In dit blog ontdek je wat de betekenis is van het begrip bloedverwant en hoe het zit met de eerste en tweede graad, de rechte lijn en het verschil met een aanverwant.
Wat is de betekenis van het begrip bloedverwant?
Je bent een bloedverwant van elkaar als je een gemeenschappelijke voorouder hebt. Het gaat daarbij niet alleen om een biologische voorouder. Iemand kan ook door adoptie of erkenning een bloedverwant van je zijn. Dit heeft gevolgen voor het erfrecht, familierecht, de belastingen en je pensioen.
Wat is een bloedverwant in de eerste graad?
Een bloedverwant in de eerste graad is je vader, moeder of kind. We hebben het over de eerste graad omdat je maar één lijntje hoeft te trekken in de stamboom.

Wat is een bloedverwant in de tweede graad?
Een bloedverwant in de tweede graad is je opa, oma, kleinkind, broer of zus. We hebben het over de tweede graad omdat je twee lijntjes moet trekken in de stamboom. Om bij je zus uit te komen, moet je eerst een lijn trekken naar je ouders en daarna naar je zus. Zo kom je dus op twee uit. Je neef of nicht (een kind van je zus) is dus een bloedverwant in de derde graad omdat je daarvoor nog een lijntje extra nodig hebt.

Wat is een bloedverwant in de rechte lijn?
Een bloedverwant in de rechte lijn is je overgrootouder, je opa of oma, vader, moeder, kind, kleinkind of achterkleinkind. We spreken van een rechte lijn omdat de verwantschap van boven naar beneden door de stamboom loopt. De één stamt af van de ander. Je broer of zus is een bloedverwant in de zijlijn omdat je daarvoor een knik moet maken in de stamboom. In de zijlijn stam je dus niet van elkaar af maar heb je wel samen dezelfde (voor)ouder.

Wat is het verschil tussen een bloedverwant en een aanverwant?
Door een huwelijk of partnerschap word je familie van elkaar. Je bent daardoor een aanverwant, maar dat is iets anders dan een bloedverwant.
