!

Meer lezen?