Als je getrouwd bent, mag je op grond van artikel 1:88 BW sommige dingen alleen maar doen met toestemming van je echtgenoot. Daarbij maakt het niet uit of je een gemeenschap van goederen hebt of huwelijkse voorwaarden. In beide gevallen is het artikel van toepassing.
Wat staat er in artikel 1:88 BW?
In artikel 1:88 BW staat dat een echtgenoot de toestemming nodig heeft van de andere echtgenoot voor sommige rechtshandelingen. Zonder toestemming is de rechtshandeling vernietigbaar.
Als consument kun je tegen dit artikel aanlopen bij het oversluiten van de hypotheek of de verkoop van je woning. Het vestigen van een hypotheek op de echtelijke woning kan alleen met toestemming van je echtgenoot. Ook als het huis op één naam staat. In de praktijk gaat dit nooit mis. Want voor een hypotheekakte moet je naar de notaris en die kan in de Basisregistratie Personen zien dat je getrouwd bent.
Wat wel mis kan gaan, dat is de verkoop van de echtelijke woning. Want de makelaar die de koopakte maakt, kan niet controleren of je getrouwd bent. Ook kan de makelaar niet controleren of er nog iemand anders op het adres is ingeschreven. Dit zorgt er regelmatig voor dat er een handtekening mist onder de koopakte. Denk aan het geval dat het huis op één naam staat en het echtpaar huwelijkse voorwaarden heeft. Het is een misvatting om te denken dat artikel 1:88 BW dan niet geldt. Het maakt voor dit artikel niet uit of je huwelijkse voorwaarden hebt. De toestemming is altijd nodig.

Voorbeeld 1: verkoop van een huis op één naam
Anita en Richard zijn getrouwd in 2018 onder huwelijkse voorwaarden. Richard is bij Anita in gaan wonen omdat zij al een koophuis had. Hun eerste kindje is op komst en daarom gaan ze verhuizen naar een grotere woning. Samen hebben ze een ander huis gekocht. Anita heeft al snel een koper gevonden voor haar oude huis.
De notaris wil dat Richard ook tekent voor de overdracht. Anita snapt daar niks van. Het is haar huis en ze hebben huwelijkse voorwaarden. Maar voor artikel 1:88 BW maakt dat niet uit. Het doet er niet toe wie eigenaar is. De inhoud van de huwelijkse voorwaarden maakt ook niet uit voor de vraag of toestemming nodig is. Richard woont er ook. En nu ze getrouwd zijn, kan Anita het huis niet verkopen zonder toestemming van Richard.
Voorbeeld 2: samen met anderen een lening aangaan
Vier huisartsen besluiten om samen verder te gaan met een grote praktijk onder één dak. Ze laten een nieuw pand bouwen en lenen daarvoor samen geld bij de ING Bank. De huisartsen zijn alle vier getrouwd. Het komt als een verrassing dat de bank 8 handtekeningen wil onder de offerte. Behalve de huisartsen moeten de echtgenoten ook tekenen. Dit komt doordat ze alle vier hoofdelijk medeschuldenaar gaan zijn. En dat mag op grond van artikel 1:88 BW alleen met toestemming van je echtgenoot.
Het geven van toestemming betekent nog niet dat de partners aansprakelijk worden. Maar via de gemeenschap van goederen bieden ze wel verhaal voor de schuld. Daarom heb je, vooral bij een hoofdelijke schuld, liever huwelijkse voorwaarden. Twee van de vier huisartsen hadden al huwelijkse voorwaarden. De andere twee gaan meteen naar de notaris om alsnog voorwaarden te maken. Want het is niet de bedoeling dat hun partners vanwege de gemeenschap van goederen risico lopen voor de schulden van de huisartsenpraktijk.
Voorbeeld 3: een grote schenking doen
Peter heeft zijn eerste huis gekocht en over een week is de overdracht bij de notaris. Zijn vader heeft een ton gestort bij de notaris en daarbij vermeld “schenking”. De notaris heeft gevraagd om een schenkingsakte. Anders mag dit geld niet worden gebruikt voor de aankoop. Wanneer Peter een kopie van de schenkingsakte inlevert bij de notaris, blijkt hierop geen handtekening te staan van zijn stiefmoeder. En dat is wel nodig. Want wie getrouwd is, mag alleen een grote schenking doen als zijn echtgenoot of echtgenote dat goed vindt.
Meer lezen?
- Zo maak je alsnog voorwaarden wanneer je al getrouwd bent.
- Op deze site kun je checken of een echtpaar wel of geen voorwaarden heeft.
- Het maakt uit of je voor of na 2018 bent getrouwd. Hier lees je wat er is veranderd.
Veelgestelde vragen:
Wat betekent artikel 1:88 BW?
In artikel 1:88 BW staat dat een echtgenoot de toestemming nodig heeft van de andere echtgenoot voor sommige rechtshandelingen. Zonder toestemming is de rechtshandeling vernietigbaar.
Wanneer is artikel 1:88 BW van toepassing?
Artikel 1:88 geldt voor alle echtparen en geregistreerde partners. Daarbij maakt het niet uit of je een gemeenschap van goederen hebt of huwelijkse voorwaarden. De toestemming is vooral vereist voor het verkopen van de echtelijke woning, het aangaan van schulden met derden en het doen van grote schenkingen.