Voorkom belasting over je erfenis met deze 10 tips

Belasting betalen over de erfenis? Je moet er wel wat voor over hebben maar met deze 10 tips kom je er echt onderuit. Tip: bekijk ook de video’s hierover op mijn YouTube kanaal!

1. Koop een bedrijf

Veel mensen denken dat een langstlevende het minste belasting betaalt over een erfenis. Maar dit klopt niet. Want de vrijstelling voor wie een bedrijf erft, is nog veel hoger. Je moet wel echt ondernemer zijn en je erfgenaam moet verder willen met de zaak.

2. Schenk zoveel als je kunt

Elke euro die je langer dan 6 maanden voor je overlijden weggeeft, zit niet in de erfenis en is daardoor vrij van belasting. Maar pas wel op dat je niet meer schenkt dan de vrijstelling. Want in dat geval moet je schenkbelasting betalen.

erfenis belasting

3. Ga op vakantie en kom niet terug

Je hoeft niet ver weg op een eiland te gaan wonen om te voorkomen dat er belasting van je erfenis afgaat. Ook op het vaste land in Europa zijn er plekken waar je weinig of geen belasting betaalt. Naar Monaco verhuizen is voor de meeste mensen te duur, maar Portugal is nog goed te doen. Als je 10 jaar weg bent dan betaalt je erfgenaam in Nederland geen belasting meer over de erfenis.

4. Zet een slim legaat in je testament

Met een slim legaat kun je als echtpaar de belasting over de erfenis uitstellen totdat de laatste van beiden sterft. In de tussentijd kun je met de andere tips in deze lijst nog meer besparen.

5. Neem je kleinkind op in je testament

Ook je kleinkind kan een bedrag krijgen zonder belasting. Maar daarvoor moet je wel een testament maken. Meer mensen in je testament betekent meer vrijstellingen en dus een lagere belasting.

6. Doe een papieren schenking

Zit je vermogen vast in de koopwoning? Dan kun je een schenking op papier doen. Dat is een schenking die je nu doet maar pas bij overlijden wordt betaald. Dit verlaagt je vermogen en dus ook de belasting.

7. Stel de belasting over je erfenis uit met een tweetrap

Zit je geld vast in de woning en wil je de belasting uitstellen totdat de langstlevende overlijdt? Dat kan met een tweetrap in je testament.

8. Laat je erfenis na aan een goed doel

Goede doelen betalen in Nederland geen belasting meer over een erfenis. Dat hebben we mede te danken aan Johan Cruyff die daarvoor actie heeft gevoerd. Door alles na te laten aan een goed doel gaat er geen cent belasting van je erfenis af.

9. Zoek alvast een mooie kist uit

Wist je dat de kosten van je uitvaart aftrekbaar zijn voor de belasting? Dus zoek alvast een mooie kist uit want de fiscus betaalt mee!

10. Maak je geld zelf lekker op

Veel ouderen sparen omdat het een gewoonte is. Ze blijven aflossen op de hypotheek, ook als dat niet meer hoeft. Ze gaan door met sparen, ook al krijgen ze geen rente meer van de bank. Van elke euro extra vermogen krijgt de fiscus later ook een deel. Dus geniet van je geld en laat het rollen!

Zoveel belasting gaat er in 2023 van je erfenis af als je niks regelt:

wie erft?vrijstellingtarief eerste schijf (tot 138.642)tarief tweede schijf (boven 138.642)
je partnertussen € 186.915 en € 723.52610%20%
je kind€ 22.91810%20%
je kleinkind€ 22.91818%36%
je vader of moeder€ 54.27030%40%
de rest (je neef, zus, buurman)€ 2.41830%40%
belasting erfenis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *