Afwikkelen erfenis zonder notaris? Zo doe je dat

Om voor de afwikkeling van een eenvoudige erfenis een notaris in te schakelen, dat is natuurlijk jammer van je geld. Gelukkig kun je een erfenis meestal zonder hulp van de notaris afwikkelen. In dit blog vind je een paar tips.

1. Inzage CTR

Het Centraal Testamentenregister (CTR) inzien is de enige manier waarop je er zeker van bent dat er geen testament is. Of dat het testament waarvan je een afschrift hebt echt de laatste is. Je hebt geen notaris nodig om in het CTR te kijken. Je kunt dit ook zelf doen via deze website.

2. Het openen van het testament?

Het openen van een testament bij de notaris? Dat gebeurt alleen in films. De notaris moet het testament wel opsturen aan de belastingdienst. Want daar willen ze graag weten bij wie ze de erfbelasting kunnen halen. Maar dat opsturen, daarvoor hoef jij niks te doen. De notaris krijgt hiervoor rechtstreeks een verzoek.

3. Belastingaangifte

Als erfgenaam mag je zelf de aangifte inkomstenbelasting en aangifte erfbelasting doen. Ook dit onderdeel van het afwikkelen van de erfenis kan zonder notaris. De aangifte erfbelasting kan tegenwoordig zelfs online op deze website.

4. Verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht is een notariële akte waarin staat wie de erfgenamen zijn. Je kunt een verklaring van erfrecht niet zelf maken.

Moet je daarom altijd naar de notaris bij overlijden? Nou, nee. Je kunt proberen om de erfenis af te wikkelen zonder een verklaring van erfrecht van de notaris. Zo kun je proberen om de bankzaken na overlijden op een andere manier te regelen. Sommige banken staan daar, in sommige gevallen, voor open.

Zo is het wel eens mogelijk om een vrijwaring te tekenen in plaats van een verklaring van erfrecht te laten maken. Overlijdt een gehuwde persoon zonder testament? Dan kan het zijn dat de bank werkt met een eigen formulier in plaats van een verklaring van erfrecht.

erfenis afwikkelen zonder notaris

5. Zelf verdelen of via de notaris?

De meeste bezittingen kun je zelf verdelen. Maar soms kom je niet onder de notaris uit. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een woning erft en die aan één erfgenaam wilt toedelen. Wat je wel zelf kunt verdelen zijn geld, sieraden en de inboedel. Ga je het huis verkopen? Dan hoef je het huis niet eerst op je eigen naam te laten zetten door de notaris. Je kunt meteen naar de makelaar stappen.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *