Belastingvrij schenken kan op deze 10 manieren

Liever je vermogen met de warme hand weg geven? Dit zijn 10 manieren waarop je belastingvrij kunt schenken aan je kind of kleinkind.

1. Elk jaar geld overmaken

Veel ouders maken elk jaar een bedrag over aan hun kind of kleinkind. Dit is de populairste manier om belastingvrij te schenken. Maar niet iedereen heeft zijn vermogen op de bank staan. Gelukkig zijn er ook opties wanneer je geld vast zit in een huis, een bedrijf, kunst of ander bezit.

  • In 2023 kun je belastingvrij € 6.035 schenken aan je kind.
  • In 2023 kun je belastingvrij € 2.418 schenken aan je kleinkind.

2. Schenken op papier

Bij een schenking op papier ontstaat er uit het niets een schuld aan je kind. Je maakt het bedrag nog niet over maar moet wel elk jaar rente betalen. Dit is een mooie manier om vermogen over te dragen als het vast zit in je huis. Helaas mag dit van de fiscus niet zonder een bezoek aan de notaris. Je moet dus wel kosten maken als je hiervoor kiest.

3. Iets anders dan geld weg geven

Je kunt ook iets anders dan geld belastingvrij schenken. Denk aan kunst, antiek of sieraden. Zelfs een belegging, zoals een verhuurde woning, kun je schenken. Ook vorderingen en aandelen worden wel eens op naam van een kind gezet.

4. Schulden kwijtschelden

Heb je geld geleend aan je kind? Zoals voor de aankoop van een huis of auto of voor het starten van een bedrijf? Door daarop jaarlijks een bedrag kwijt te schelden kun je zonder belasting vermogen overdragen. Daardoor betaal je zelf ook minder belasting in Box 3. Je bespaart er dus dubbel belasting mee.

5. Een grote schenking doen voor een huis

Soms heeft de fiscus een extra grote vrijstelling voor een gift. Dat je een kind een groter bedrag mag geven voor de aankoop van een huis is wel bekend. Maar de meeste mensen weten niet dat dit ook kan voor een kleinkind. We zouden bijna vergeten dat je ook zonder speciale eisen één keer een groter bedrag mag schenken. Dit kan tussen de 18e en 40e verjaardag van je kind.

6. Het bedrijf alvast op naam van je kind zetten

Ook een bedrijf kun je vaak zonder een cent belasting weg geven aan je opvolger. Daar zitten wel een hoop haken en ogen aan. Je fiscaal adviseur vertelt je daar graag meer over.

7. Schenken voor een studie

Gaat je kind een dure studie doen? Ook daarvoor mag je belastingvrij schenken. Deze optie wordt niet vaak gebruikt. De meeste ouders doen liever pas een grote schenking als hun kind een huis koopt.

8. Schenken in je levenstestament

Wil je van je geld af als je dement wordt en er zelf niks meer aan hebt? Dat kan alleen met een levenstestament. Heb je dat niet geregeld dan gaat een bewindvoerder je geld beheren. Een schenking is dan meestal niet meer mogelijk. Met een levenstestament kun je wel doorgaan met schenken en elk jaar de vrijstelling gebruiken.

9. De erfenis eerder uitkeren

Is je partner overleden en heb jij de erfenis niet meer nodig? Een langstlevende kiest er vaak voor om de erfenis eerder uit te keren. Dit wordt door de fiscus gezien als een schenking. Ook daarbij heb je recht op een vrijstelling. Hoeveel je kunt uitkeren zonder belasting, dat hangt af van je leeftijd. De notaris kan voor je berekenen hoe hoog dat bedrag is. Door het eerder uitkeren van de erfenis kun je een hoop Box 3 heffing en zorgkosten besparen.

10. Schenken en belasting terug krijgen

Ben je van plan om een deel van de erfenis aan een goed doel na te laten? Gek genoeg kan het voor je kinderen gunstig zijn om dit nu al te schenken. De reden daarvoor is de giftenaftrek. Het goede doel betaalt geen erfbelasting en geen schenkbelasting. Nalaten of schenken maakt voor het goede doel dus niet uit. Maar voor jou maakt het wel verschil. Want dankzij de giftenaftrek krijg je belasting terug als je kiest voor een schenking. Dat extra geld kun je aan je kinderen geven.

Meer lezen?

belastingvrij schenken

Veelgestelde vragen:

Hoeveel kun je belastingvrij schenken aan je kind in 2022?

In 2022 kun je belastingvrij € 5.677 schenken aan je kind.

Hoeveel kun je belastingvrij schenken aan je kind in 2023?

In 2023 kun je belastingvrij € 6.035 schenken aan je kind.

Hoeveel kun je belastingvrij schenken aan je kleinkind in 2022?

In 2022 kun je belastingvrij € 2.274 schenken aan je kleinkind.

Hoeveel kun je belastingvrij schenken aan je kleinkind in 2023?

In 2023 kun je belastingvrij € 2.418 schenken aan je kleinkind.