Bedrijf starten met 2 personen, VOF of BV?

Welke rechtsvorm je kiest, dat is één van de lastigste vragen als je een bedrijf wilt starten met 2 personen. Iedereen kent de eenmanszaak. Maar het begrip tweemanszaak bestaat niet in Nederland. Daarvoor moet je een andere vorm kiezen, zoals een VOF of een B.V. Beide opties hebben voordelen en nadelen.

bedrijf starten met 2 personen

Wat is een VOF?

VOF staat voor Vennootschap Onder Firma. Een VOF is een contract tussen 2 of meer personen die samen onder één naam een bedrijf willen starten. Afgezien van het feit dat er meerdere vennoten zijn, is er weinig verschil met een eenmanszaak. Een VOF is bijvoorbeeld geen aparte rechtspersoon. Dit betekent dat de vennoten persoonlijk aansprakelijk zijn.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een VOF

De voordelen van een VOF zijn:

 1. Lage opstartkosten.
 2. Geen notaris nodig.
 3. Lagere jaarlijkse kosten dan bij een BV.
 4. Zelfstandigenaftrek.
 5. Startersaftrek.

De nadelen van een VOF zijn:

 1. persoonlijke aansprakelijkheid (zakelijk failliet betekent ook privé failliet).
 2. Personeel is in dienst van jou omdat de VOF geen rechtspersoon is.
 3. Toetreding en uittreding kan lastiger zijn dan bij een BV (dit verschilt per sector).
 4. Urencriterium voor de ondernemersaftrek.
 5. Weinig wettelijk geregeld, het contract is dus heel belangrijk en daarbij maken starters vaak fouten.

Tip: veel mensen weten niet dat je zelf online een VOF contract kunt maken.

Wat is een BV?

BV staat voor Besloten Vennootschap. Een BV is een rechtspersoon die je opricht bij de notaris. Het grootste verschil tussen een VOF en BV is de rechtspersoonlijkheid. De BV kan bijvoorbeeld geld lenen zonder aansprakelijkheid van de aandeelhouders. Of de BV kan eigenaar zijn van een bedrijfspand.

Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Hierdoor lopen de kosten voor het oprichten van een B.V. uiteen van € 535 tot € 1.430 (bron). Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest. Je vindt de tarieven van notarissen bij jou in de buurt op deze pagina. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een BV?

De voordelen van een BV zijn:

 1. Beperking aansprakelijkheid.
 2. Personeel is in dienst van de BV.
 3. Makkelijker toetreden en uittreden.
 4. Als je veel winst maakt, kan de belasting bij een BV lager zijn.
 5. Aantrekkelijker voor investeerders dan een VOF.
 6. Privé problemen van een compagnon raken de onderneming minder snel dan bij een VOF.

De nadelen van een BV zijn:

 1. Hoge opstartkosten, vooral bij meerdere BV’s.
 2. Hogere jaarlijkse kosten, vooral bij meerdere BV’s.
 3. Geen zelfstandigenaftrek.
 4. Geen startersaftrek.
 5. Eén BV is geen BV. Als 2 personen samen een bedrijf willen starten, zullen ze vaak 3 BV’s oprichten. Ieder zijn eigen “holding” en samen een “werkmaatschappij”. In dat geval heb je alle kosten ook in drievoud.
 6. Gebruikelijk loon regeling.
 7. Geen MKB winstvrijstelling

Wat is beter, een VOF of een BV?

Een VOF is de betere keuze als je een startende ondernemer bent in een branche met weinig risico. Lage kosten zijn in dat geval belangrijker dan het uitsluiten van aansprakelijkheid.

Een BV is de betere keuze zodra het om grote bedragen gaat. Bij een hoge omzet, veel winst of grote financiële risico’s onderneem je liever in een B.V.

Meer lezen?

Kan een bedrijf 2 eigenaren hebben?

Ja, het is heel normaal dat een bedrijf 2 eigenaren heeft. Dit kan bijvoorbeeld door het oprichten van een B.V. met 2 personen als aandeelhouders. Een andere optie is dat je samen een V.O.F. aangaat. Beide opties hebben voordelen en nadelen.

Hoe noem je een bedrijf met meerdere personen?

De goedkoopste manier om een bedrijf met meerdere personen te starten is de V.O.F. Je kunt dit zien als een soort eenmanszaak maar dan met 2 personen. Je kunt ook een B.V. oprichten met meerdere aandeelhouders maar daarvoor moet je langs de notaris.

Hoeveel euro heb je nodig om een bedrijf te starten?

Je hebt geen minimaal kapitaal meer nodig om een bedrijf te starten. Vroeger mocht je pas een B.V. oprichten als je 40.000 gulden startkapitaal had. Later werd dit 18.000 euro. Dit is afgeschaft in 2012.

Kun je zomaar een eigen bedrijf beginnen?

Volgens de Wereldbank staat Nederland in 2020 op de 42e plaats als het gaat om “gemakkelijk zaken doen”. In 2008 stonden we nog op de 21e plaats. Volgens de Wereldbank zijn er dus steeds meer landen waar je gemakkelijker zaken kunt doen dan in Nederland. Op de “Index of Economic Freedom” van de Wall Street Journal doet Nederland het een stuk beter. Daar staan we in 2022 op de 8e plaats.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *