Je hebt drie dagen bedenktijd bij het kopen van een woning

Sinds 1 september 2003 heb je als koper drie dagen bedenktijd bij het kopen van een woning. Heb je een handtekening gezet voor de aankoop van een huis zonder voorwaarden te stellen? Dan heb je dus toch een paar dagen de tijd om onder de koopovereenkomst uit te komen. In de praktijk wordt er niet vaak een beroep op gedaan. De huidige markt is zelfs zo verhit dat kopers al geen voorbehoud van financiering meer maken en afzien van een bouwkundige keuring.

bedenktijd woning kopen

Wanneer start en stopt de bedenktijd bij het kopen van een woning?

Hans heeft zijn huis verkocht aan Kees. Kees heeft op maandag getekend en Hans op dinsdag. Kees ontvangt dinsdagmiddag van de makelaar een getekende koopakte. Daardoor heeft Kees het recht om de koop te ontbinden op woensdag, donderdag en vrijdag.

bedenktijd koopovereenkomst

Anita heeft haar huis verkocht aan Brenda. Ze hebben de koopakte samen getekend op woensdag. Brenda heeft dus meteen een kopie gekregen. Omdat er een weekend tussen zit, mag Brenda uiterlijk maandag nog afzien van de aankoop.

In het Burgerlijk Wetboek staat dat je als koper tot drie dagen van de koop af kunt. En in de Algemene termijnenwet staat wanneer de termijn eindigt als er een weekend tussen zit. In de koopovereenkomst staat de tekst van beide wetten zodat je weet waar je aan toe bent met de bedenktijd.

bedenktijd aankoop huis
als de koper de koopakte ontvangt op:dan is de laatste dag van de bedenktijd in beginsel:
maandagdonderdag
dinsdagvrijdag
woensdagmaandag
donderdagmaandag
vrijdagdinsdag
zaterdagdinsdag
zondagwoensdag

Meer lezen?