Bewindvoering stopzetten, zo kom je er van af

Op dit moment staat het vermogen van meer dan 250.000 Nederlanders onder bewind. Logisch dat er dus wel eens iemand zat is van zijn bewindvoerder, of vindt dat het bewind niet meer nodig is. Gelukkig is het stopzetten van de bewindvoering of het veranderen van bewindvoerder in zo’n geval mogelijk.

Kun je een bewindvoering stopzetten of beëindigen?

Ja, het opheffen van een bewind is mogelijk. Je hebt er geen advocaat voor nodig. In je brief aan de kantonrechter moet je wel een goede reden geven voor het stopzetten van de bewindvoering. In elk geval moet de reden waarom er een bewind kwam niet meer aanwezig zijn. Denk aan het geval dat je geen baan had en in de schulden zat. Inmiddels ben je weer aan het werk en zijn de schulden afbetaald. Of het geval dat je door een verslaving in de problemen bent gekomen maar dat het nu een stuk beter gaat.

bewindvoering stopzetten

Is het mogelijk om van bewindvoerder te veranderen?

Ja, het is mogelijk om van bewindvoerder te veranderen maar dit kan alleen in overleg. Je nieuwe bewindvoerder moet contact hebben met je huidige bewindvoerder voordat je een brief aan de kantonrechter stuurt.

bewindvoerder veranderen

Kun je in hoger beroep gaan tegen een bewind?

Ja, als je het niet eens bent met het instellen van een bewind dan kun je in hoger beroep gaan. Daarvoor heb je wel een advocaat nodig. Kun je die zelf niet betalen, check dan de opties onderaan deze pagina voor een “gratis” advocaat.

bewind hoger beroep

Kun je een levenstestament maken als je onder bewind staat?

In een testament staat wie jouw erfenis krijgt als je overlijdt. In een levenstestament geef je een onbeperkte volmacht aan je vertrouwenspersoon. Als je onder bewind staat, mag je nog wel een gewoon testament maken. Maar het maken van een levenstestament heeft alleen zin als je tegelijk ook het bewind laat opheffen. Want alleen in dat geval vervangt jouw gevolmachtigde de bewindvoerder.

De kantonrechter vindt dat een bewind en levenstestament niet samen gaan:

levenstestament of bewindvoering

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *