Aandeelhouder worden in een BV? Hier moet je op letten!

Aandeelhouder worden in een BV? Even op papier en klaar toch? Het lijkt heel simpel, maar niets is minder waar. Het is een heel avontuur om aandeelhouder te worden in een bedrijf. Doe deze 4 dingen meteen goed zodat je later geen spijt krijgt van je aankoop.

1. Lijken in de kast

Heb je nog nooit eerder aandelen gehad in een BV? Laat je dan altijd adviseren door iemand die daar zijn werk van heeft gemaakt. Er is zoveel waar je op moet letten dat je altijd wel iets over het hoofd gaat zien.

  • Rik heeft de aandelen van een sportschool gekocht. Kort na de aankoop krijgt hij een brief van de verhuurder. Het huurcontract loopt binnenkort af en de huur gaat met 50% omhoog. Rik kan zichzelf wel voor de kop slaan. Omdat het contract op naam van de BV stond, heeft hij voor de overname nooit contact gehad met de verhuurder.
  • Simone en Frank zijn als makelaar in dienst bij de BV van Kees. Die wil al een tijdje met pensioen. Frank neemt onverwacht ontslag en begint zijn eigen kantoor. Simone grijpt haar kans en neemt de BV over van Kees. Kort daarna krijgt zij een brief van een advocaat. Frank stelt dat de BV aan hem nog € 50.000 aan bonussen moet betalen. Simone heeft nooit aan Kees gevraagd of Frank nog een claim op de BV had.
  • Harold wil graag aandeelhouder worden in een BV van zijn werkgever Cor. Hij werkt er sinds 3 jaar en heeft grote plannen voor het bedrijf. Na de overname wil hij gaan uitbreiden. Een jaar later gaat hij op zoek naar een financiering hiervoor. Op dat moment komt hij er achter dat de BV nergens geld kan lenen. Cor heeft in het verleden grote problemen gehad met zijn BV. Geen bank wil daarom nog krediet verlenen. Harold heeft wel de cijfers gezien van de jaren dat hij er al werkte. Maar over de periode daarvoor heeft hij niet met Cor gepraat.
aandeelhouder worden in een bv

2. Wanneer heb je een deal?

Aandeelhouder worden in een BV is een spannend proces. Als verkoper en koper moet je tot een akkoord komen. Maar wanneer heb je eigenlijk een deal? De aandelen in de BV zijn pas van jou als ze bij de notaris op je naam zijn gezet. Daarvoor heb je een koopovereenkomst en een akte van levering nodig, net als bij de koop van een huis. Maar anders dan bij de koop van een huis, kan een mondelinge koop ook geldig zijn. En dat laatste kan voor grote problemen zorgen.

  • Monique is al 6 maanden in gesprek met haar oom Harry over het kopen van zijn BV. Monique heeft het idee dat ze het bijna eens zijn, maar Harry denkt daar anders over. Hij besluit de BV te verkopen aan zijn neef Fred. De advocaat van Monique vertelt haar dat het geen zin heeft om naar de rechter te stappen. Monique en Harry hebben alleen onder vier ogen gepraat. Er zijn geen getuigen en er staat niks op papier.
  • De broers Sami en Amir zijn samen aandeelhouder van een BV. Ze zijn in gesprek met hun neef Bilal die graag de aandelen van Sami wil overnemen. Vooraf hebben ze duidelijk afgesproken dat er pas een deal is als er drie handtekeningen op papier staan. Tot dat moment mag ieder van hen zich nog terug trekken.
aandeelhouder worden in een bedrijf

3. Verkijk je niet op de kosten

Aandeelhouder worden zonder geld? Dat kan met een “earn out” regeling. Dan betaal je de koopprijs pas later. Maar meestal betaalt iemand de koopprijs meteen uit eigen vermogen of met een lening. De overname van een bedrijf is hoe dan ook één van de duurste aankopen van je leven. Er zijn een hoop kosten waar je misschien niet meteen aan denkt:

  • Bilal gaat naar de bank voor een lening om de koopprijs van zijn aandelen te betalen. Daar komt hij er achter dat de bank een taxatie wil van de BV en dat dit wel € 5.000 gaat kosten!
  • De fiscalist van Simone heeft haar aangeraden om een holding op te richten. Haar advocaat heeft het contract tussen Kees en Simone gemaakt. En de notaris heeft de oprichting van de holding en de overdracht van de aandelen geregeld. Simone heeft dus drie juristen aan het werk gezet en van alle drie krijgt ze een flinke rekening.

4. Koop je alleen de tent of ook de vent?

Soms wil de koper van een BV dat de verkoper zo snel mogelijk uit beeld verdwijnt. Maar in andere gevallen blijft de verkoper juist bij de BV betrokken. Spreek goed af wat jouw verkoper na de verkoop niet mag doen of juist wel moet doen.

  • Fred heeft de slagerij van zijn oom Harry gekocht. Harry is 40 jaar “het gezicht” van het bedrijf geweest. Ze spreken af dat Harry nog 3 jaar op de loonlijst van de BV blijft staan voor één dag in de week. Elke zaterdag staat hij nog in de zaak om klanten te helpen.
  • Simone heeft het makelaarskantoor van Kees gekocht. Simone heeft afgesproken dat de BV nog 10 jaar de naam van Kees mag gebruiken. Ook mag Kees in die periode niet actief zijn als makelaar in een straal van 25 kilometer.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe kan ik een bedrijf overnemen zonder eigen geld?

Veel bedrijfsovernames worden gefinancierd met een lening van de bank, familie, een investeerder of de verkoper. In het geval van de verkoper kun je ook een nabetaling afspreken op basis van toekomstige winsten. Een deel van de koopprijs betaal je pas later, mits het bedrijf goed draait na de overname.

Wat betekent "één BV is geen BV"?

Met de uitspraak “één BV is geen BV” wordt bedoeld dat de meeste ondernemers een holding en een werkmaatschappij hebben. De ondernemer is Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) van de Holding BV en de Holding BV is de enig aandeelhouder van de Werkmaatschappij BV. In de Holding zitten bijvoorbeeld het pensioen, spaargeld en beleggingen van de ondernemer. In de Werkmaatschappij zit de echte onderneming.