Artikel 13 WBR voorkomt dubbele belasting bij doorverkoop

Dankzij artikel 13 WBR betaal je geen dubbele overdrachtsbelasting als je een huis weer verkoopt binnen zes maanden. Controleer goed wat er in jouw koopakte staat over dit artikel. Want als je het niet goed afspreekt in de koopovereenkomst, gaat het voordeel naar de verkeerde partij.

Wat staat er in artikel 13 WBR?

In artikel 13 van de Wet op belastingen van rechtsverkeer (WBR) staat dat je geen dubbele belasting betaalt als een huis twee keer van eigenaar wisselt binnen zes maanden. Bij de tweede overdracht krijgt de nieuwe koper een korting op de overdrachtsbelasting. Dit noemen we ook wel “het artikel 13 verschil”. De wet gunt dit voordeel aan de koper, maar in de koopakte kun je afspreken dat dit voordeel aan de verkoper toekomt. Dit laatste houdt in dat de koper bovenop de koopprijs nog een extra bedrag betaalt aan de verkoper.

Een ander bedrag dat verdeeld wordt tussen de koper en de verkoper is de rekening van de notaris. Elke notaris bepaalt zelf de tarieven, waardoor er grote prijsverschillen zijn tussen kantoren. Het is gebruikelijk dat de verkoper de royementskosten betaalt. Deze liggen tussen € 69 en € 349 (bron). De koper betaalt de levering en hypotheekakte. De kosten daarvoor lopen uiteen van € 802 tot € 1.859 (bron). Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest. Dit kan gemakkelijk en vrijblijvend op de pagina Hypotheek en Levering. Het kost maar een paar minuten en je bespaart er veel geld mee.

artikel 13 wbr

Wie krijgt het artikel 13 verschil?

Frits is 43 jaar en hij is op 29 januari 2021 bij de notaris geweest voor de aankoop van zijn nieuwe huis. De koopprijs was € 300.000 en hij heeft daarover € 6.000 overdrachtsbelasting betaald. Kort daarna krijgt Frits een nieuwe baan aan de andere kant van het land. Hij zet daarom zijn huis weer te koop en vindt snel een koper. Op 31 mei 2021 zit Frits weer bij de notaris, maar nu als verkoper. De kopers zijn Thomas (38) en Caroline (37) die er zelf willen gaan wonen. Het huis is verkocht voor € 325.000. Omdat dit binnen 6 maanden is, betalen de kopers maar 2% belasting over € 25.000, dus € 500. Gelukkig heeft Frits een slimme makelaar. Die heeft in de koopakte een clausule gezet waardoor de kopers het verschil van € 6.000 moeten vergoeden aan Frits.

artikel 13 wbr verschil koopovereenkomst

Als je kiest voor “wel” dan is het voordeel voor de verkoper. Als je kiest voor “niet” dan is het voordeel voor de koper. De keuze is alleen van belang als de verkoper korter dan 6 maanden eigenaar is van de verkochte woning.

Artikel 13 WBR is in 2021 gewijzigd

Omdat er nu drie tarieven zijn voor de overdrachtsbelasting, is er een nieuw systeem bij een doorverkoop binnen 6 maanden. Dit maakt de berekening bij artikel 13 WBR wat lastiger.

percentage bij eerste verkooppercentage bij tweede verkoophoe werkt artikel 13 wbr
0%0%niet van toepassing
0%2%niet van toepassing
0%10,4%niet van toepassing
2%0%niet van toepassing
2%2%vermindering belasting
2%10,4%vermindering belasting
10,4%0%niet van toepassing
10,4%2%vermindering grondslag heffing
10,4%10,4%vermindering grondslag heffing

Stel nu dat Thomas en Caroline er niet zelf gaan wonen maar het kopen voor de verhuur en dus 10,4% moeten betalen. Dan is er geen vermindering van de heffingsgrondslag maar vermindering van de belasting. Dit betekent dat ze het hoge tarief moeten betalen over 100% van de koopprijs, dus niet alleen over de waardestijging. Maar daar gaat gelukkig nog wel het lage tarief van af dat Frits heeft betaald. Oppassen dus waar je voor tekent als koper, want niet alle makelaars zullen bekend zijn met de nieuwe regels!

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is artikel 13 WBR?

In artikel 13 WBR staat dat je bij de doorverkoop van een huis binnen 6 maanden maar één keer overdrachtsbelasting betaalt. Bij de tweede overdracht is er sprake van vermindering van de heffingsgrondslag of vermindering van de belasting.

Wat is een artikel 13 verschil?

Dankzij artikel 13 betaalt de tweede koper geen overdrachtsbelasting of minder overdrachtsbelasting. Zonder artikel 13 had de tweede koper wel overdrachtsbelasting of meer overdrachtsbelasting betaald. Het verschil tussen deze twee bedragen is het artikel 13 verschil. In een standaard koopakte staat dat de tweede koper dit verschil vergoedt aan de eerste koper. Als de verkoper langer dan 6 maanden eigenaar is, maakt het niet uit wat je afspreekt.

Hoe lang is de artikel 13 termijn?

De artikel 13 termijn is 6 maanden. Hierbij gaat het om de datum van de akte van levering. Het maakt dus niet uit wanneer de koopakte is getekend. Het gaat om de datum waarop je bij de notaris zit voor de overdracht. Tussen 2012 en 2015 was de artikel 13 termijn langer vanwege de huizencrisis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *