Schenkingsovereenkomst aankoop eigen woning (voorbeeld en tips)

Ga je een schenking aan je kind doen bij aankoop van een woning? De overheid helpt je daarbij met een extra grote vrijstelling voor de belasting. In dit blog leg ik met de Top 10 Tips uit waar je op moet letten bij een schenking voor de eigen woning. Check ook de voorbeeld schenkingsovereenkomst onderaan het blog. Maar bekijk eerst even de video hieronder voordat je verder leest:

1. Heb je al eerder een schenking gedaan?

Heb je al eerder een hoge vrijstelling gebruikt? Op deze pagina van de belastingdienst staat welk bedrag je dan nog zonder belasting kunt schenken. Dit hangt vooral af van het jaar waarin je die schenking hebt gedaan.

2. De koude kant uitsluiten

Je wilt niet dat je schoonzoon er met de schenking vandoor gaat bij een scheiding. In mijn voorbeeld schenkingsovereenkomst voor de eigen woning staat daarom ook een uitsluitingsclausule. Dit is misschien wel de beste tip bij een schenking aan je kind voor de aankoop van een eigen woning. Als je dit niet goed regelt, dan ben je bij een scheiding de helft van je geld kwijt.

Wil je de schenking terug kunnen vragen als je kind overlijdt? Het herroepen van de schenking mag niet van de belastingdienst. De oplossing hiervoor is dat je kind dit in een testament regelt.

3. Vergoedingsrecht vastleggen

Heb je punt 2 geregeld maar koopt je dochter het huis samen met haar vriend? Dan staat de helft van je geld alsnog op naam van je schoonzoon. Je dochter heeft dan een recht op vergoeding. Dit betekent dat je schoonzoon de schenking terug moet betalen bij een scheiding of bij verkoop van het huis. Om dit te kunnen bewijzen, moet het vergoedingsrecht wel op papier staan. Het maakt daarbij niet uit of je kind getrouwd is of samenwoont.

4. Heb je nog meer kinderen?

Help je het oudste kind als eerste met een schenking voor de eigen woning? En overlijd je voordat de andere kinderen de schenking voor een huis hebben gehad? Dan hoeven de kinderen de schenking alleen maar met elkaar te verrekenen als je dat hebt afgesproken. Op grond van de wet krijgt elk kind een gelijk deel van de erfenis, ook als één van de kinderen bij leven meer heeft gehad. Je mag hiervoor iets anders afspreken in je testament of in de schenking. Je kunt dan opnemen dat de kinderen de schenking juist wel moeten verrekenen. Dit wordt een “verplichting tot inbreng” genoemd. In mijn voorbeeld voor je schenkingsovereenkomst is daarvoor een keuze opgenomen.

5. Wil je meer schenken dan het vrije bedrag?

Wil je meer aan je kind geven dan het vrije bedrag? Maak van het verschil dan een lening en scheld daarop ieder jaar een bedrag kwijt. Let er op dat je daarbij wel elke keer de clausules uit Tips 2, 3 en 4 op papier moet zetten! Een andere optie, voor na 2024, zie je in de volgende video:

6. Is lenen slimmer dan schenken?

Wanneer je het bedrag niet schenkt maar leent aan je kind, dan betaalt je kind minder belasting vanwege de rente aftrek. Maar dit heeft ook nadelen. Als ouders betaal je juist meer belasting omdat de lening meetelt in Box 3. Bij overlijden is het vermogen hierdoor ook hoger en moet er meer erfbelasting worden betaald dan bij een schenking.

7. Aflossen hypotheek of huis verbouwen

Je mag de schenking ook gebruiken voor een verbouwing of aflossing van de hypotheek. Maar daar stelt de belastingdienst wel eisen aan. En als je niet oppast, dan krijg je ook nog een boete van de bank. Daarom doe je dit het liefst in overleg met een adviseur die hier verstand van heeft.

8. Opa en oma mogen ook schenken

Geef jij je geld weg aan je kind van 30 terwijl je zelf rond de 60 bent? Zit je dan nog wel te wachten op een erfenis van je ouders die al 90 zijn? Door een wijziging van de regels mogen opa en oma nu ook een grote schenking doen zonder belasting. Op die manier kun je als familie meerdere schenkingen doen aan hetzelfde kind zonder belasting te betalen!

schenking kind aankoop woning

9. Denk er aan om aangifte te doen

Je kind heeft alleen recht op de vrijstelling wanneer dat wordt gemeld bij de belastingdienst. Dit moet je doen voor 1 maart van het volgende jaar. Daarvoor kun je hier een formulier van de belastingdienst downloaden.

10. Maak een levenstestament

Heb je nog meer kinderen en wil je die ook helpen met een schenking bij de aankoop van een eigen woning? Zorg dan dat er een levenstestament klaar ligt. Dat is een akte van de notaris waarbij je aan elkaar en de kinderen een volmacht geeft. Met die volmacht kunnen de schenkingen doorgaan wanneer één van jullie dement wordt of een ongeluk krijgt. Heb je geen levenstestament dan moet er een bewind worden aangevraagd. Je mag daarna geen schenking meer doen.

Voorbeeld schenkingsovereenkomst aankoop eigen woning

Met dit voorbeeld voor een schenkingsovereenkomst kun je zelf de afspraken op papier zetten bij de aankoop van een eigen woning.

voorbeeld schenkingsovereenkomst aankoop eigen woning

Meer weten?

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over de schenking voor het kopen van een huis? Bij de notaris ben je daarvoor aan het beste adres. De notaris weet alles over de erfbelasting en schenkbelasting en kan het ook voor je op papier zetten.

Wat moet je vastleggen bij een schenking voor de eigen woning?

Behalve de schenking zijn er nog meer dingen je vast kunt leggen als je een schenking doet voor de eigen woning:

1. het uitsluiten van de koude kant bij een gemeenschap van goederen;
2. het vergoedingsrecht als je kind het huis samen met een partner koopt;
3. wel of geen verplichting tot inbreng als je nog meer kinderen hebt;
4. de aangifte schenkbelasting, want zonder aangifte heb je geen recht op de vrijstelling.

Check mijn blog voor nog veel meer tips hierover.

Is lenen slimmer dan schenken?

Wanneer je het bedrag niet schenkt maar leent aan je kind, dan betaalt je kind minder belasting vanwege de rente aftrek. Maar dit heeft ook nadelen. Als ouders betaal je juist meer belasting omdat de lening meetelt in Box 3. Bij overlijden is het vermogen hierdoor ook hoger en moet er meer erfbelasting worden betaald dan bij een schenking.

Lees daarom ook mijn blog over de voordelen en nadelen van een lening aan je kind.

Kun je ook meer schenken dan de vrijstelling en toch geen belasting betalen?

Wil je aan je kind meer geven dan het vrije bedrag maar geen belasting betalen? Dat kan! Maak van het verschil dan een lening en scheld daarop ieder jaar een bedrag kwijt.

Waar vind ik een voorbeeld schenkingsovereenkomst eigen woning?