Artikel 13 WBR voorkomt dubbele belasting bij doorverkoop

Dankzij artikel 13 WBR betaal je geen dubbele overdrachtsbelasting als je een huis weer verkoopt binnen zes maanden. Maar let wel goed op. Want als je het niet goed afspreekt in de koopovereenkomst, dan is het voordeel voor de koper.

Wat staat er in artikel 13 WBR?

In artikel 13 van de Wet op belastingen van rechtsverkeer (WBR) staat dat je geen dubbele belasting betaalt als een huis twee keer van eigenaar wisselt binnen zes maanden. Bij de tweede overdracht krijgt de nieuwe koper een korting. Het voordeel van artikel 13 WBR gaat alleen naar de verkoper als je dit afspreekt in de koopovereenkomst.

artikel 13 wbr

Frits is 43 jaar en hij is op 29 januari 2021 bij de notaris geweest voor de aankoop van zijn nieuwe huis. De koopprijs was € 300.000 en hij heeft daarover € 6.000 overdrachtsbelasting betaald. Kort daarna krijgt Frits een nieuwe baan aan de andere kant van het land. Hij zet daarom zijn huis weer te koop en vindt snel een koper. Op 31 mei 2021 zit Frits daarom weer bij notaris, maar nu als verkoper. De kopers zijn Thomas (38) en Caroline (37) die er zelf willen gaan wonen. Het huis is verkocht voor € 325.000. Omdat dit binnen 6 maanden is, betalen de kopers maar 2% belasting over € 25.000, dus € 500. Gelukkig heeft Frits een slimme makelaar, die in de koopakte heeft gezet dat de kopers het verschil van € 6.000 moeten vergoeden aan Frits.

artikel 13 wbr verschil koopovereenkomst

Artikel 13 WBR is in 2021 gewijzigd

Omdat er nu drie tarieven zijn voor de overdrachtsbelasting, is er een nieuw systeem bij een doorverkoop binnen 6 maanden.

percentage bij eerste verkooppercentage bij tweede verkoophoe werkt artikel 13 wbr
0%0%niet van toepassing
0%2%niet van toepassing
0%8%niet van toepassing
2%0%niet van toepassing
2%2%vermindering belasting
2%8%vermindering belasting
8%0%niet van toepassing
8%2%vermindering grondslag heffing
8%8%vermindering grondslag heffing

Stel nu dat Thomas en Caroline er niet zelf gaan wonen maar het kopen voor de verhuur en dus 8% moeten betalen. Dan is er geen vermindering van de heffingsgrondslag maar vermindering van de belasting. Dit betekent dat ze het hoge tarief moeten betalen over 100% van de koopprijs, dus niet alleen over het verschil. Maar daar gaat gelukkig nog wel het lage tarief van af dat Frits heeft betaald. Oppassen dus waar je voor tekent als koper, want nog niet alle makelaars zullen bekend zijn met de nieuwe regels!

Meer lezen?