De meeste ouders moeten er niet aan denken dat de partner van hun kind er met de erfenis vandoor gaat. Daarom beschermen ze hun erfenis met een anti schoonzoonclausule. In dit blog ontdek je hoe je dat regelt.
Gift, schenking of erfenis?
Een eerste punt om in de gaten te houden, is dat er meerdere manieren zijn waarop je vermogen naar de kinderen kan gaan. En voor elk van deze opties moet je het privé blijven van vermogen op een andere wijze regelen.
- Stel je verkoopt iets aan je kind voor een gunstige prijs. Denk aan een huis of een onderneming. Dit is een gift aan je kind. In dit geval moet je er op letten dat je kind geen gemeenschap van goederen heeft. Alles wat je kind tijdens het huwelijk of partnerschap koopt, valt in de gemeenschap van goederen. Ook als het een “beperkte” gemeenschap van goederen is. Wat je in dit geval moet regelen, is dat je kind en schoonkind huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden maken. Pas daarna draag je het huis of de onderneming over.
- Als je iets aan je kind cadeau geeft, dan spreken we van een schenking. Denk aan de schenking van een geldbedrag. In dit geval moet je als ouders een anti schoonzoonclausule vastleggen bij de schenking. Dit zorgt er voor dat de schenking niet in een algehele gemeenschap van goederen valt.
- Is er geen sprake van een gift of schenking maar gaat je kind vermogen van je erven? In dat geval kun je de erfenis uit handen van je schoonzoon of schoondochter houden door een clausule op te nemen in je testament.

Vergoedingsrecht
Stel je kind investeert de schenking of erfenis in een koopwoning die hij of zij samen met een partner op naam heeft. Aan het huis kun je niet zien wie het heeft betaald. Je wilt natuurlijk dat je kind het eigen geld terug kan vragen van zijn of haar ex bij een relatiebreuk.
Bij een huwelijk of partnerschap staat dit recht van je kind in de wet. Maar ook al heeft je kind dat recht, daarmee bewijs je nog niet de hoogte van het bedrag. Het is daarom verstandig dat je kind en schoonkind dit bedrag op papier zetten bij de notaris.
Voor samenwoners is er geen wettelijke regeling. Als je kind een schoonkind ongehuwd samenwonen, is het extra belangrijk dat ze iets vastleggen. Dit kan in een samenlevingscontract bij de notaris.

Wat gebeurt er als je kind overlijdt?
Veel ouders zien het volgende over het hoofd. Stel je dochter heeft één kind uit haar eerste huwelijk. Na de scheiding is ze opnieuw getrouwd. Met haar tweede echtgenoot heeft ze geen kinderen. Jullie hebben dus een dochter, een kleinkind en een schoonzoon. De schoonzoon is niet de vader van je kleinkind. Stel jullie overlijden eerst en daarna overlijdt jullie dochter. De erfenis komt in dat geval bij de schoonzoon terecht, ondanks de anti schoonzoonclausule in je testament. Dit komt doordat de standaard clausule alleen regelt dat je dochter haar geld terug krijgt bij een scheiding. Als ze overlijdt, gaat 100% van het vermogen gewoon naar haar langstlevende echtgenoot.
Er zijn twee manieren waarop je kunt regelen dat de erfenis bij overlijden van je dochter niet naar je schoonzoon gaat maar naar je kleinkind:
- Je kunt als opa en oma de clausule uitbreiden met een zogenoemde “tweetrap”. De notaris kan je daar meer over vertellen.
- Je dochter kan zelf een testament maken waarin staat dat de erfenis naar je kleinkind gaat (zie mijn video hierover, link onderaan deze pagina).
Meer lezen?
- Dit zijn de 6 varianten van de clausule waaruit je kunt kiezen.
- Zo legt je kind het vergoedingsrecht vast zonder kosten bij de notaris.
- Uitleg over het maken van een testament als samengesteld gezin (video).
Veelgestelde vragen:
Wat is een anti-schoonzoonclausule?
Is je kind getrouwd in algehele gemeenschap van goederen? Dan valt jouw erfenis daar ook in, tenzij in jouw testament staat dat de erfenis er niet in valt.
De gemeenschap van goederen is toch afgeschaft?
Nee, je trouwt nog steeds in gemeenschap van goederen. Wie getrouwd is vóór 2018 heeft een algehele gemeenschap van goederen. Als je trouwt ná 2018 heb je een beperkte gemeenschap van goederen. Erfenissen vallen daar standaard niet meer in. De nieuwe wet geldt alleen voor nieuwe stellen. Is je kind getrouwd vóór 2018? Maak dan altijd een testament waarin je bepaalt dat de erfenis privé blijft.