Je hebt drie dagen bedenktijd bij het kopen van een woning

Sinds 1 september 2003 heb je als koper drie dagen bedenktijd bij het kopen van een woning. Heb je een handtekening gezet voor de aankoop van een huis zonder voorwaarden te stellen? Dan heb je dus toch een paar dagen de tijd om onder de koopovereenkomst uit te komen. In de praktijk wordt er niet vaak een beroep op gedaan. De huidige markt is zelfs zo verhit dat kopers al geen voorbehoud van financiering meer maken en afzien van een bouwkundige keuring.

bedenktijd woning kopen

Wanneer start en stopt de bedenktijd bij het kopen van een woning?

Hans heeft zijn huis verkocht aan Kees. Kees heeft op maandag getekend en Hans op dinsdag. Kees ontvangt dinsdagmiddag van de makelaar een getekende koopakte. Daardoor heeft Kees het recht om de koop te ontbinden op woensdag, donderdag en vrijdag.

bedenktijd koopovereenkomst

Anita heeft haar huis verkocht aan Brenda. Ze hebben de koopakte samen getekend op woensdag. Brenda heeft dus meteen een kopie gekregen. Omdat er een weekend tussen zit, mag Brenda uiterlijk maandag nog afzien van de aankoop.

In het Burgerlijk Wetboek staat dat je als koper tot drie dagen van de koop af kunt. En in de Algemene termijnenwet staat wanneer de termijn eindigt als er een weekend tussen zit. In de koopovereenkomst staat de tekst van beide wetten zodat je weet waar je aan toe bent met de bedenktijd.

bedenktijd aankoop huis
als de koper de koopakte ontvangt op:dan is de laatste dag van de bedenktijd in beginsel:
maandagdonderdag
dinsdagvrijdag
woensdagmaandag
donderdagmaandag
vrijdagdinsdag
zaterdagdinsdag
zondagwoensdag

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoeveel dagen bedenktijd heb je als je een huis koopt?

Je hebt als koper van een huis 3 dagen bedenktijd vanaf het moment dat je een getekend exemplaar van de koopakte ontvangt. De termijn kan in de praktijk nog iets langer zijn. Want de laatste dag valt niet in het weekend of op een feestdag. In dat geval krijg je er nog een dag bij.

Kun je onder een getekend koopcontract uit?

In de praktijk heb je twee manieren om onder een getekend koopcontract uit te komen. De eerste is dat je een beroep doet op de bedenktijd. De tweede is dat je een beroep doet op het financieringsvoorbehoud of een andere ontbindende voorwaarde. Je hebt als consument altijd recht op de bedenktijd omdat dit in de wet staat. Andere ontbindende voorwaarden staan niet in de wet maar kunnen wel in de koopakte staan. Staat er niks in de koopakte, dan zijn er dus geen ontbindende voorwaarden.

Kun je een aanvaard bod annuleren?

Ja, de koop is pas definitief als de handtekeningen onder de koopakte staan. Tot dat moment mag je een bod dus annuleren, ook als de verkoper het bod heeft aanvaard.

Heeft de verkoper ook 3 dagen bedenktijd?

Nee, alleen de koper heeft op grond van de wet recht op drie dagen bedenktijd. Je kunt natuurlijk wel een bedenktijd voor de verkoper afspreken in het koopcontract, maar dit is niet gebruikelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *