Nederland telt meer dan 400.000 besloten vennootschappen. Veel van deze BV’s hebben twee of meer eigenaren. Als één van de aandeelhouders er mee wil stoppen, dan kunnen de andere eigenaren hem of haar uitkopen. Dit zijn een paar punten om op te letten als jij je aandelen in de BV wilt verkopen aan een compagnon.
1. Schakel een eigen adviseur in
Veel bedrijven hebben een vaste accountant, notaris en advocaat. Normaal gezien staan alle neuzen dezelfde kant op, maar nu zijn er opeens tegengestelde belangen. Als de vaste adviseurs een onpartijdige rol hebben, dan is het verstandig om zelf iemand in te schakelen die alleen aan jouw belangen denkt. Deze persoon hoeft niet eens zichtbaar te zijn voor de andere partijen. Het kan al heel waardevol zijn als iemand op de achtergrond met je meekijkt naar de contracten en correspondentie. Bijvoorbeeld een MKB-accountant of een advocaat die gespecialiseerd is in het ondernemingsrecht.
Hoe eerder je iemand er bij haalt, hoe goedkoper het waarschijnlijk is. Problemen voorkomen kost minder dan problemen oplossen.
2. Check de bestaande afspraken
Lees de statuten van de B.V. nog eens door en bekijk de eventuele aandeelhoudersovereenkomst. Mogelijk heb je in het verleden al een compleet raamwerk afgesproken voor de overname van jouw aandelen. Bijvoorbeeld over de wijze van waardering of het van toepassing zijn van een concurrentiebeding. Mogelijk staat er iets in de stukken waar je het op dit moment niet mee eens bent. Geef op tijd aan of het aanpassen van de bestaande afspraken een harde voorwaarde is voor de uitkoop.
3. Onderhandelen is ook een vak
In de medische wereld wordt het begrip “preventieparadox” gebruikt voor het fenomeen dat bepaalde aandoeningen vaker voorkomen bij mensen met een laag risico. Dit komt doordat er simpelweg veel meer mensen zijn met een laag risico dan mensen met een hoog risico. In de juridische wereld is het niet anders. Veel conflicten vinden hun oorsprong in situaties waarin aanvankelijk niks aan de hand leek. Ruziënde aandeelhouders zijn een goudmijn voor advocaten. Achteraf denk je dan: had ik het maar anders aangepakt. Dit zijn een paar goede gewoontes waarmee je problemen (en juridische kosten) kunt voorkomen bij het verkopen van je aandelen in een BV aan je compagnon:
- Bevestig de inhoud van gesprekken dezelfde dag nog per e-mail. Dit voorkomt welles-nietes discussies op een later moment.
- Wees duidelijk over randvoorwaarden vóórdat je het eens bent over de kernvoorwaarden. Daarmee voorkom je dat de ander claimt dat er al een deal is gesloten terwijl jij nog over details wilt praten die voor jou belangrijk zijn.
- Laat de ander uitpraten en vraag net zo lang door totdat alles duidelijk is. Meer weten over de bedoelingen van je wederpartij kan nooit in jouw nadeel werken.
4. Bereid je op tijd en voldoende voor
Misschien heb je wel eens gehoord van het dunning-kruger-effect. Dit is het psychologische fenomeen dat ondeskundige en onervaren mensen hun eigen vaardigheden veel te hoog inschatten. Of in eenvoudige taal: het is heel menselijk als je niet doorhebt dat je iets niet doorhebt. Niemand kent jouw bedrijf zo goed als jij. Maar dat betekent nog niet dat je verstand hebt van het verkopen van jouw bedrijf. Dat is een totaal andere vaardigheid. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over de volgende punten:
- Wat is de gebruikelijke wijze van waardering van bedrijven in jouw sector? Twee bedrijven met dezelfde winst en omzet kunnen een heel verschillend prijskaartje hebben omdat ze in andere sectoren actief zijn.
- Welk effect heeft jouw vertrek op de toekomstige omzet van het bedrijf? Daar kunnen jij en je compagnon heel anders over denken. In dat geval kan het redelijk zijn om een deel van de koopprijs afhankelijk te maken van de toekomstige omzet of winst.
- Zijn er risico’s in het bedrijf waar nog geen prijskaartje aan hangt? Loopt een belangrijk contract binnenkort af? Staat de concurrent op het punt om een nieuw product te lanceren?
- Heb je al een voorbeeld verkoopcontract bekeken? Zo nee, hoe weet je dan waar je het over moet hebben?
Lees ook even mijn blog over de overdracht van aandelen vanuit het perspectief van de koper. Daarin vind je nog een paar extra aandachtspunten die ook voor jou als verkoper van belang kunnen zijn.
Meer lezen?
- Voor de overdracht van de aandelen moet je altijd langs de notaris.
- Aandelen kopen van iemand? Dan moet je hier op letten.
